Offshore lett a letelepedési biznisz is

2013. április 24. 14:26

Vágó Gábor
Vágó Gábor blogja
Csak annyit szeretnék tudni, hogy kik állnak az offshore paradicsomba bejegyzett cég mögött.

„A biznisz lényege: hogy a konstrukció értelmében az adósságkezelő a 250 ezer euró értékű államkötvényt diszkont áron juttatja el a közvetítő vállalkozásnak, majd az egy nagyobb névértékű »határozott idejű tulajdonosi részjegyet« bocsát ki. A forgalomban lévő ötéves hátralévő futamidejű magyar eurókötvényekkel a másodlagos piacokon 4,75 százalékos hozam mellett kereskedtek, így az 1,5 százalékkal csökkentett kamat 3,25 százalékot tett ki. Az egyéb tényezőket figyelmen kívül hagyva a diszkont ár a gyakorlatban annyit tesz, hogy mintegy 213 ezer euróért vásárolhatja meg a vállalkozás a magyar kötvényt, ami majd öt év múlva, lejáratkor fog 250 ezer eurót érni a külföldi befektetőnek. Ezzel mintegy 11 millió forintot húznak ki az adófizetők zsebéből öt év alatt kötvényenként. A vállalkozás azonban úgy tűnik befektetőnként 50 ezer eurós, vagyis mintegy 15 millió forintos bruttó jövedelemre tesz szert azáltal, hogy 300 ezer eurót kér az általa kibocsátott értékpapírért. Ha igaz, hogy nagy az érdeklődés, akkor milliárdokat is zsebre vághatnak a kajmán szigeteki cégnél.

Ma sajtótájékoztatót tartottam az Államadósság Kezelő Központ épülete előtt, ahol megjelent egy Fidesz frakció alkalmazott is- ilyenre még nem volt példa az utóbbi három évben-, illetve az MTI szerkesztői utasításra nem hozta le a sajtótájékoztató anyagát. Úgy tűnik beletenyerelhettem valami komoly üzletbe. Csak annyit szeretnék tudni, hogy kik állnak az offshore paradicsomba bejegyzett cég mögött, a gazdasági bizottság milyen kiválasztási szempontok alapján bízta meg ezt a céget. Egyébként meg mi a lótúróért kell beiktatni egy nyilvánvalóan pénzlehúzó vállalatot? A mutyitól teljesen függetlenül sem volna szükség erre a letelepedési kötvényre, mert a szerencsére a magyar állampolgárok is nagy számban veszik az államkincstárjegyet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes, Oszkó idejében még az offshoreozás adóoptimalizálásként volt eladva, a volt pénzügyminiszter pedig a deloitteizmus szerény apostolaként. Nem is beszélve az MNB volt elnökéről, Simorról, aki egyeneses hazafias kötelességből Cipruson tarthatta a pénzét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés