Progresszív Szövetség: új baloldali világszövetség alakul

2013. május 17. 17:41
Új globális hálózatot hoznak létre baloldali pártok a Szocialista Internacionálé válsága miatt Lipcsében május 22-én, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) százötvenedik születésnapjának előestéjén.

A legidősebb európai demokratikus párt alapításának évfordulójára szervezett kétnapos ünnepségre több mint hetven baloldali párt vezetője utazik Lipcsébe, ahol 1863. május 23-án megalakították az SPD elődszervezetét, az Általános Német Munkásegyletet (Allgemeiner Deutscher Arbeitverein). A párt születésnapi rendezvényén beszédet mond Joachim Gauck német szövetségi elnök és Francois Hollande francia államfő. Az ünnepségen részt vesz valamennyi német parlamenti párt elnöke, köztük Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke.

Az SPD születésnapjára Lipcsében összesereglő baloldali pártvezetők az ünnep előestéjén új világszervezetet alapítanak. A Progresszív Szövetség (Progressive Alliance) nevű globális hálózat kialakítására főként azért van szükség, mert a Szocialista Internacionálé (SI) megreformálására tett kísérletek kudarcot vallottak – mondta Sigmar Gabriel, az SPD elnöke berlini sajtótájékoztatóján. Az SI nem modern, nem hatékony, és „egy korrupt főtitkár irányítja” – mondta Gabriel, utalva a chilei Luis Ayalára, aki tavaly szerezte meg az SI főtitkári pozícióját. A német szociáldemokraták vezetője szerint az SI elveszítette a jelentőségét. Ezt mutatja például, hogy Ed Miliband, a brit Munkáspárt vezetője „nagyon meglepődött, amikor nemrég felhívtam a figyelmét arra a tényre, hogy Londonban van az SI székhelye” – mondta Sigmar Gabriel.

Ugyanakkor a progresszív erők összefogásához akkor is szükség lenne egy új szerveződésre, ha az SI-vel minden rendben lenne, mert a világ több régiójában „az európaiak klubjának” tartják az SI-t. Ez ugyan már régen nem igaz, de sok országban egy baloldali politikus karrierjének a végét jelentené, ha azt javasolná, hogy pártja csatlakozzon a Szocialista Internacionáléhoz. Olyan jelentős baloldali formációk, mint az Indiai Nemzeti Kongresszus, vagy a brazil Munkáspárt számára fel sem merül, hogy belépjen az SI-be – mondta az SPD elnöke.

Hangsúlyozta: amióta 2009-ben pártelnökké választották, európai kollégáival együtt több kísérletet tett az SI megreformálására, de ezek a próbálkozások kudarcot vallottak. Az SI nem tartja magát a saját előírásaihoz, és tagjai között vállalhatatlan szervezetek vannak, például egy olyan elefántcsontparti párt, amely nagyban felelős az afrikai országban kialakult polgárháborús állapotokért. Zin el-Abidin ben Ali elűzött tunéziai diktátor és a bukott egyiptomi vezető, Hoszni Mubarak pártját pedig csak az arab tavasz idején zárták ki a szervezetből – mondta Sigmar Gabriel.

Az SPD nem adja fel a reményt, hogy sikerül modern megújítani az SI-t, de egyelőre nem lát erre esélyt, ezért a fenntartásához fizetett hozzájárulást minimálisra csökkentették – tette hozzá. Azt nem mondta el, hogy a német szociáldemokraták mennyit fizetnek be az SI kasszájába. A Focus című hetilap értesülése szerint az SPD az idén már csak 5 ezer fontot utalt át, míg korábban évente 100 ezer font tagdíjat fizetett.

Németországban szeptemberben országos parlamenti választást tartanak. Az SPD a legnagyobb ellenzéki párt, választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint 25 százalék körül van, messze elmarad a 40 százalék körül álló kormányzó konzervatív CDU-CSU pártszövetségtől. A szociáldemokraták lipcsei ünnepsége 2013 legnagyobb szabású nemzetközi politikai rendezvénye lesz Németországban. A kétnapos találkozóra nagyjából egy tucat állam- és kormányfő érkezik a keletnémet nagyvárosba. A születésnaptól azt is várják, hogy lendületet vesz a párt, de az ünnepség nem kampányrendezvény. A kancellárjelölt, Peer Steinbrück nem is szólal fel a rendezvényen. Ha Steinbück beszédet mondana, akkor az ünnepségen jelenlévő kancellárnak is meg kellene adni a felszólalás lehetőségét, és egy Merkel-beszéd az SPD születésnapján „azért kicsit sok lenne a jóból” – mondta Sigmar Gabriel.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés