Fidesz az adósságról: A Gyurcsány-koalíció a hibás

2014. február 11. 16:45
A Fidesz elképesztőnek tartja, hogy az a „Gyurcsány-koalíció” beszél az államadósságról és a devizahitelekről, amelyik megduplázta az államadósságot. A paksi bővítés ezzel szemben az ország vagyonát gyarapítja, tízezer munkahelyet teremt és segíti a hosszú távú rezsicsökkentést.
A kormánypárt kedden azt közölte az MTI-vel, hogy az előző kormány az IMF gyarmatává tette Magyarországot, és nemcsak az országot, de a családokat is devizacsapdába taszította. Hozzátették: a Fidesz-kormány viszont az utolsó fillérig visszafizette az IMF-hitelt, csökkenő pályára állította az államadósságot és több százezer bajba jutott család otthonát mentette már meg.
 
Scheiring Gábor Együtt-PM-es politikus szavaira – amelyek szerint a paksi bővítésre felvett hitellel Orbán Viktor „egy hatalmas devizaadós családot csinál az országból” –a Fidesz úgy reagált: a beruházás érdemben nem fogja éves szinten az államadósság GDP-hez viszonyított arányát befolyásolni, mivel a gazdaság talpra állt, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az államadósság csökkenő pályán maradjon.
 
A paksi bővítés az ország vagyonát gyarapítja, tízezer munkahelyet teremt és segíti a hosszú távú rezsicsökkentést, ezt „a Gyurcsány-koalíció is pontosan tudja, de mégis hazudik, mert már nem tud milliárdokat kitalicskázni Józsa Istvánhoz és Gyurcsány Ferenchez közeli cégeken keresztül az atomerőműből” – fogalmaztak a közleményben.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én meg azon csodálkozom, hogy 8 év rombolás után ugyanazok a baloldaliak indulnak a választásokon, akik szétverték Magyarországot.
Remélem, hogy ez az eredményen is meglátszik és végleg eltűnnek a közéletből.

Trollkodhattok itt, ettől még nem felejtjük el, hogy mit műveltetek Magyarországgal.

Megfogtok állni.. Remélhetőleg örökre.

"Miután tudható (lenne...), hogy egyáltalán nem lesz belőle államadósság, mondj még néhány hasonló okosságot!"

ha már okosságoknál tartunk: ezt mégis hogy képzeled? orbán (vagy simicska) majd zsebből fizeti a beruházást?
az, hogy trükkösen elhalasztják a hitel fizetését, nem jelenti azt, hogy később sem fog fájni az államkincstárnak..

négy éve harcolunk az államadósság ellen.
azt tettünk az országgal, amit akartunk: bármilyen törvényt átírtunk céljaink elérése érdekében.
elégettünk 4000 milliárdnyi nyugdíjat.
az a fránya államadósság meg mégis nő. mit tegyünk?

fogjuk gyurcsányra!

A 3000 milliárd kamatokkal és az önrésszel együtt 6600 milliárd. Arról nem is beszélve, hogy ritkán van az úgy, hogy nagyberuházás (vagy akár kicsi) kijön annyiból, amennyiből tervezzük. Az meg hogy a GDP az időtájt mennyit fog nőni -hát mit mondjak, nem hiszem, hogy bárki is tudná. (Mint ahogy az IMF hitelt felvevők sem láthatták a jövőt.)

Másrészt: a döntés meghozatala nem az ország népének volt sürgős. Nyugodtan lehetett volna rá éveket szánni, hogy szakértők érdemben tárgyaljanak arról, hogy Paks bővítése szükséges vagy nem.

Harmadrészt: a következő min 10 évben -ameddig a döntéssel várni lehetett volna- az alternatív energia felhasználás területén sok minden történhet. Mivel a technológiai fejlődés bármit hozhat -jelenlegi technológiák továbbfejlődését, árcsökkenését például.

Végül: végtelenül szomorú, hogy átlag ember ehhez a kérdéshez is politikai elkötelezettség alapján áll hozzá. Az ellenzék népszavazási felhívása ugyanúgy abszurd, mind a kormány önös érdek miatti kapkodó döntése.
Erről a kérdésről nem a népnek, hanem a hozzáértőknek kellene dönteni, és meghozni azt a döntést, ami várhatóan legkedvezőbb mindannyiunknak.
(Én a magam részéről őszintén szólva a 20 év tárolás után visszaszállított atomhulladéknak örülök a legkevésbé.)

Nekem egy ennél közelebbi saját élményem, hogy ha lakásfelújítás történt pl bárkinél a közvetlen környezetemben az tuti, hogy 20-50%-al magasabb lett a végösszeg, mint a tervezett.
Pedig ugye ilyen esetben a "megrendelő" saját pénzéről van szó, és amennyire tud odafigyel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés