Westerwelle: Szilárd alapokon nyugszik a német-magyar barátság

2013. május 6. 10:49

A német külügyminiszter egy interjúban arra kérdésre válaszolva, hogy a magyar kormány mennyire távolodott el a közös Európa gondolatától, úgy fogalmazott: a német kormánynak vannak „kérdései és kételyei is”, de „a méltányos bánásmódhoz az is hozzátartozik, hogy nem ítélkezünk elhamarkodottan”.

Németország és Magyarország barátsága szilárd alapokon nyugszik – hangsúlyozta a német külügyminiszter a Bild című német lapnak adott interjúban. Guido Westerwelle a hétfői budapesti látogatása elé időzített interjúban kiemelte, hogy a magyarok hozzájárulása Németország újraegyesítéséhez szoros köteléket hozott létre a két nép között, ami „a nem egyszerű időkben is hozzájárulhat a kölcsönös megértéshez”.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a magyarországi helyzet veszélyezteti-e az európai demokráciát, elmondta: „őszintén és nyíltan kell beszélni” az Európai Bizottságnak és az Európa Tanácsnak a magyar kormány tevékenységére vonatkozó bírálatáról. Ugyanakkor a magyar kormány „kifejezetten üdvözölte a jogállamisági kezdeményezésünket” – tette hozzá, utalva arra a márciusban tett német, dán, finn és holland közös javaslatra, hogy az Európai Bizottság dolgozzon ki egy új, a jogállamiság betartását célzó mechanizmust, amelynek segítségével meg lehet védeni az Európai Unió alapértékeit a közösségen belül.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a magyar kormány mennyire távolodott el a közös Európa gondolatától, Westerwelle hangsúlyozta: a német kormánynak vannak „kérdései és kételyei is”, de „a méltányos bánásmódhoz az is hozzátartozik, hogy nem ítélkezünk elhamarkodottan”. Hozzátette: budapesti látogatása során megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel is, és tárgyalásai hozzájárulhatnak az „értelmes megoldás” megtalálásához.

A német külügyminiszter hétfőn felszólal a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti közgyűlésén. Guido Westerwelle ezzel kapcsolatban a legnagyobb példányszámú német lapnak adott interjúban kiemelte: az antiszemitizmust és az intoleranciát „nem fogadhatjuk el sehol a világon, és különösen nem Európában”. „A tolerancia bölcsesség, az intoleranciával szembeni tolerancia viszont esztelenség” – mondta a német külügyminiszter a Bild online kiadásában megjelent interjúban, amelynek rövidített változata a lap hétfői nyomtatott kiadásában is megtalálható.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/51854

Ajánljuk még a témában