A működő török demokrácia

2013. június 20. 13:33

Lakner Dávid
Mandiner
A török tüntetéseknek már halálos áldozatai is vannak, a magyar kormány mégis úgy érzi, csak annyi következik mindebből, hogy „Törökország működő demokrácia”.

„Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Magyarország működő demokrácia.” – kissé elcsodálkoztam volna egy efféle fideszes nyilatkozaton a 2006. október 23-ai események másnapján. A hasonlat kézenfekvő, a Kettős Mérce és a 444 már posztot is szentelt a dolognak, de tényleg nem lehet szó nélkül elmenni Németh Zsolt nyilatkozata mellett. A külügyi államtitkár ugyanis szolidaritásáról biztosította a török kormányt, egyúttal kijelentette: működik a török demokrácia, hisz lám, micsoda tüntetések vannak odaát a hetekben. Az államtitkár csak annyit hagyott ki a történetből: a török rendőri brutalitás ezúttal egy parkért tüntetőket próbált nem túl finom módon eltávolítani az útból. A demonstráció először valóban a Gezi parkért indult, ám a rendőri erőszaktól felbátorodván kormányellenes megmozdulássá duzzadt. A végeredmény mindeddig legalább öt halálos áldozat és több ezer sebesült.

Az utóbbi hetekben vezető európai politikusok adtak hangot aggodalmuknak, az Európai Parlament pedig felszólította Törökországot, hogy kerítse kézre az erőszak felelőseit és engedje szabadon az előállított tüntetőket. Eközben a magyar kormány még támogatásáról is biztosítja a tüntetőket terroristának beállító és velük akként is bánó török vezetést, ráadásul zsarolásnak nevezi a török EU-csatlakozás elhalasztásának felvetését, mint a tüntetőkkel szembeni agresszió lehetséges következményét. Lényegtelen, ki mit gondol az Európai Unióról: amikor az egyik oldalon a hatalmi erőszak, a másikon pedig annak elutasítása áll, akkor nem éppen szerencsés előbbi mellé állni.

Nem volt felemelő érzés 2006 októbere után látni, hogy még egy ennyire egyértelmű hatalmi visszaélés is más megítélés alá eshet pártállástól függően. Hogy a békés tüntetők is beállíthatóak pusztító vandálokként, csak hogy legitimálható legyen megveretésük. Hogy felbukkanhat érvként az, hogy bár nagyon sokakat véresre vertek, de mit akarunk, hiszen egy halálos áldozat sem volt. Hogy cinikusan félre lehet fordulni akkor, amikor arról kellene beszélni, hogy ártatlan embereket ütlegeltek rendőrök Budapest utcáin.

A török tüntetéseknek már halálos áldozatai is vannak, a magyar kormány mégis úgy érzi, csak annyi következik mindebből, hogy „Törökország működő demokrácia”. Kérdés, mi volt akkor a probléma 2006 októberében, amikor Gyurcsány Ferenc kormánya is a tüntetők közé lövethetett volna, de volt olyan nagylelkű, hogy csak véresre veretett jó néhány demonstrálót.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

annak idején amikor dobzse feri a szemeket lövette meg a járókelőket ütlegeltette az izraeliekkel akkor melyik ország kérdőjelezte meg , hogy idehaz a demokrácia van?

nem illik az ilyen ügyekbe beleszólni, mert belügy

LOL

Lakner haver, ez most nagyon nagy lyukrafutás volt.

Törökország működő demokrácia, mert - ahogy a példa is mutatja - a tömegek szabadon tüntethetnek vélt vagy valós igazukért.

Ha nem lenne működő demokrácia, szétvernék őket a rendőrök, belelőnének a tömegbe, halottak és sebesültek lennének az utcákon és az embereket börtönbe vetnék akár egy facebookos véleményük miatt is. Oh, wait.

És hol vannak a perek?

Török kiváltó okok:
- Pár száz ember tiltakozik a park miatt.
- Százezrek tiltakoznak az erőszak miatt.

Így érthető?

A legfontosabb kérdés: kinek használ, akár a tüntetés, akár annak leverése?

A fidesz kormány kiállt egy szemkilövő rezsim mellett. Ezt nem tudod megmagyarázni.

Mi tagadás, egyedül vagyunk az Unióban (régi nóta, már Széchenyi is mondott ilyesmit). Jó lenne, ha a törökök is belépnének, legalább lenne egy belső szövetségesünk.

A török belépés következményei elképzelhetők, az EU széteséséé kevésbé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés