Népszavazással Orbán atomtámadása ellen!

2014. január 16. 12:15

Szabó Rebeka
Szabó Rebeka blog
A Putyinnal kötött üzletet megindokoló kormányzati elkészítő munka érdemben nulla, de legalábbis nem látható, nem világosak az érvek; transzparencia nulla; felhatalmazás nulla.
„A helyzet az, hogy a jelenlegi, Putyinnal kötött üzletet megindokoló kormányzati elkészítő munka érdemben nulla, de legalábbis nem látható, nem világosak az érvek; transzparencia nulla; felhatalmazás nulla. Bár 2009-ben nagykoalíciós (Fidesz-MSZP) szavazással fogadták el azt a határozatot, amelyre most Orbán hivatkozik, de az nem beruházásra, hanem csak előkészítésre vonatkozik. Az Energiaklub már akkor a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult, mert a határozattal több gond volt és kérdés merült fel vele kapcsolatban, mint az egy ilyen beruházás előkészítése kapcsán indokolt lett volna. A Levegő Munkacsoport szintén megfogalmaztakételyeit, és hogy mennyire nem voltak alaptalanok a félelmek, azt idővel az ombudsmani vizsgálat igazolta.

Azt sajnos megszokhattuk, hogy a magyar politikus a paksi bővítés kapcsán általában nem környezetvédelmi vagy energetikai szempontokat szokott mérlegelni, hanem megszokásból és »pénzben gondolkodik«. A zöldpolitikusok új nemzedéke (mint például a PM :)) és a civilek erre a több évtizednyi szemellenzősségre és egydimenziós gondolkodásra folyamatosan felhívják a figyelmet, küzdenek az atomenergiát övező közönnyel szemben. Merthogy sajnos, »Magyarországon az atomenergia témája nincs markánsan jelen sem a közbeszédben, sem a szakmai körök nyílt diskurzusában. A magyarországi diskurzusok nem követik azokat az irányokat, amelyek az atomenergia felhasználásáról a világ számos országában zajlanak. [...] Hiányzik a biztonság témának tágabb összefüggésekben zajló elemzése, amely, tekintettel az atomenergia témájában összetettségére, magában foglalná az atomenergia használatának és a paksi atomerőmű bővítésnek pénzügyi, politikai, energiapolitikai biztonsági és kockázati vonatkozásait« - állapította megegy izgalmas elemzés.

Orbán sem mérlegeli ezeket a kockázatokat, már csak azért sem, mert azt reméli, hogy el tudja sunnyogni a lényeget, hogy ezt a beruházást is el tudja adni szépen bombaüzletnek álcázva a közvéleménynek. Holott ez az orosz hitelezőnek (jelzem, a jelenlegi államadósságunk kb 13 %-át készülünk éppen vidáman felvenni kölcsönbe…), az erőművet építő Roszatomnak, az erőmű építésében részt vevő cégeknek (na mibe fogadjunk, hogy a Közgép már dörzsöli a kezét…) lesz üzlet, a magyar állampolgároknak biztosan nem.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szénalapátoló atomtudós lett..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés