A hűvös ősz miatt később érett be a szőlő, ezért a tavalyinál két héttel később kezdtük el szüretelni a Mád-borokhoz az alapanyagot. A szüretet október 21-én fejeztük be. A szőlő nyolc dűlőből származik, a legnagyobb része a Nyúlászóból került a pincébe, de a termés egy-egy része az Úrágyából, az Urbánból, a Középhegyről, a Kishegyről, a Subáról, a Sarkadról és a Danczkáról származik. A pincészet 14 termelővel kötött eddig szerződést, amely összesen 25 hektár területet jelent. 2013-ban nem tudtunk több Mád-bort készíteni, mint 2012-ben, mert az infrastruktúra fejlesztése még nem tette azt lehetővé. Azonban az idei évjáratot már az új üzemünkben fogjuk palackozni.
A 2012-es bort beválasztották Anglia 50 legjobb bora közé. Hogyan alakulnak az eladások? Az eredeti cél az volt, hogy a szüretig el is fogyjon. Ezt a cél sikerült teljesíteni, vagy még kitart a 2012-es bor, a következő évjárat megjelenéséig?
Szerencsére a boraink eladásai mindenhol növekednek. A dűlős borok esetében Angliától egy intenzívebb fejlődést várunk, Magyarország után ott a legerősebb a jelenlétünk. A bor a szüretig nem tud elfogyni és nem is lenne jó, ha elfogyna. Szükség van a folyamatos piaci jelenlétre. Úgy tűnik az lesz a tendencia, hogy április 1-e körül tud megjelenni az új évjárat. Ha ezt igyekeznénk minél előbbre hozni, akkor nagyon erőltetett lenne a bor előkészítése a palackozásra.
2013-ban hány palack Mád-bor készítését tervezitek, összesen és fajtánként?
Mivel a kapacitás nem tette lehetővé, ezért ugyanannyi bort fogunk készíteni, mint tavaly, ugyanazokkal a fajtákkal. Az eloszlások sem fognak változni, közel azonos mennyiségek lesznek egy-egy tételből, mint 2012-ben. Így a furmintból lesz a legtöbb, közel százezer palack, a félszáraz hárslevelűből 7300 palack körül várható, míg az édes Mádból, ami furmint, hárslevelű és sárgamuskotály házasítása, nyolcezer 0,375 literes palackot tervezünk készíteni.