Elítélte a Benes-dekrétumokat Karel Schwarzenberg

2013. január 18. 8:02
Az emberi jogok megsértésének minősíthető mai szempontok szerint a németek második világháború utáni kitelepítése Csehszlovákiából – jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a két államfőjelölt csütörtök esti vitájában a közszolgálati televízióban. Schwarzenberg szerint Benes elnököt ma Hágában vonnák felelősségre a kollektív bűntetés alkalmazásáért.

Schwarzenberg szerint a kollektív bűnösség elvének érvényesítése hiba volt. A politikus azt is kijelentette, hogy a Benes-dekrétumok, amelyek a szudétanémetek sorsát meghatározták, a Cseh Köztársaságban már két évtizede nincsenek érvényben, miután az alapvető emberi jogok listája a cseh alkotmány része lett.

„Mindig azt mondtam, és emellett most is kitartok, hogy azt, amit 1945-ben tettünk, ma az emberi jogok durva megsértéseként ítélnék el. Az akkori kormány – beleértve Edvard Benes államfőt – is valószínűleg Hágában találná magát” – mondta a cseh diplomácia vezetője, aki Milos Zeman volt szociáldemokrata kormányfővel együtt került az elnökválasztás második fordulójába. A politikus nyilván a hágai Nemzetközi Törvényszékre célzott, amely az utóbbi időben leginkább a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozik.

„Elődeinknek azt rovom fel, hogy a kollektív bűnösség elvét alkalmazták, nem néztek vissza, hogy lojális volt-e valaki a (csehszlovák) köztársasághoz vagy vétett ellene” – jegyezte meg Schwarzenberg, és hibásnak minősítette a korabeli cseh társadalom hozzáállását a csehszlovákiai szudétanémetek kérdéséhez.

A politikus úgy vélte, hogy a második világháború után a cseh társadalom meg volt fertőzve „a nácizmus bacilusával”, amikor vétlen polgártársait is kiűzte. „Nagyon sok olyan volt köztük, aki nem árulta el a köztársaságot” – szögezte le Schwarzenberg, akinek arisztokrata családja 1948-ban a kommunista fordulatkor a szomszédos Ausztriába menekült. Maga Schwarzenberg 1989-es rendszerváltás után tért vissza hazájába, majd Václav Havel egyik legközelebbi munkatársa lett.

A külügyminiszter emlékeztetett: kitelepítették például azokat a német nemzetiségű csehszlovák katonákat is, akiket az 1938-as mozgósítás idején soroztak be a hadseregbe vagy épp a Most városában élő német bányászokat is, holott ők szociáldemokraták és kommunisták voltak. A szudétanémet papokból is többen kerültek koncentrációs táborokba, mint a németországi vagy az ausztriai papokból.

Schwarzenberg azt mondta, a Benes-dekrétumokat ma már nem lehet hatályon kívül helyezni, mert az már húsz éve megtörtént, amikor az általános emberi jogok listája a cseh alkotmány részévé vált.

Milos Zeman ezzel az állítással nem értett egyet. Szerinte a cseh alkotmánybíróság világosan megállapította, hogy a csehszlovák Nemzetgyűlés 1946-os határozatai, amelyek a Benes-dekrétumokból indultak ki, továbbra is a cseh jogrend részét képezik.

Az Edvard Benes csehszlovák elnök által hozott rendeletek közül több lehetővé tette, hogy az akkori Csehszlovákia területén élő németeket és magyarokat kollektíven bűnösnek mondják ki, megfosszák őket állampolgárságuktól, kitelepítsék, földjeiket pedig elkobozzák. Mintegy hárommillió németet kitelepítettek Csehszlovákiából, míg a magyarok tervezett kitelepítését a potsdami négyhatalmi konferencia nem hagyta jóvá.

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak annyit lehet hozzátenni, hogy óriási respect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Csak annyit lehet hozzátenni, hogy óriási respect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az Eu eddig is lejáratta magát, hogy egyáltalán felvette a tagok közé Szlovákiát, míg a Benes-dekrétumok érvényben vannak. Schwarzenberg pedig szólhatott volna a magyarokról is.

Hoy ezért mit fog kapni Schawarzenberg a saját nacionalistáitól!

egy frászt!
Soha nem állt a pártjukon.
Tabajdinak ez rég a nünükéje

"Semelyik nemzet közép-Európában nem nézett olyan alaposan szembe a hibáival és bűneivel mint mi magyarok"

muhahaha
:-)

miért lett szitok szó a nacionalista-?

amúgy most kéne felhivni és tőlünk is nyilatkozatot tenni...majd orditani az eu-ban

Válaszok:
Kronikas | 2013. január 18. 9:15

lehet, de megéri orditani, végre már valami értelmes témában...főleg, ha két ország ordit már..

Minek? Nem arról van szó hogy az EUnak úgyis vége, hanyatlik?

Válaszok:
Felebarát | 2013. január 18. 9:15

jah értem...akkor semmi...:D

persze még egy jó pár évig fog

azért, mégis elég gyakran szóbeszéd alapja...és nagyon jó propaganda és kampány téma...

ahogy Trianon is...tisztázatlan múlt...fel nem oldott lelki sérülés

itt nem egyénekről van szó, vagyis részint, hanem a nemzetről...amig nem lesz megbékélés ezzel, vagy elfogadás és szembenézés azzal is, hoyg mi mit hibáztunk, addig nem fog semmi változni

ez alapján szinte minden magyart el lehetne itélni, mert biztos van egy zsidó ismerőse...

az milyen...nemzetközi?

hogy dobálóztok ezekkel a szavakkal...

internacionalista, meg intercitzy meg nacionalista, cionista focista...

értelme?

szerintem, ha nacionalista, akkor még lehet jó ember, csak az a kérdés patrióta vagy soviniszta-e...

mi a baj a nacionalistákkal? a patriota is nacionalista

Tabajdi hosszú évek óta képviseli ezt te szardarab, nézz utána ha nem hiszed

nacionalizmus egy jó dolog...csak ha el megy a sovinizmus felé, akkor egy kicsit gázos lehet

te meg buta vagy...

mert nem érted a megbékélés szót...keres rá...

nagytőkés kommunista a fasiszta cigánnyal szemben...

érdekes gondolkodása van ma Mo-nak...

Válaszok:
Felebarát | 2013. január 18. 11:33

Erről azaz a pénzről van szó. A (szudéta) németeknek fizetendő kárpótlástól a csehek bedőlnének. A Herceg viszont őszintén elmondta a véleményét a Benes-dektétumokról.

importálni kéne ezt a csávót

nem...neki az enyém :D?

ki a faszom az a ron werber, ő a mumus...mert ha nincs, akkro is gyökerek sokan, mind két oldalról---

és Finkelstein mond valamit, vagy most neveket dobálounk, azért mert egy ember hülye, vagy egy társaság, azért , nem kell az egész országnak azzá vállni, de úgy tünik a fidesznek is tetszik ez a módszer...

Egy valakinek aki tud magyarul is olvasni nem tetszett ez a hír.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés