Tóbiás szerint csak konzervügy a Zuschlag-ügy, amit a Fidesz próbál felmelegíteni

2014. március 7. 19:48
Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az MSZP-nek nincs dolga a Zuschlag-üggyel, hiszen Zuschlag János már 2004-ben kilépett a pártból, és még baloldali kormányzás ideje alatt ítélték el. Tóbiás József úgy látja: az ügy felmelegítése a választások előtt csak azt a célt szolgálja, hogy ne a lényegről, a munkahelyekről, az oktatásról és a „rezsiharc bukásáról legyen szó a kampányban.

Az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint nem a szocialista párt feladata a Zuschlag-ügy, hiszen a volt szocialista politikust éppen a baloldali kormány alatt ítélték el, hanem például az ügyészségé. Tóbiás József erről péntek délután beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. A felvételről lejátszott interjúban Tóbiás József úgy vélte, hogy a Fidesz „konzervügyeket” próbál meg felmelegíteni. „Ez mind arra szolgál, hogy a valós értékelésekről, társadalmi folyamatokról elterelje a figyelmet” – tette hozzá arra a sajtóhírre reagálva, amely szerint Zuschlag János 50 millió forintot kapott annak idején azért, hogy ne induljon újra országgyűlési képviselőként.

A képviselő szerint gyanús, hogy éppen három héttel a választások előtt „melegítik fel” ezt a témát, és emlékeztetett arra, hogy Zuschlag János már 2004-ben kilépett a szocialista pártból. „Az ügyészség végezze el a munkáját, és ha ez megvan, a bírósági tárgyaláson ki fog derülni az igazság” – mondta, hozzáfűzve: azt azonban ne várják tőlük, hogy megoldjanak egy olyan ügyet, amelyre az MSZP kormányzása idején derült fény. Tóbiás József elmondta azt is, hogy az ügy lezárása, Zuschlag elítélése is azért sikerülhetett, mert akkoriban még lehetett ellenőrizni a hatalmat, ami viszont a mostani kormányra nem igaz.

Kérdésre válaszolva azt mondta, mind a Simon-, mind a Zuschlag-ügyben az érintettek vállalták a felelősséget, elhagyták a pártot, lemondtak tisztségeikről és állnak a vizsgálat elé. Tóbiás József szerint ezek az ügyek csak arra jók, hogy ne a lényegről, a munkahelyekről, az oktatásról és a „rezsiharc bukásáról” beszéljenek.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Józsika!

A cimbit benne hagytátok a szarban. Miből gondoltad, hogy ő ezt annyiban hagyja és nem fogja felborítani a bilit?

Igazán öröm nézni, ahogy aprítjátok egymást...

Tóbiás azzal segíthetné a baloldal megújulását, ha lemondana minden tisztségéről, s erre szólítaná fel az MSZP valamennyi központi és regionális vezetőjét. Ha nem teszi/teszik, akkor 2018-ig végleg eltűnnek a süllyesztőben.

Csak lenne már egy, egyetlen egy szocialista politikus, aki elszégyelli magát Simon, Zuschlag és sok publikussá nem vált korrupciós ügy miatt. Ilyen alapon nem lehet mindezt számon kérni a többi párt esetében.

A világban mindenütt igénybe vennék egy ilyen ügyet.
2002-ben Kósát egy prostival hozták össze, ami nem volt igaz.
De később derült ki.

Szerintem olyan súlyosan kellene büntetni a hazugságot, hogy egy kampánynak se érje meg.

De ha igaz akkor, az a politikus tünjön el és feleljen érte.

Tobiás Uram!

Reklamálni Zuschlágnál kell, mivel Ő írta meg a könyvét miután elhagyta börtönét. Mit látott idekinn, hogy cserbehagyták azok a kumpelek akiket az "omerta" szabályait betartva megvédett. Mit látott, hogy élik világukat a Politika első vonalábban tetszelegnek és hazudoznak össze-vissza. Ráadásúl a Simon ügy felkavarta benne azokat az eseményeket ami vele is megtörtént.

Az, hogy előállt egy interjuval ami azért lett érdekes, mert az eddig csak sejtéseken alapult, hogy hogyan is müködik az utodpárt láthatatlan strukturája láthatóvá vált. Zuschlág olyan információkat osztott meg amit sokan nem tudtak elképzelni Sem. Ez a döbbenet és nem az, hogy miért most került ez elő. Miért hoz le egy ujság egy interjut, és miért ad ki egy kiadó piacici viszonyok között egy könyvet már irreleváns.

Mellesleg kampány van és teljesen természetes, hogy ha valamelyik egyik vagy másik politikai párttal szimpatizáló médiának lehetősége nyílik akkor egy olyan közérdekü információt, mely az egész társadalomban is érdeklődésre tarthat számot akkor él vele.

Zuschlág interju hitelesnek tünik az érintettől mivel nagyon egybecseng a történtekkel, a szereplök valósak és az események megtörténtek.

Zuschlág nem buta és ráadásúl 17 éves kora óta tagja annak a szervezetnek amiről egy korképet ad. Zuschlág ebbenpályafutása fölfutása az mszp-ben egészen a felső szintig alátámasztja mondavalóját ami azt jelenti, hogy Ő maga hogyan milyen uton tudott a pártban poziciót betölteni és milyen áron. Maga mondja el, hogy csak ezen az uton és gyakorlat tette lehetővé az Ő karrierjét, mivel elfogadta a játékszabályokat amit nem Ő talált ki, hanem a nagy öregek és guruk így müködtették a szervezetet.

NIncs mit Sem az ujság Sem a fidesz szemére vetni és kárhoztattni.

Az mszp beszélje meg Zuschlággal az ügyet és tisztáza vele, mivel ez aztán igazán csak rájuk tartozik, hogy ki miért és mikor mit tett.

Válaszok:
Berecskereki | 2014. március 8. 8:44

Az ügy kipattanásának szépséghibája, hogy nem a munkafolyamatba épített ellenőrzés, nem a belső ellenőrzés és nem a vezetői ellenőrzés fedte fel, hanem ügyészségi vizsgálat, melyet 2005-ben indítottak, különböző alapítványok és egyesületek ellen számviteli fegyelem megsértése miatt. A HIR TV-hez pedig eljutott egy videofelvétel melyet leközöltek, s ezek együttes hatására indult el 2007-ben Zuschlag János szocialista parlamenti képviselő, a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták Mozgalma elnökhelyettese és 15 társa ellen folytatott nyomozás különösen nagy kárt okozó csalás miatt.
http://index.hu/belfold/zuweis..
http://k-monitor.hu/adatbazis/..

„A per tizedrendű vádlottja - egy kiskunhalasi ügyvéd - valamint társa, a tizenkettedrendű vádlott ellen okirathamisítás, adócsalás és egyéb bűncselekmények miatt elkülönülten egy másik eljárás is indult, mert tehermentes és köztartozásokkal terhelt gazdasági társaságokat vásároltak, azok nevére fiktív számlákat állítottak ki, majd külföldi állampolgárok nevére értékesítették a cégeket.

Ezekre a gazdasági társaságokra azért figyelt fel a nyomozóhatóság, mert a cégek adatait felhasználva fiktív számlákat állítottak ki, melyek a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó egyesületek könyvelésében is megjelentek.”
http://hvg.hu/itthon/20091104_..

A médiában megjelent írásokból, felvételekből arra a feltételezésre juthatunk, hogy a vizsgálat során vagy nem vizsgálták a közvetett felelősséget, és a bírósági szakaszban sem képezte az eljárás tárgyát. Ugyanakkor elképzelhetetlen, hogy amennyiben a bírálat, ellenőrzés és elszámoltatás megfelelően működik a csalás éveken át ilyen mértékben megtörténhetett.

A pályázati pénzek folyamata; pályáztatás, pályázatok befogadása-ellenőrzés, döntés előkészítés, döntés, szerződés kötés, elszámoltatás-ellenőrzés és lezárás folyamatokból áll. Mindegyik folyamatban kell lenni ellenőrzési tevékenységnek. Amennyiben ezekben a folyamatokban az ellenőrzés megfelelően működik ilyen, vagy ehhez hasonló eset nem fordulhat elő. Mivel előfordult, az kell feltételezni, ilyen folyamatok nem voltak beépítve, vagy nem működtek, vagy észlelték a visszaélést, de szemet hunytak felette. Ezért vetődik fel a közvetett felelősség.

A médiában megjelentek alapján azt lehet feltételezni, hogy arra nem találtak minden kétséget kizáró bizonyítékot; a pénzek a minisztériumba, vagy az MSZP központjában landoltak, így az érintetteknél megállt az ügy, s a büntetés is ennek megfelelően történt.
Kérdéses, hogy a valóságban is így történt, hogy az elcsalt támogatásokat valóban az érintett személyek saját maguk jövedelmeként használták fel?
Ugyancsak kérdéses; honnan származott a pénzük a kárenyhítésre?

Gyurcsány Ferenc által hivatkozott hangfelvétel pedig arra bizonyság; Zuschlag János felhívta Gyurcsány Ferencnek figyelmét a csalásokra. A médiában megjelentekből pedig arra lehet következtetni, hogy ezt követően azonnal nem indult belső vizsgálat.

Azon állítás, hogy nem MSZP-s ügy, mert az érintettek már nem tagjai a szervezetnek ködösítés, mert amikor történt közvetlen, vagy közvetve az alapítványokon, egyesületeken keresztül tagjai voltak.

"Kérdésre válaszolva azt mondta, mind a Simon-, mind a Zuschlag-ügyben az érintettek vállalták a felelősséget, elhagyták a pártot, lemondtak tisztségeikről és állnak a vizsgálat elé."

Ez így igaz lehet, de az elkövetés idején az MSZP tagjai voltak, Simon az MSZP alelnöke volt. Ez a körülmény nem tagadható, a kilépés nem teszi semmissé.

Az is elég érdekes, hogy a mentelmi bizottság elnöke nemrég elmondta, Simont még mindig csak az MSZP-n keresztül tudják elérni. Egy magánember magánügyeinek esetében miért van ez így?

érdekes amit mond, de mondhatta vólna iksz évvel ezelőtt a bíróság előtt...

miért nem?

és most hogy mondja, most igaz?

vagy igaz vagy nem...el tudod dönteni?

"Tóbiás szerint csak konzervügy a Zuschlag-ügy"

Átbűzlik a bádogdobozon is.
Tele mocsokkal, tele rejtett disznósággal. Ki tudja, mut fog még kivetni magából?

Rávetül az egész maffiabaloldali összekapaszkodásra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés