A választójogból kizárás szabályán módosítana a Fidesz

2013. május 31. 16:53
A Nemzeti Választási Iroda és civil szervezetek észrevételei alapján módosít a Fidesz a választójogból való kizárás szabályozásán: eszerint a bíróság a kizárásról nem, csak annak megszüntetéséről, vagyis a választójog biztosításáról hozhatna soron kívüli ítéletet – közölte Gulyás Gergely pénteken az MTI-vel.

A választási eljárási törvény parlament előtt fekvő módosítása szerint nemcsak a gondnokság alá helyezéskor vagy annak felülvizsgálatakor lehetne kizárni valakit a választójogból a belátási képesség hiánya, illetve korlátozottsága miatt, hanem attól függetlenül is. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy e javaslat elfogadása alapot teremthetne ahhoz, hogy bármely állampolgár választójogát elvegyék akkor is, ha nem áll gondnokság alatt.

Az ügyben Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa pénteken közleményt juttatott el az MTI-hez, jelezve, a Fidesz egyetért a megfogalmazottakkal, ezért változtat az indítványon. A kormánypárti politikus fontos jogállami garanciának nevezte, hogy a választójogból kizárásról csak bíróság jogerős ítélete rendelkezhessen, amit a benyújtott javaslat is egyértelművé tesz.

Egyetért ugyanakkor azzal a kritikával, amely szerint a bíróság a belátási képességének hiánya, illetve korlátozottsága miatt sem zárhat ki senkit a választójog gyakorlásából, ha nem rendeli el, illetve tartja fenn a gondnokság alá helyezést. Vagyis a választójogból kizárás csak a gondnokság alá helyezéssel kapcsolatos rendes eljárás keretei között – azaz a gondnokság alá helyezéskor, illetve annak felülvizsgálatakor – történhet meg.

Ennek egyértelműsítése érdekében Gulyás Gergely zárószavazás előtti módosító indítványt nyújt be, amely lehetővé teszi azt is, hogy a gondnokság alatt álló, a választójog gyakorlásából kizártak választójogának megállapítása iránti bírósági eljárások soron kívül folyhassanak le.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés