Csak hetven éves korukig dolgozhatnának az egyetemi oktatók

2013. november 4. 8:54
Az egyetemi oktatók rosszabbul járhatnak, mint az alkotmánybírók, nekik ugyanis hetvenévesen nyugdíjba kell menniük a felsőoktatási stratégiához kapcsolódó törvénymódosítás tervezete szerint – írja a Magyar Nemzet a birtokába került dokumentumra hivatkozva.

A tervezett módosításban az szerepel, hogy oktatói és kutatói munkakörben csak hetvenéves korig lehetne dolgozni, a rektori megbízást pedig középfokú nyelvvizsgához kötnék.

A felsőoktatási stratégiához kapcsolódó törvénymódosítás és kormányrendelet tervezete egyelőre egyeztetés alatt áll. A dokumentumok szerint a rektorválasztás joga ismét visszakerülne az intézményi szenátusok hatáskörébe és bevezetnék a kancelláriarendszert.

A mellékletben a finanszírozás részleteiről is rendelkeznek, eszerint például az osztatlan jogászképzések hallgatói után félévenként 258 ezer forintot fizetne az állam, az egységes osztatlan orvosképzés támogatása pedig 976 ezer forint lenne – idézi a Magyar Nemzet cikkét a Hvg.hu.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért nem lehet egyéni mérlegeléssel eldönteni a nyugdíjaztatást? Meg egyébként is rugalmas nyugdíj korhatárt lehetne bevezetni, a befizetett nyugdíj járulék összegével arányos járadékkal.

Embere válogatja, van aki 60 évesen is szenilis, más még 70 évesen is friss. Az biztos, hogy 70 felett már nem szabadna hagyni, hogy tárgyat vigyen, legfeljebb úgy, hogy az utódja ott ül az előadásain. (Én is így vettem át annak idején egy tárgyat.) Doktoranduszokkal viszont nyugodtan foglalkozhatna, hiszen rengeten tapasztalattal rendelkezik, és legtöbbjük ezt mindenféle díjazás nélkül is vállalná, mivel érdekli a téma.

'megvásárolható lenne' - mi? Valamikor a közalkalmazottak akár negyven valahány éves korukban is nyugdíjba mehettek, 30%-os nyugdíjjal. (Egy t/(T-t) arányossági tényező jó közelítés lehet, ahol T: egy legeslegfelső korhatár, t: a nyugdíjba vonulási életkor). Vannak munkakörök, amelyekben a kollégák dönthetnek erről. Pl. az alkotmánybírák már most is, ha valamelyikük mondjuk alkoholizálni kezdene.

Focistáknál sincs fix korhatár. Saját maga, edzője, társai vagy a közönség eldöntheti, hogy lejárt az ideje. Matthews elég sokáig bírta.

nem is lenne rossz. En se ertettem soha miert kell egyseges nyugdijkorhatar, egy nehez fizikai munkat vegzo ember, vagy aki egeszsegi problemakkal kuzd, az 50-55 eves korara mar sak felmunkara kepes, szellemileg meg friss lehet valaki nyolcvanevesen is.

Elobbinek egyelore egy megoldasa van, ha lerokkantositjak valahogy, mas kiut nincs. Es ezert olyan sok a rokkantnyugdijas.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés