Ki a (nem) magyar?

2013. június 30. 17:31
autognomia
Hacsaknem
A Fidesz szerint néhány túlcsorduló, nemzetinek titulált indulat által vezérelt fiatal tiszteletlen gesztusa az egész külhoni magyarság meggyőződése.

„Olvasom, hogy Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület elnöke »Turista vagyok, nem magyar« feliratú pólót ajándékozott Bajnai Gordonnak Kolozsváron. (…)

Mondanám, hogy egy egyszerű udvariatlan gesztus ez. (…) Mondhatnám, ha a magyar kormánypárt nem sietett volna rögtön igazságot tenni az ügyben. Ha a Fidesz nem ragaszkodott volna ahhoz, hogy megmagyarázza, miként értelmezzük Sorbán egyéni villanását. A Fidesz szerint ugyanis a különleges ajándék azt bizonyítja, hogy »a külhoni magyaroknak mélységesen igazuk van.«

Mert a Fidesz szerint bárkinek joga van bárkiről magyarsági bizonyítványt kiállítani, vagy azt megvonni. Mert szerintük néhány túlcsorduló, nemzetinek titulált indulat által vezérelt fiatal tiszteletlen gesztusa az egész külhoni magyarság meggyőződésének egyetlen, és hiteles megtestesítője. Mert amikor Bajnai Gordon látogat Erdélybe, akkor olcsó kampánycél vezérli, amikor Orbán-Kövér-Semjén-Németh & Co. teszi tiszteletét akár egy választási kampány kellős közepén, akkor a drága jó erdélyiek lelkiállapota felőli őszinte és ártatlan érdeklődés a mozgatórugó.

Elegem van abból, hogy mindig van valaki, aki jogot formál arra, hogy kinyilatkoztassa, milyenek az erdélyi magyarok. Vagy az anyaországiak. Vagy a kárpátaljaiak. Hogy mit akarnak, mit nem akarnak, miben hisznek, mit gondolnak, mi fáj nekik, és mitől mennek a falnak. Elegem van ebből a politikai távvezérlésű nemzeti tudathasadásból. Az állandó méricskélésből, a másik ember identitásának fáradhatatlan megkérdőjelezéséből. Hogy ki a jó magyar, ki a rossz magyar, egyáltalán ki a magyar, és ki nem az.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na és, ha eleged van, akkor mi van?!
Nekem meg a hozzád hasonlókból van elegem, mégsem írok róla kétnaponta.

Rossz a kérdésfelvetés. Nem az a kérdés, hogy ki nem magyar, hanem az; Ki a magyar?

Illyés Gyula KIA MAGYAR c. írásában a következőket fogalmazza meg:

„A magyar az, aki bátran szembenéz a nép bajaival: a nemzet fejlődésének akadályaival. Aki a szabadságot ma is minden téren meg akarja valósítani. Aki a népnek műveltséget, egészséget, jólétet akar. Aki a földmívesnek földet, a munkásnak méltó hasznot, mindenkinek emberi bánásmódot kíván, egyéni érdeke ellenére is. Aki egy nyomorult, éhező vagy jogfosztott láttán saját magát is sértve érzi, emberi, magyari mivoltában.
…..
Magyar énelőttem az, aki nem bírja a homályt, sem a börtönben, sem a gondolatban. Magyar az, aki az értelmet szereti, aki szenvedélyét csak akkor engedi szabadon, midőn a szó már nem használ az igazság elfogadtatására. Minden nép közösség. Jó magyar az, aki emberi, jó tagja a magyar közösségnek.”

Vajon Bajnai Gordon ilyen magyar?

Ez az írás hülyeség.
Bajnai nyilvánvalóan magyar. Azonban azt a pólót több ügy miatt is megkaphatta, POLITIKAI GESZTUSKÉNT.
(2004. december 5-e, valamint láthatóan az amerikai kormány támogatja a 2014-es választásokra, ami azért kiérdemli a "nem magyar" minősítést, gondoljunk arra, hogy volt már nekünk elég külföldről ideültetett első emberünk).

Válaszok:
Berecskereki | 2013. június 30. 18:42

Azt írod; "A politika arról szól, hogy a politikai teljesítménye alapján ítéljük meg a politikust.", mely után annak kellene következni, hogy az általam idézet szövegben melyik állítás mond ennek. Természetes érvelve.

Mivel ezen átsiklottál, jön a terelés, mellébeszélés.


Azt írod továbbá; A magyar kulturális örökség nem eshet az aktuális politika áldozatává.

Miben erősítette a magyar kulturális örökséget Bajnai Gordon Erdélyi látogatása? Miben erősítette a kettős állampolgárságról tartott népszavazáskor az akkor kormánykoalíció kampánya? Semmiben. Bajnai esetében is egyértelmű, hogy a választásokhoz keres külső támogatókat.

Nos Nosam, ha már belém és Illyés Gyula gondolataiba akarsz belekötni, akkor azok mentén cáfolj és érvelj a cáfolatod mellett, mert így csak üres szövegelés lesz belőle..

Ugye neked te is ismered Széchenyi mondatait, mely szerint; "A magyar szó még nem magyar érzés, az ember mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi."

Kibővítve az idézetet: A magyar szó még nem magyar érzés, az ember mert magyar(állampolgár), még nem erényes ember, és a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi.

Ezért írtam, hogy rossz a kérdés feltevés. A megfelelő az; Ki a magyar? Ebben pedig nem az állampolgárságot kell csak érteni, hanem a cselekedetet is. Természetesen, ha a szerző így teszi fel, akkor egészen más következtetésre kell jutni, ezért ravaszul megfordítja a kérdésfelvetést.

No és?
A tisztességes ember nem általánosít. A tisztességes ember nem három ember cselekedetéből minősíti a több milliót, az egész magyarságot.

Az írás szerzője ugyanazt teszi, amit másokban kifogásol. Ő is meg akarja mondani, hogy hogyan gondolkodjunk, mit cselekedjünk, hogy magyarok legyünk. Semmivel sem különb a stílusa, mondanivalója, mint a balliberális oldalé volt a népszavazáskor. Ezt azonban elfelejted és 3 személy magaviseletéből vonsz le következetest az egészre. Ez is balliberális tulajdonság.

Vajon ezzel a hozzászólásoddal azt akarod sejtetni, hogy a három erdélyi fiatal, akik a pólót átadtak "mocsok fehér cigány"-ok? Szerinted a hozzászólásod hogyan kapcsolódik a konkrét témához?

Üfv.
Nem tudom és nem érdekel. Vannak itt a fórumon elég sokan, aki el sem olvassa, hogy mit írok, elég neki a Brecskereki név és már diszlájkol, vagy kurvaanyáz. Ők a demokraták, a nemzet nagyjai, gondolják magukról, nekik még ehhez is joguk van.

Válaszok:
Berecskereki | 2013. június 30. 19:03

Kik azok a "mi"? Mit jelentsen ez, hogy "a végén fel fogjuk húzni azokat a lámpavasra"?

"A Fidesz szerint néhány túlcsorduló, nemzetinek titulált indulat által vezérelt fiatal tiszteletlen gesztusa az egész külhoni magyarság meggyőződése."
ez hol van, hogy ez a Fidesznek ez meggyőződése? rendre hülye felütésből alakulnak ilyen agymenések..
A gesztus a meggyőzödés? vagy mi?

"»Turista vagyok, nem magyar« feliratú pólót ajándékozott Bajnai Gordonnak Kolozsváron. (…)

Mondanám, hogy egy egyszerű udvariatlan gesztus ez."

sztem udvarias. Lúdasnak fogalma nincs Erdélyről, Kolozsvárról, másban utazott eddig. Kis-Magyarországon reménytelen a helyzete, CAP most Lúdast is kiküldi oda, ahova Bikicsunájt a Rongyember.
Houston, we have a problem..

A jobboldaliak a nemzetből rekesztik ki az ellenséget, a baloldaliak a demokráciából, ez már csak így megy Magyarországon.

Kéremszépen (ha valakinek újdonságot mondanék) a magyarság egy közösség. Az e közösséghez tartozásnak vannak jogi vonatkozásai, az állampolgárság és az ezzel járó jogok és kötelezettségek, de vannak identitásbeli (még fontosabb)vonatkozásai, mennyire azonosul a közösséggel (mennyire vállalja hagyományait, kultúráját, mennyire hajlandó - néha akár személyes érdekei ellenére is - a közösség egészének és egyéneinek és előrejutásáért dolgozni, áldozatot hozni.

A jogi vonatkozás alig mond valamit az egyén közösséghez való viszonyáról (ha az ország területén született, akkor ha igényli, magyar állampolgár lehet).

mire gondolt a költő :_D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés