Budapest felszabadulásának évfordulójára

2014. február 13. 9:32

Mesterházy Attila
Mesterházy.hu
Az Orbán-kormány kísérletet tesz a történelem átírására napi politikai érdekeinek megfelelően.

1945 február 13-án Budapest megszabadult a nyilas rémuralomtól, a fasiszta megszállók és kiszolgálóik barbarizmusától. Fellélegezhettek az üldözöttek, és a túlélők előmerészkedhettek az óvóhelyekről. Az ostromlott város romjain új, nehéz, de szabad és békés élet kezdődhetett.

Erre a napra emlékezni és emlékeztetni kötelessége mindenkinek, aki az embertelenség helyett az emberséget, a háború helyett a békét, az elnyomás helyett a szabadságot választja és védelmezi.

A mai évfordulónak különös jelentőséget ad, hogy az Orbán-kormány kísérletet tesz a történelem átírására napi politikai érdekeinek megfelelően. Megértéssel viszonyulnak a bűnös és diktatórikus Horthy-korszakhoz, rehabilitálni kívánják az akkori elnyomó hatalom megszállókkal együttműködő tagjait, de relativizálják az elkövetett bűnöket is. Ezzel súlyosan megsértik az áldozatok emlékét és rombolják a nemzet önbecsülését.

A XXI. században, egy európai demokráciában erre semmilyen hatalmi érdek, politikai szándék vagy emberi számítás nem adhat felhatalmazást senkinek. Aki mégis megkísérli ezt, annak az európai eszmények, a szabadság és a humanizmus híveinek jogos megvetésével kell szembenéznie.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"1945 február 13-án Budapest megszabadult a nyilas rémuralomtól, a fasiszta megszállók és kiszolgálóik barbarizmusától. Fellélegezhettek az üldözöttek, és a túlélők előmerészkedhettek az óvóhelyekről. Az ostromlott város romjain új, nehéz, de szabad és békés élet kezdődhetett."

Valamivel több, mint 11 és fél évvel később pedig ismét szétlőtték Budapestet, mert a magyaroknak elegük volt az általuk idetelepített diktatúrából.

Van akinek felszabadítás, van akinek csak egy újabb megszállás volt a szovjetek bejövetele 1945-ben.

Addig, amíg csak az egyik nézet fogadható el, és a megerőszakolt nőknek, a meggyilkolt, vagy elhurcolt civileknek, a kommunista diktatúra egyéb áldozatainak - és ezek voltak többen - nincs joguk a saját sérelmeik szerint értelmezni a történteket, addig valóban történelemhamisítás történik, de ezt Mesterházyék követik el.

A "szabad élet" tetszett leginkább.
Kérdezze csak meg a recski meg a malenkij robotos túlélőket!

Simonnal most alkudoznak, hogy vigye el a balhét a rábízott pártpénz miatt, akár csak Zuschlag. De úgy tűnik, Simon ezt nem vállalja.

Ha az ő pénze lenne a számlán, már rákényszerítették volna, hogy vallja be, ne lehessen ezzel az MSZP-t vádolni.

Pofon egyszerű ügy lehetne, de úgy tűnik, ez lehet az egyik, Gyurcsány által is célozgatott pénzforrás. Az pedig csak Gyurcsány érdeke lehet, hogy ez felszínre került. Mesterházyék égnek, ő meg teszi a szemforgató nyilatkozatokat.

Fantasztikus szövetség lehet ez az összefogás, a maffia szokott ilyen módon szövetségeseket állítani maga mellé.

Az attól függ.

Ha Meseházy Orbánt akarja ekézni az orosz paksi szerződés miatt akkor volt, ha viszont a Mazsihisz félti a kiváltságokat a holokauszt miatt akkor meg a németek csak üdülni jöttek és nem volt.

Világos, nem?

Attikám ne izgulj már csak néhány hetet kell kibírnod és utána majd jön a Feri a célegyenesnél.

Lengyelország, Csehszlovákia nem támadta meg a Szovjetüniót, mégis megszállták őket. Román csapatok is harcoltak a Szovjetúnió területén a németek mellett, de őket nem szállták meg.

Lengyelországot felosztották egymás között az oroszok és németek, minden hadüzenet nélkül. Sőt a szovjet csapatok 15 km távolságról végignézték, hogyan verik le a németek a varsói felkelést, és nem segítettek.

Ezek után te azt hiszed, hogy a németek üldözése közben nem jöttek volna Magyarországra? A németek előbb-utóbb bevonultak volna hozzánk, mert Hitler a Dunánál akarta megállítani a szovjeteket. Azon pedig ne csodálkozz, ha a magyarok két rossz közül nem a kommunizmust választották. Volt rá okuk 1919 után.

Te is tanulj egy kicsit.

A SZU nem a szövetségeseit védte, terjeszkedni akart a világban, mindenütt felkeléseket robbantott ki, és pénzelte azokat. Nézd meg a térképet, és csodálkozz el azon, hogy a dolgozó nép öntudata mindig a világ stratégiai pontjain éledt fel, és rögtön szocializmus akartak.

Sok pénzbe került ez nekünk, pénzeltük a világ diktátorait, Szaddámot, Kadhafit, Castrót, Ho Shi Minht. Persze csak utólag, a köpönyegfordítás után neveztük őket diktátornak, akkor kezdtük rossz fiúknak tartani őket.

Ezeket mi már a 80-as években is így láttuk, és már akkor sem kellett nagyon titokban beszélni róla. Mozdulj ki végre a 60-as, 70-es évek forradalmi romantikájából.

Kihagytad a szlovákokat, ahol Tiso önként lett Hitler szövetségese, és Ausztriát, ahol az Anschluss idején őrjöngve ünnepelték nagy szülöttüket, Hitlert.

Nem voltunk utolsó csatlós, a háború a mi területünkön folyt, és senki nem kért az egyszer már megkóstolt kommunizmusból.

Orbán túl él még téged is a hatalomban, nem te döntöd el, hanem a választók. Mert ugye nektek csak akkor van demokrácia, ha ti vagytok hatalmon. Jörg Haider 23%-kal lett kormánytényező. És Európa egyből elfelejtette a szabad választásokról más alkalmakkor nyomott dumáját.

Ettől hiteltelen az egész, ettől hiteltelen a baloldal. Tanulni kell még a korrekt demokráciát,ami akkor is az, ha nem nektek kedvez

Azt írod: a lengyelek a náci birodalom részévé váltak.

Csak a fele. A másik fele a szovjeteké lett (és úgy is maradt a háború után.)

Idézek Jan T. Gross: Revolution from Abroad (Forradalom külföldről), The Soviet Conquest of Poland’s Western Ukraine and Western Belorussia (Princeton University Press, 1988) című könyvéből:

“Az emigráns lengyel külügyminisztérium emlékeztetőjében az 1939 és 1941 között a Szovjetunióba deportált és költözött lengyel állampolgárok számát 1,25 millióra becsüli.” (194.old.)
(A könyvben közölt térkép, amit a lengyel hadsereg térképészeti osztálya készített 1,05 milliót ad mint a deportáltak száma. (195.old.)

A könyv idézi Norman Davies adatát a God’s Playground című Lengyelországról szóló könyvéből:

“… majd fele annak a másfél millió lengyelnek, akiket az 1941-et megelőző években (a szovjetek) deportáltak, már meghalt. Közöttük volt 100,000 lengyel zsidó, akiket a varsói főrabbi, Moses Shore vezetett.”(229.old.)

Majd Gross bemutatja a másik oldalt:

“Ugyanezen két év alatt, 1939 és 1941 között, Lengyelország németek által megszállt területén 120,000 volt az áldozatok száma”, 100,000 lengyel zsidó, a többi lengyel. (228.old.)

A kelet-lengyelországi szovjetek megszállta területen a deportálások nem kíméltek senkit, bár a lengyel etnikumot mint uralkodó, elnyomó fajt állították be a szovjetek és ezt használták népszerűsítő magyarázatként a megszállásra.

Hozzászólásod tartalma tökéletes összhangban van a helyesírásoddal.

"Polnay Jenő, a Magyar Zsidók Országos Szövetsége elnöke bejelentette, hogy szervezete Horthy kormányzóságát támogatja, és hozzáfűzte, hogy a hazájukat szerető zsidók mindig is távol tartották magukat a radikális baloldali vagy más, opportunista politikai kisérletektől."

Forrás: Thomas Sakmyster: Admirális fehér lovon, Horthy Miklós 1918-1944, Helikon kiadó, 2001, 58.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés