Németh: Izrael Magyarország nyolcadik szomszédja

2013. október 1. 15:04
A külügyi államtitkár szerint hetven évvel a holokauszt után is folyamatosan küzdeni kell az antiszemitizmus ellen. Németh Zsolt a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című nemzetközi konferencián hangsúlyozta: nem lehet híd a demokratikus politikai erők és azok között, akik az antiszemitizmust erősítik.

A kormány világossá tette, hogy Magyarország nem tűri a gyűlölet, az antiszemitizmus és a rasszizmus semmilyen formáját – mondta Németh Zsolt a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című nemzetközi konferencián, kedden Budapesten. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében kiemelte: hetven évvel a holokauszt után is folyamatosan küzdeni kell az antiszemitizmus ellen. A holokauszt nemcsak a zsidó közösségnek, hanem egész Magyarországnak nemzeti tragédiája volt – közölte.

Nincs nagyobb erény az élet védelménél, az élet tisztelete köti össze az embereket minden különbség ellenére is – fogalmazott. Mint mondta, mégis vannak, akik a pusztítást választják, ezért nem szabad elfelejteni azoknak a zsidó életeknek a millióit, amelyeket elpusztítottak Európában. Az államtitkár hangsúlyozta, az élet tisztelete azt jelenti, hogy elkötelezzük magunkat amellett, hogy a holokauszthoz hasonló soha nem történhet meg ismét, nem fordulhat elő, hogy polgártársaink életüket vesztik az antiszemitizmus, a náci ideológia, a rasszizmus miatt. Ezért biztosítani kell, hogy ne legyen híd a demokratikus politikai erők és azok között, akik az antiszemitizmust erősítik, és e tekintetben a magyar kormány álláspontja nagyon világos – mondta.

Úgy vélte, jelentőséggel bír, hogy a konferenciát a Parlamentben tartják, mert az épület tanúja volt „a sötét napoknak”, amikor antiszemita törvényeket fogadtak el benne. Ami történt, nemcsak a magyar zsidó közösségnek volt borzalmas, hanem egész Magyarország nemzeti tragédiája volt – jelentette ki. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy ma Magyarországon él a harmadik legnagyobb zsidó közösség az EU területén, a zsidó kultúra gazdagítja a magyar kultúrát. Izraelt pedig Magyarország nyolcadik szomszédjának nevezte. Hangsúlyozta, hogy Magyarország érdeke Izrael állam biztonsága, nem lehet tagadni a létezéshez való jogát, hozzátéve, hogy ezért a nemzetközi közösségnek erőfeszítéseket kell tennie az antiszemitizmus ellen.

Németh Zsolt a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a tanácskozás szellemisége összhangban áll a kormány által jövőre tervezett holokauszt-emlékévvel. Kérdésre válaszolva az államtitkár kizárta a koalíció lehetőségét a Jobbikkal.

Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet hangsúlyozta, a magyar társadalomban tudatosítani kell, hogy állandó erőfeszítésekre van szükség az antiszemitizmus ellen. A magyar-izraeli kapcsolatok erősítése azért is fontos, mert így lehet elérni, hogy a társadalom reagáljon az antiszemita megnyilvánulásokra - mondta.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke arról beszélt, hogy a mai magyar közéletben nincs olyan erő, amely hatékonyan felléphetne a zsidó szervezetek ellen, de a szervezeteknek képesnek kell lenniük az egységes érdekképviseletre. Szerinte az együttműködést az oktatás révén kell megkezdeni, és ez az antiszemitizmus elleni küzdelem fő színtere is.

Ira Forman, az Egyesült Államok külügyminisztériumának az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja hangsúlyozta, a Jobbik nem egyenlő Magyarországgal, ahogyan a Jobbik nem egyenlő a Fidesszel sem. Értékelni kell a kedvező jeleket is az országban, például azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök keményen kiállt az antiszemitizmus ellen, továbbá azt, hogy a kormány 2014-et a holokauszt emlékévévé nyilvánította. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az antiszemitizmus olyan betegség, amely ellen folyamatosan harcolni kell, és nem elég az eredmények elismerése. Az antiszemitizmus egész Európában problémát jelent – tette hozzá.

Katrina Lantos Swett, Tom Lantos egykori kongresszusi képviselő lánya, a Lantos Alapítvány igazgatója a konferencián jelentette be a Szolidaritás sabbath elnevezésű, 2014-ben induló kezdeményezést, amelynek célja, hogy összehozza a világ vezetőit, és arra buzdítsa őket, hogy szolidaritást vállaljanak hazájukban az antiszemitizmus ellen. A kezdeményezés keretében az országok vezetői ellátogatnának hazájukban egy zsinagógába.

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A könyökömön jön ki a holokausztozás.
Engem a terjedô magyargyûlölet aggaszt!

Azt hittem Azerbajdzsán az.

Németh úr figyelmébe:

Norman Finkelstein: A holokauszt-ipar

Úgy látom kimerészkedtél megint a pánikszobából. Elég szar lehet úgy élni, hogy mindenütt náczi-t látsz.

A kormány minden tagja bűnbocsánatot gyakorol, ez elég lesz, vagy holnap minden magyarnak, csecsszopótól aggastyánig ezt írásban is meg kell tennie? S mi lesz még jövőre, a nagy évforduló során?

Minden magyar kapni fog egy nyilaskeresztes szalagot? A magyarok nem szállhatnak majd fel a tömegközlekedési járművekre, az iskolákban csak a rabbik tarthatnak órákat, a gyermekeknek otthon házi feladatként le kell majd nácizni a szüleiket, a még élő nagyszülőket? Ha nem teszik, megbuknak?

S jó a felsorolás is. Isten ajándékai már voltak, most jönnek a nyolcadik szomszéddal. Nem lehetne a szomszédokat jobban megválogatni?

nyolcadik utas a halál

vazze, lassan egy provincia lesz az ország

mármint Németh?

Azért ezt a nyolcadik szomszédot nem kellett volna.

A holokausztot is hagyni kéne a maga helyén, mert erőltetetten nem lehet rokonszenvet kelteni. Törvényekkel főleg nem.

Azonban el lehet játszani a még meglévőt is.

egy nép gyülelete intelligencia hiányát jelöli

És tanítanak is, önzetlenül megosztják a magyarral a tudást meg a hasznot.

Kiscsillag te hitgyülis vagy?

Na és ki fizeti a révészt? Kinek fáj ez anyagilag?

Hagyjuk a személyeskedést a bunkókra.

Igazából ez a véresen komoly kérdés kezd inkább komikussá válni.

Tényleg ennyire nagy a baj, hogy ilyen megalázó módon kell immáron naponta hajlonganunk, a Rákosi és bandája által sugallt bűnös nemzet tézist elővennünk, s újból ezt sulykolnunk a népbe intézményesen?

Már ennyire közel vagyunk a gátszakadáshoz, s ennyire távol a nemzeti önbecsüléstől? Már gerincünk sincsen?

El tudom képzelni, hogy a sátorban mindenki kihúzta a kalapból a sorszámát, aminek mentén el kell mondani mondania az előre megszövegezett bűnbánó zsolozsmáját.

Navracsics peches volt, neki kellett indítania a sort. Németh már rutinos bocsánatkérő, kijáró fiú, ezt hetente gyakorolja a parlamentben. Így most is kivágta a rezet, meg lehet simogatni a buksiját.

Áder is könnyű helyzetben van, Ő már gyakorolhatott izraeli látogatása során. Hende sincs gondban, megnyitotta az égboltot. Lázár is jól teljesített, gyorsan helyrehozták a megrongált utcatáblát, s hát gondot fordít arra is, hogy törvénybe vésve szégyenkezzen a magyar,óvodástól haldoklóig.

A kulturális államtitkár is arcrezzenés nélkül fogja letenni a hűségesküt, hiszen egy-két kisiklástól - új igazgató a Nemzeti élén, Kerényi "garázdálkodása" - eltekintve, nem sérült a kulturális szupremácia sem. A Vígszínháznál már ilyen hibát sem fognak elkövetni.

Martonyi majd mélyen elítéli a jemeni felforgatókat, s keményen kiáll majd Izrael migrációs politikája - nem hígulunk -, a palesztinok békés foszforos bombázása mellett is. Hogy mi történik a felvidéki magyarokkal,ja az nem fontos.

Már miért lett volna az?
Érdekel, hogy ehhez mennyivel járult hozzá a Magyar Állam, ha egyáltalán? Vagy már ilyen kérdést tilos feltenni?

Lehet ezt a mantrát nyomni, csak nem old meg semmit. Azon kellene elmélázni miért kontra produktív amit csinálnak, mármint ha valóban meg szeretnék szerettetni magukat, ha az elfogadás, befogadás a cél. Mert azt nem lehet erőből elérni, örökös kioktatással, ostorozással.

Folytatás: Matolcsynak is kell majd motyognia valamit, mert a pénzes láda kulcsának csak a másolata van a zsebében, s azzal is csak valakivel együtt nyithatja ki.

Pintér csak sikerekről számolhat be, tárcája hozza az a tervhivatali számokat, időarányosan ölik a magyarokat, ürül az ország, fogy a nép, nem lesz gond.

A tanító bácsi a tanfelügyelő előtt gondban talán a rossz fiú Kövér Laci gyerekkel lehet. Mit és hogyan adjanak a szájába akkor, amikor az izraeli tanulmányi kirándulásra el sem mehetett. Nem kapott repülőjegyet.

De talán ezt is át fogják hidalni, hiszen lehet még nagyobbat mondani a Németh gyereknél is. Igen itt van ez a kazár kori keveredés, vagy micsoda, s hát annak idején Zsivkov is csatlakozni akart a Szovjetunióhoz, tehát van is előképe a dolognak, Ő fogja majd javasolni a két ország egyesítését, hiszen egy vérből - kazár - vagyunk.

A falasa eset kapcsán persze ez kicsit necces lehet, bizonytalan, hogy szükség van-e ránk, vagy elég az, ha szomszédnak elfogadnak?

Nem irigylem a szervezőket. Persze amennyiben most ballib kormánnyal kezdődnének az emlékezések, akkor minden simán menne. A legfőbb szponzorok akkor a háttérben nem költenének nagy pénzeket arra, hogy megdöntsék a kormányt, mint teszik most, Orbán esetében, persze mosolyogva, vállat veregetve, minden nagyon szép, minden nagyon jó, csak ne te lennél már a kormány élén...

Ha Tel Avivban lenne jelentős magyar közösség (harmadik legnagyobb valamilyen vonatkozásban). Ha az ottani magyarok éppen Tel Avivban konferenciáznának és állítanának mindenféle dolgokat a zsidókról. Például, hogy az egyik legmagyargyűlölőbb nemzet. Valamint ha a Tel Aviviak képébe tolnák napi szinten a magyar vonatkozású témákat, ha kell ha nem, szerintem átértékelnék a problémát.

Csak azt a kérdést felejtette el feltenni, hogy mi ennek a valódi oka, s hogy kik szítják tudatosan. S ez a lényeg.

Inkább zsidó vagy inkább magyar? Ez azért lényeges.

Annyi 'okos' ember fordul meg itt, gondoltam háta válaszol egyikük.

Rühellnek is, légy nyugodt. Igaz Tel Aviviakhoz még "nem volt szerencsém", de Észak Amerikában ha megtudja, hogy magyarral beszélget lehervad egyből a mosolya.

Amit saját országukban a palesztinokkal csinálnak az nagy szemétség, sőt bűn!

Ha átléptek rajta miért téma ez ma is, ezen a kongresszuson is?

A gyűlölködésnek valóban nincs értelme, sőt a bosszúnak sincs. Vajon Wisenthalék meg a hasonszőrűek is tudnak erről?

Nincs olyan magyar szó, hogy magyarkodás.

Kulcsszavakat írt le, valóban, minél gyűlölködőbb egy nemzet, annál szerencsétlenebb,megvetettebb, utáltabb. Valós diagnózist adott saját népéről.

Szómágia csupán!

"A zsarnoki rendszerek tudatformáló eszköze, melyben a propagandisták a tájékoztatási rendszer (sajtó-rádió-televízió) birtoklása/ellenőrzése révén a torzított értelmű szavakat kizárólagos és gyakori ismétléssel a köztudatban elterjesztik. - Jellemzői: általánosítás, csúsztatás, egységesítés, rövidítés, az idegen szavak önkényes, v. az eredeti jelentés fordítottjakénti használata: pl. a Bach-korszak besúgói jelentéseiből (1856 k.) származó magyarkodás szó, mely a pesti nem m-ok föltűnő magyar ruha, bajusz, stb. viseletéről szólt, 1945 u. „magyar voltának fitogtatása” lett, ami Mo-on (a 93 %-ban született m. számára) értelmezhetetlen."

http://webcache.googleusercont..:gGrXrnaJkowJ:lexikon.katolikus.hu/S/sz%25C3%25B3m%25C3%25A1gia.html+&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Megint tévedsz. Nincs egyáltalán rossz "imidzse" a magyaroknak. Akik hallottak már róla vagy voltak ott azok dicsérik. Van akinek a Kodály módszer ugrik be, van akinek a gulyás vagy hasonók, kinek kinek igénye, ízlése szerint. Az ellenszenvet eddig KIZÁRÓLAG zsidók esetében tapasztaltam. Szívük joga, gyűlölködni nagy teher, nem irigylem őket érte.

Látjuk mit jelent a nyitottság. Újabb kongresszus, ahol az antiszemitizmus a fő téma. Biztosan sokkal jobban fogják szeretni őket ennek hatására. :p

Megtettek érte mindent azok akiknek megfelelő kapcsolataik vannak a külföldi médiával. Jobboldali kormány beiktatásának első napjától kezdve elstartol az antiszemitizmus nevű kreatúra. Bevált recept.

Látom te jobban tudod az átlagembernek mi jut eszébe, ha történetesen velem beszél! :D

Nem, valahogy nem tudnak a Nobel díjasokról, tudod baromira alul műveltek ezek egy európaihoz képest. A Kodály módszerről is egy kínai tudott.


"Nekik köszönheted, hogy a magyarokat értelmes, tehetséges nemzetnek tartják."

Helyben vagyunk! Hozod a felsőbbrendűség összes kórtünetét...:D))

Ugyanazok terjesztik akik az antiszemitizmustól rettegnek. Egy csapat, ne add már az ártatlankát.

"Majd ha a szélsőjobb kitermel 10 olyan embert mint"

Egyrészt, az általad felsoroltak közül nem mindegyik tartotta magyarnak magát. Másrészt, aki annak tartotta mint Teller, az elismerte a magyar nyelv és iskola szerepét az általa elért sikerekben. Harmadrészt ezeket, a valóban értékes embereket egy szélsőséges zsidó csoport termelte ki, tehát nincs értelme szembeállítani őket a szélsőjobbal és feltenni a kérdést ki termelt ki többet kiből?

Nem utolsósorban itt senki sem köpköd az általad felsoroltakra, ez hazugság.

Válaszok:
ottapont | 2013. október 1. 19:52

Miért ad fel ilyen magas labdát? Tudja mindenki, hogy kinek a kezében van a nemzetközi média, ezen belül a sajtó, s azt is, hogy itthonról kik küldik ki - talán Ön is köztük van -a magyarokat mocskoló írásokat. S azt is tételezze már fel, hogy hogy sokan beszélünk nyelveket és olvassuk ezeket az ominózus lapokat, hírforrásokat, s el is tudjuk őket helyezni az adott ország viszonylatában a politikai térképen is. Már megint hülyének nézi a magyarokat.

Válaszok:
ottapont | 2013. október 1. 19:50

Én veled nem vagyok beszélőviszonyban, ha még nem tűnt volna föl.

"Már megint hülyének nézi a magyarokat."

Próbálkoznak, hátha bejön...

jav. NEM egy szélsőséges zsidó csoport "termelte" ki

A megszokott szidó hübrisz.

Nem, nem a "zsidóságot köpködöm". Mármint ÉN, nem az a csoport, vagy vallás, vagy akármi amivel te azonosítani akarsz.

Bizonyos emberek bizonyos viselkedését, illetve bizonyos jelenségeket, valamint Izrael állam bizonyos bel és külpolitikai intézkedéseit kritikával illetem.

Ismered a régi Csapd le csacsis klasszikust? "Szólj anyádnak, hányjatok együtt!"
Csak, hogy viszonozzam a stílust...

Hiperérzékenyek,annak minden jó és rossz vonatkozásával.

Jó éjt Neked!

Egyre inkább kivetítesz rám. Menjünk visszafelé

a.Nem tagadom, hogy volt egy szörnyű zsidó üldözés, sok ártatlan áldozattal, nevezd aminek akarod.

b.Izraelt valóban sokszor kritizálom palesztin ügyben. Nem lehet így bánni egy kisebbséggel sehol a világon. Minden hasonló bánásmódot elítélek.

Szerintem sem a. sem b. pont alapján nem lehet azt állítani, hogy utálom a zsidókat. A tízéves lányomnak egy zsidó kissrác udvarol vívó edzéseken. Helyes gyerek, csípjük a lányommal együtt. :D Na, shalom!

Én éppen békejobbot nyújtottam neked Mark-ci, te meg ráütöttél a kezemre.

Mehetünk megint ketten kétfelé. Aztán mutogathatsz vissza rám.

Rövidlátó vagy, te bajod.

Válaszok:
Türelem | 2013. október 1. 21:12

hát, szerintem is antiszemita vagy... legalább is kurva sok kárt okozol a zsidóknak az itteni hozzászólásaiddal

haggyad dodó a mark boltot, ez úgy ír, mintha az 50-es években volna...

A hiszékenység ára...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés