Ki ne legyen?

2013. január 5. 9:35

Bayer Zsolt
Magyar Hírlap
Legyen minden Oláh Gergő, és éljen velünk boldogan. Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!

A tények pedig ezek: a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. Akkor és azzal akar üzekedni, akit és ahol meglát. Ha ellenállásba ütközik, gyilkol. Ott és akkor ürít, ahol és amikor rájön. Ha valamiért ebben akadályoztatva érzi magát, gyilkol. Az kell neki, amit meglát. Ha nem kapja meg azonnal, elveszi és gyilkol. A cigányok ezen része bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen. Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak. Mindeközben a cigányság ezen állattá lett fele az idióta nyugati világ »vívmányait« használja. Nézze meg mindenki, hogyan pózolnak a Facebookon, kezükben fegyverrel, nyakukon félkilós aranylánccal, pofájukon a »bármikor kicsinállak, te hülye magyar paraszt« kifejezéssel a »megélhetési bűnözők«. Nézzétek meg a Sávoly Gergőt leszúró patkányt és haverjait a Facebookon: látni fogjátok, hogy mindhárom potenciális gyilkos. Eo ipso gyilkos. Nem tolerálni kell és megérteni, hanem megtorolni. És éppen itt követi el a legnagyobb bűnt az idióta nyugati világ polkorrekt része. Puszta számításból és önérdekből úgy tesz, mintha ezek az állatok bármiféle okból is tolerálhatók, megérthetők, sőt tisztelhetők lennének, mintha járna nekik bármiféle megbecsülés és emberi méltóság. És az a legiszonyatosabb ebben az egész agyrémben, hogy ezek pillanatok alatt teszik tönkre a cigányság normális felének esélyeit.

Amikor Oláh Gergő megnyerte az X-Faktort, éppen azon gondolkodtam, hogy lám-lám, mennyire szép és csattanós választ adott az összes, magyarokat rasszistázó rohadéknak a nép, amikor ezt a tehetséges, szimpatikus, szerény és meghatóan mélyről jövő cigány fiút szavazta meg a verseny győztesének. S azt gondoltam még, hogy ez a mélyről jött és nagyon is szerethető cigány fiú egymaga többet tett a cigány–magyar konfliktus enyhítéséért, mint az összes »jogvédő« gazember együttvéve. Aztán eljött szilveszter éjszakája, és eljött megint vagy negyven rohadt állat cigány, köztük az a bizonyos Jónás János, és nekilátott ölni. Mert nem tudtak azonnal bemenni hugyozni a budiba, amikor rájuk jött. Mert várniuk kellett volna két percet. Mert… Nincsen mert. Azért, mert nem emberek. Mert kést rántanak nyomban, ha negyvenen is vannak, és szúrnak. Szívre, sokszor egymás után. Uramisten, mennyire elviselhetetlen mindez, mennyire tönkretesz mindent, ami emberi. És mennyire nincs helye itt semmiféle magyarázkodásnak és toleranciának!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 273 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

600 éve még soha senkinek nem sikerült asszimilálódó magyarrá (de más nemzetiségűvé sem) változtatni a cigányt. Kidobott pénz, idő és energia.
Dolgoztatni kéne őket, megvonva minden segélyt, hogy ne maradjon ideje és ereje baromkodni.

A polkorrektség megoldja a cigányproblémát?
A polkorrektség csupán szőnyeg alá seper.

Bayer Zsolt és a fidesz figyelmébe ajánlanám e szomorú probléma megoldásának egyetlen lehetséges módozatát. Érpatakon ez már bizonyította a hatékonyságát- azt tulajdonképpen már csak léptéknövelni kellene (erre tán még a fidesz is képes lehet):
"Dr. Orosz Mihály Zoltán, a település polgármesterének levele:


Érpatak Tisztelt Lakói!

Nagyon nagy örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a körözési felhívásunknak és a sikeres rendőrségi-önkormányzati-lakossági-mezőőrségi összefogás eredményeként 2012-12-11-én 19 óra 40 perc körüli időben a második körözött elítélt bűnöző, K. János érpataki lakos elfogására is sor került. Az első bujkáló elítélt bűnözőt, G. Zsoltot 2012-12-03-án 15 óra 40 perc körüli időben sikerült megtalálni, így mindkettő körözött, börtönbe bevonulni nem akaró bűnöző kezén kattant a bilincs, és mindkettő méltó helyére, a börtön rácsai mögé került.

Minden magyar ember számára fontos kell hogy legyen, hogy mindent és mindenkit a méltó helyére tegyünk: a tanárt az iskolába, az óvónőt az óvodába, a beteget a kórházba, az orvost az orvosi rendelőbe, a rendőrt a közterületre, a bűnözőket pedig a börtönökbe.

Remélem, hogy senki sem felejti el: a bűnözői életformát folytató személyeket, aljas, romboló tevékenységük miatt, az országpusztító liberális jogvétőkkel ellentétben nem kiemelten védendő személyeknek, hanem kiemelten üldözendőknek tartjuk, a településünk és hazánk ellenségeinek tekintjük, ellenük mindenféle törvényes eszközzel hadat üzenünk, a legkeményebb harcot indítjuk, és a lakosság személy és vagyonbiztonsága, valamint a település és országunk közbiztonsága érdekében ellenük folyamatosan a legszigorúbban fellépünk. Önökkel egyetemben, amikor őket értékeljük és megítéljük, akkor sohasem arra a színészi teljesítményre vagyunk tekintettel, amit akkor tudnak produkálni kétségbe esetten, amikor megbuknak, hanem folyamatosan észben tartjuk azt az aljasságot és kegyetlenséget, melyet alkalmaztak a tisztességes adófizető állampolgárok vagyonának, testi és lelki épségének megkárosításakor."

Jogvédőkre visszatérve. Putyin oroszországban elérte, hogy minden jogvédő szervezet, aki külföldi támogatást kap, minden kiadványán és fellépésekor fel kell hogy tüntesse: a szervezet idegen érdekeket szolgál.
Na a TASZ, Helsiki,Amnesty stb. szervezetek esetében ezt nálunk is be kellene vezetni- minnél előbb!

Éjjel közterületen hugyoztak- mint vádpont? Normális vagy?
Különben pont patán a gárda jelenléte vezetett a megoldáshoz (a problémás cigány családok elhúztak szeretőbb, befogadóbb körzetekbe). Ez most egy élhetőbb falu mint előtte volt, pl hídpénzt sem kell már fizetni a nyugdíjas néniknek...

Szerintem inkább:
4 óra munkáért fél bér
8 óra munkáért teljes bér
12 óra munkáért kétszeres bér

Nagyon megérné 12 órát lehúzni. Utána gyereket csinálni se lenne kedve.

4-5 víztározót ki lehetne velük kubikoltatni. Ültethetnének és betakaríthatnának energianövényeket a Tisza teljes hosszában az árterületeken. Takaríthatnának árkokat és településeket. Terelhetnének rackát, marhát, mangalicát, nyírhatnának birkát, fonhatnának gyapjú fonalat. Gyárthatnának milliószám vályogtéglát, melyekből újáépülhetnének apró települések, melyek újra elláthatnák a közeli városokat élelmiszerrel, stb.

Nem szívesen írom le, de Bayer ebben a cikkében Kertész Ákost játszik. Kár!
Ugyanis a cikk igazságait teljesen lerontja a kertészákosi ostobaság.
Ez még attól is független, hogy politiki hülyeség IS így írni.

Kedves Mandiner! Bár nem én vagyok a szerkesztő, de mint minden Mandi olvasónak és kommentelőnek, nekem is jogom van hozzátenni az újsághoz.
Ha már a MH-t szemlézzük, miért nem szemlézünk be tisztelereméltó, jó írásokat. Hazaszeretetről. A magam részéről ide tenném, nem linkkel. Jó olvasást!Sokat beszélnek Kassáról, mióta Európa kulturális fővárosává választották. Kelet-Szlovákia metropolisa, a szlovák Košice mellett azonban a magyar Kassáról alig esik szó: Márait óvatosan adagolják a szlovák közvéleménynek, a reszlovakizáló papírt összetépő neves kassai festőt, Jakobyt és a Rákóczit is megmintázó kiváló szobrászt, Löfflert félig-meddig kisajátították. A történelem kosztümös felvonultatásába még beleillik Bocskai bevonulása és Bethlen fejedelmi esküvője a Lőcsei- házban, mert az már nagyon régen volt. Görgey Te Deumát a dómban az osztrákok fölötti győzelme után viszont alig említik, pedig a tábornok fel-dunai hadserege tele volt szlovák bakákkal. S azt sem, hogy a ’19-ben bevonuló és felszabadítóként köszöntött magyarok vörösebbek voltak, mint amilyen vörösre próbálta az ortodox marxista történetírás később a Hlinka-gárdistából lett szlovák partizánt átfesteni.

„Kassát és Pozsonyt akkor is visszakérném, ha már egy szál magyarja se volna. Csináljunk becsületes vásárt: ne csak eleven hússal mérjük a jelképeket, hanem azokkal a halottakkal is, akiket a századok magukba visszafogadtak. Százalékkal mérnek? Mérjünk temetőkkel” – írta a Felvidék szerelmese, Cs. Szabó László az első bécsi döntés küszöbén. De ki beszél ma már a kassai német és magyar polgárokról, akik évszázadokon át meghatározták e táj történeti arculatát, és testüket a régi temető, a Rozália sírjai őrzik? Mindössze szívósabb halottainkat hagytuk hátra – jegyezte meg Márai kassai regényében, a Féltékenyekben. S hozzátette, hogy még ezektől a halottaktól is félt a hódító. „A társadalom anyagcseréje – hiába remélte a végül Máraival együtt emigrációba kényszerült Cs. Szabó – ezen a porhanyított területen” alig javult.
Ha magunk nacionalisták vagyunk, más népek nacionalizmusának is teret kéne engednünk – ajánlhatnák az államalkotó nemzetnek. De a Rákóczi- kultuszból áradó erő – bár a nagyságos fejedelem hűséges katonái voltak – idegesíti a ma szlovákját. (Kriptája látogatását régebben a csehszlovák hatóságok gyakran korlátozták, mintha az 1715-ös „labanctörvénynek” a hazaáruló Rákóczi és társai örökös száműzetéséről szóló passzusa éledt volna fel a masaryki és az azt követő népi demokráciában.) A vezérlő fejedelmet 1906. október 29-én temették el a dóm kriptájában, és ez a nap a magyarság számára valóban ünnep lett. Egy fiatal, huszonegy éves kassai lány 1938 drámai őszén – a függetlenedőben lévő autonóm Szlovákia kormányfőjének, Tisónak a látogatása után – a következőket jegyezte fel naplójába: „Okt. 29., szombat: Rákóczy-nap van ma, az egész magyarság nagy nemzeti ünnepe. Habár mi itt kisebbségi magyarok vagyunk, mégis szívben-lélekben együtt érzünk az anyaországban élő testvéreinkkel, s habár fölöttünk demoklesi-kardként fenyeget a cseh terror uralom, mi mégis együtt akarjuk megünnepelni többi magyar testvéreinkkel a mai nagy napot.” (Az első republika magyar kisebbsége a csehekben látta elnyomóját, különösen a keleti részeken volt nyomasztó a cseh hivatalnokok és a katonaság uralma. Kassán volt például hadtestparancsnok Radola Gajda tábornok, a cseh fasiszták atyja.) „9 órakor ünnepi requiem van a dómban, amelyre mindenki kötelességszerűen elmegy. A magyar gimnazisták újabb tanújelét adták a nemzeti célokért vívott harcunknak. U. i. a jelenlegi szlovák igazgatójuk még a Nemzeti Tanács kérésére sem akarta őket a templomba engedni, mondván, hogy Csehszlovákiában élünk (remélem, már nem sokáig), s itt máma közönséges munkanap van. Mikor ezt a diákok tegnap meghallották, szörnyen felbőszültek s elhatározták, hogy ők bizony megszegik ezt a felsőbb parancsot, mely az ő nemzeti önérzetüket mélyen bántja. Miután tegnap d.u. egynéhány elszánt és energikus ifjú ezt a döntő határozatot meghozta, mindegyikük nyakába vette a várost, ki gyalog, ki pedig biciklin, és így hozták tudomására az intézet 700 növendékének, hogy ma reggel senki se merjen iskolába menni. Ellenben 9 órára mindenki kötelessége a Dómban lenni. Sőt, hogy teljesen eredményes legyen ez az akció, korán reggel már előőrsök állottak az iskola környéki sarkon, hogy az esetleges túlbuzgó diákokat visszaküldjék. Ilyenképpen tehát ma üres tantermekben kell a tanároknak előadniuk. Egyszóval Kassa apraja-nagyja ott szorong a gótikus Székesegyház boltívei alatt. Az ezrekre menő tömeg zsúfolásig megtölti a különben óriási befogadóképességű templomot, és sokan sóvárogva állnak kint, mert már bent nem jut számukra hely. De a megható ünnepség szépségét valamilyen módon mégis muszáj a jóakaratú cseh hatóságoknak megzavarni. Nagyszámú rendőr és detektív szállja meg a kórust, és kijelentik, hogy azonnali hatállyal megtiltják a himnusz éneklését. Ezek szerint orgonán már nem lehetett játszani, ellenben a fiúk kellő pillanatban minden rendőri fedezet ellenére is intonálják a nemzeti imát, s egy pillanat múlva már az egész templom dübörögve harsogja: »Isten áldd meg a magyart!« Gyönyörű szép látvány a rengeteg üde virág, amit a Dóm előtti zarándokhelyre visznek máma a magyarok. Minden arra menő magyar ember megtetézi ezt a virághalmazt legalább egy csokor rózsával, úgyhogy az esős, ködös őszi időben már jó messziről üdítő és lélekemelő látványt nyújt a hatalmas virágerdő. Gyönyörű kép! De elszomorító hatással van a könnyekig meghatott magyarokra, hogy a templom előtt háromszorosan megerősített, s lovas rendőrökkel tarkított rendőrkordon működik, akik a legdurvább eszközökkel verik szét az esetleges csoportosulásokat, és még a virágágyak előtt sem engednek megállani.”

Ki emlékezik még erre a Himnuszt éneklő magyar Kassára? A kassai lányokra, akik a kormányzót és a felszabadító honvédeket fogadták 1938 novemberében, s akik a ’39-es Széchenyi-bálon s a pesti farsangon mindenkit meghódítottak? A külföldet is megihlette a szépségük, s egy a kormányzó bevonulására érkezett francia festőnek annyira megtetszettek díszmagyarban, hogy róluk készült festményeiből Párizsban kiállítást rendezett.
Ki emlékezne rájuk és családjukra a mai Kassán? Érdemes felsorolni a nevüket, őseik közül jó néhányan a Rozáliában nyugszanak: Balázsy Kató, Dobosffy Klári, Binder Gitta, Czigler Valéria, Farkas Andrea, Göbel Marianne, Kieselbach Irma, Kossuth Baba, Mikler Cuci, Nemessányi Mária, Nyulászy Baba, Orbán Illy, Oelschläger Mária, Ökröss Irén, Remniczky Erzsébet, Papp Ilonka, Szilágyi Kató, Vandracsek Adrienne, Timcsák Edit.

Ők az utolsó olyan nemzedékhez tartoztak, akik magyarként még boldogok lehettek Kassán.

Válaszok:
packó | 2013. január 5. 14:28

Az írás Tamáska Péteré, a címe: Himnusz a Kassai Dómban.
Minden elismerésem a publicistáé, aki a fentieket leírta.
Kedves Mandiner, kedves jobboldali kommentelők. Tanuljuk meg, hogy gondolatvilágunk, írásaink ne a kertészákosok, aldoraine hadnagyok és hasonló alja nép színvonalán jelenjenek meg!

vagy a laci001 színvonalán, akit senki nem hívott ehhez az asztalhoz.

Aki már olvasta máshol, lapozzon:
1/ Nem lehet semmiféle érveléssel alátámasztani, hogy az állam támogassa közpénzből a 18 év alatti szüléseket. Minden újszülött szüleitől kap esélyt későbbi jogai érvényesítéséhez. 18 év alatt ez lehetetlen. A fölött mindenkit támogasson az állam, aki szül.
2/ Sürgősen létre kell hozni a Közösségi Rendőrséget. Ezt törvényekkel kell felhatalmazni. Előírni számukra: Minden közterületen történő agresszivitást, melyet terror jelleggel használnak másik ember méltósága ellen üldözniük kell. A büntetéseket össze kell vonni - amikor eléri a 6 hónapot, kivonni a forgalomból.
3/ Ha valakit saját birtokán támadnak, azt fokozott szigorral kell kezelni. (Itt történt előrelépés.)
4/ Egyeztetni kell a környező (Visegrádi csoport) országokkal.
5/ Az egész folyamat tervezésekor, s továbbiakban be kell vonni az érintett cigány-roma hiteles embereket.

Sajnálom, hogy 3 sor mocskolódó szöveg elolvasásán túli írás magadévá tétele meghaladja a képességeidet. A stílusod pedig te magad vagy.

Irkálni már nem elég Bayer úr! Itt az ideje egy erőszak elleni menetnek, a szlogen lehetne: "Nem leszünk áldozat!"

Tudjuk, hogy a kultúrfölény a te oldaladon van, nem kell unos-untalan fitogtatni.

A kormány tehetetlensége nem lehet a véletlen műve. A felelősségük óriási és eddig szinte kivétel nélkül rossz válaszokat adtak minden esetben. Szemmel láthatóan nem mernek egy radikális helyzetnek megfelelő megoldáshoz nyúlni. Ennek pedig súlyos következményei lesznek.

Egyetértek.
Azonban azok a cigányok, akik ilyesmivel foglalkoznak, nem csinálnak családi pótlékért és segílykéért gyereksereget.

Szerintem ez a komment aljas bűnpártolás.
Ideje volna, ha a csoportosan elkövetett vétkek minden részvevőjét megbüntessék, és azokat is, akik a bűnözőket védik.

kezeld magyarnak, olyannak, mint téged és engem, azaz nincsenek szenttehenes megkülönböztetések...ennyi...összes felzárkoztatást és egyéb romastratégiát most eltörölni, mert diszkriminativnak tartom, hogy a német, horvát kisebbséget miért nem illeti ez meg

mióta próbálják őket "átnevelni" szocializálni?
szenttehénként kezeljük őket és ők ezt tudják, mindent megtehetnek, sajnos...két, vagy három generáció nőtt fel segélyből

"Zenélhetnének. Élsportolhatnának. Taníthatnának. Kutathatnának. Misézhetnének. Festhetnének. Bíráskodhatnának. Teniszezhetnének. stb."

Ugyan ki gátolta meg ebben őket? Sávoly Gergőről kiderült, hogy roma származású. Lehetett belőle Magyarországon élsportoló? Igen lehetett!
A késelő gyilkos is lehetett volna. Időmilliomos és nem is szegény.
Vedd észre, hogy nem származás, hanem tettek alapján vannak megítélve.

minek, megkapja a segélyt és egy kicsit lop, a többi meg el van nézve..minek tőrje magát?

jah csak úgy exhas, ha nem élnek jól belőle, akkor már éhen haltak volna, nem gondolod?

vagy mesélj, hoyg néz ki a segélyezési rendszer?

milyen az a kurucos, mesélj, nem szoktam olvasni, barikádot se..vagy hogy híjják :D

"Szerintem, amíg a jogról a leghalványabb fingod sincs, ne tegyél ilyen kijelentéseket."

Te viszont jártas lehetsz a jogban, ugye? Talán egyenesen TASZ- os vagy? Ha igen segíthetnél az áldozat családjának, mert aljas, szemét módon megfenyegették őket a gyilkos rokonai.

"Mindenkit utálsz, mindenki ellen ocsmány módon viseltetsz."

A személyes ellenszenv és sértettség beszél belőled és elvakít. Rita olyan helyen él ahol közvetlenül ki van téve a cigány terrornak. Te és a hozzád hasonlók biztonságos távolból köpködik, mert nem hajlandó szó nélkül tűrni és ezen a fórumon is próbálod ocsmány sértegetéssel belé fojtani a szót. Undorító amit csinálsz!

aha..akkó ezt megbeszéltük...szóval kurucos, de miért, azt sosem fogom megtudni..nem baj..jó ez így...ez is egy vélemény, megy a polcra

a Munkás őr cimű lapot kihagytad

Munkásőr...bocs

Saját fülednek hiszel-e? Ha igen akkor ebben a videóban láthatod, már három gyereknél rendes havi pénzt lehet bezsebelni- és valljuk meg őszintén kiadás nem sok van (pl gáz, villany, vízszámla-0).
http://www.youtube.com/watch?v..

Morvai Krisztina különben nagyon helyesen feljelentést tett a jászberényi Munkás utcai viszonyok miatt:
"Az egyik édesapa beszámolt például arról, hogy havonta 142 ezer forint járandóság felett rendelkezik (rokkantnyugdíj -39 évesen -, családi pótlék három gyermek után, segélyek.) A gyermekek ingyenes iskolai étkezésben és ingyenes tankönyvellátásban részesülnek. Kérdésemre az édesapa rámutatott, hogy pénzben nem szenved hiányt, a bankkártyára érkező összegből igénye szerint tud vásárolni a gyermekeknek. Kérdésemre közölte, hogy a házban azért van házimozirendszer (noha WC, ajtó, ablak nincs), mert az csupán 22-23 ezer forintba kerül, amit nem tekint jelentős összegnek. A házimozirendszeren kivül a folyamatosan üvöltő, a környék nyugalmát feldúló zenét is nagy hangfalakkal ellátott műszaki berendezések "biztosítják".

No, Te vagy az Én emberem. Írjál már linket ilyen tanulmányokhoz, vagy ha kérhetlek küld át őket a bispora@gmail.com címre. Előre is kösz!

Azért érdekelnének a forrásaid, mert pont az ilyen típusú felmérések válltak lehetetlenné a szociolib egyház etnikai nyilvántartás-törlése után (1990-től kb). Így viszont, honnan a francból lehetne tudni mi mennyi? Azt írod évtizedek óta folyamatosan csökken a 18 év alatt anyává váló cigányok száma. Ha harminc évre visszamegyek, amikor még (boldog békeidők) 400-ezer cigányunk volt és a 13-18 év közötti nők száma kb 20-25 ezer lehetett, ami mostanra 40-50 ezer lehet. Tehát azt állítod, több mint a felére csökkent a 18 év alatt gyermeket szülő cigánylányok száma. Ezt egyszerűen nem hiszem el- ezért kérnék publikációt állításaid alátámasztására.
Még valami. Határozottan emlékszem a kilecvenes évek elején mekkora hír volt egy 14 évesen szülő cigánylány. Csodájára járt a média és az apukát bíróság elé citálták megrontásért- tán még börtönbe is került. Ma ez már egyszerűen nem éri el a médiumok ingerküszöbét.

Dislikehuszár, ne haragudj, tök azt hittem valami lövésed csak van arról amit habzó szájjal kommentelsz álló nap.
Amit a papírról írtál, az talált, molekuláris biológusként már szinte csak elektronikus formában olvasom a legfrissebb irodalmakat. Viszont annyi előnyöm van, hogy szinte minden tudományos folyóirathoz hozzá tudok férni- ezért elég lesz, ha a tudásodat megalapozó irodalmak első szerzőjének nevét és a címét megadod.

Addig is GyeneiMárta 1998-as tanulmánya számomra a mérvadó stratégiai gyermekvállalás ügyben:

"A stratégiai gyerek új fogalom a demográfiában. Bár korábbról is ismert az úgynevezett 'OTP-gyerek' fogalma. Azóta összetettebb lett a világ. Sokféle okból születnek a gyerekek. Legszebb az, ha örömből, szerelemből, l'art pour l'art. De nem lehet nem szembenézni azzal a ténynyel, hogy egyre többen születnek azért, hogy segítsenek eltartani a családot. Őket hívjuk stratégiai gyerekeknek, mert részét képezik egy háztartási stratégiának, melynek célja a túlélés.
A vizsgált faluban az 1993-ban született gyermekek 63 százaléka jött a világra stratégiai okokból, ezen belül a cigány etnikumnál 67 százalék, a nem cigány etnikumnál 29 százalék volt ez az arány. "

Hadnagyom, jelentem találtam valamit!
Durst Judit: Gyermekvállalási szokások változása egy kisfalusi cigány közösségben http://www.c3.hu/scripta/szaza..
"Van azonban a társadalomnak egy olyan – viszonylag szûk – rétege, amelynek szülési kedve, az országos tendenciával ellentétben nõtt, pontosabban azzal, hogy legalábbis az elsõ gyereket már kamaszkorban világra hozza, „alkalmazkodik” az élethelyzetében bekövetkezõ változásokhoz. „Míg az elbizonytalanodó életfeltételekre a közép- és felsõ rétegekhez tartozók a szülések számának visszafogásával reagáltak, addig a szegények legszegényebb részénél éppen a demográfiai robbanás figyelhetõ meg.” (Gyenei, 1998) Tanulmányunkban egy kisfalusi „mélyszegénységben” élõ cigány közösség (nevezzük Láposnak) gyermekvállalási szokásait, illetve az elmúlt 50 év során e magatartásban bekövetkezett változásokat próbáljuk bemutatni.
Az 1962 óta vezetett ún. védõnõi terhes-törzslapokból, valamint a 2000-ben a szerzõ által végrehajtott – a falu összes lakóját számba vevõ – cenzusból nyert adatok alapján úgy tûnik, hogy az elmúlt tíz év egyik legfontosabb változása Láposon az, hogy a mai tizenéves lányok esetében – anyáik illetve nagymamáik generációjához képest is – jelentõsen elõre tolódott az elsõ gyermek szülésének ideje. Míg a nagymamák, illetve az anyák generációja átlagban 19-20 évesen adott életet elsõ gyermekének, addig a mai fiatal lányok zöme 16 éves korára már anya lesz (lásd 1. táblázat).
Mi lehet az oka ennek a korábbi évtizedekhez képest is új jelenségnek, a fiatalkori gyermekvállalás elterjedésének, tömegessé válásának a láposi szegény cigány nõk körében? "

Vagy úgy is mondhattad volna, hogy egy a szociológus egyház által kiátkozott, a terület kutatásával épp ezért felhagyó egyetemi docens tanulmányára.

Hát lássuk Aldo úr lapjait, valamit?

Dear Raine- Reinedeer!

Valamit kellene Durst Juditnak válaszolni...
Mert a "Több kutatás alapján a cigánysághoz soroltak körében átlagosan 20 éves kor körül szülnek először, és a 18 év alatt anyákká válók száma is évtizedek óta folyamatosan csökken"
állítás nem tűnik beton szilárdságú alapnak, a beidézett adatok alapján (2000-re a vizsgált cigány közösségben az 1960-as 20-ról 16,2 évre csökkent az első szülés időpontja)

Reindeer, ez így kevés. Cikket, tanulmányt kérnék. Az a röhej, hogy van is ilyen, de nem mondom meg hol keresd- durcás lettem.

"Na mi van nyomi?
Még elfelejtetted kijavítani a tévedésed"

Hát ez az, hogy csak mondod. Eleinte még több kutatási ereményről volt szó, de látom csak hasbaakasztottad a jobber majmokat. Tanulmány, cikk igen, hadova nem- ez a dolgok menete.
Mert különben én is mondhatom: a legnagyobb mértékben a kétezer főnél kisebb falvakban nő a cigányok száma, ahol hihetetlen módon csökkent az első gyermekvállalás időpontja (jelenleg 16 év). A legérintetteb csoport a vidéken élő, a cigányság több mint felét kitevő oláhcigány közösség, míg a városi romungrók ilyen szempontból a magyar népességre hajaznak.

"Több kutatás alapján a cigánysághoz soroltak körében átlagosan 20 éves kor körül szülnek először, és a 18 év alatt anyákká válók száma is évtizedek óta folyamatosan csökken."
Aldo Reine hadnagy
Elmész te, a p . . .ba!

Aldo Rain hadnagy álljon fel!

A mai napon kritikán aluli Mandineres szereplést mutatott, melynek során nárcisztikus felsőbbrendűséget tanúsított, színvonaltalan és tényeket nélkülöző hosszas hozzászólásokat eszközölt, így szégyent hozva közösségünkre és ügyünkre.

Ezért halmazati büntetésül, azonnali hatállyal honvéddé fokozom le és vissza vonom a nol jól védett, belföldi kommentek osztályára.

"Nem fojtotta belém a szót"

Remélem is! :)

Cipruskám, a románok szomorúságára Érpatakot még nem csatolták Romániához.
Te talán valamit tudsz? :-)

Válaszok:
packó | 2013. január 5. 21:35

Amennyiben viszont Érmindszenttel kevered a dolgot - sajnos Ady szülőházát valóban elcsatolták Magyarországtól.
Vissza kéne veni, nem?

Válaszok:
packó | 2013. január 5. 21:35

jav. venni
még inkább jav: foglalni

Románia helyzetelemzésével egyetértek,
de hogy jön ez Érpatakhoz?

'Sajnálom, hogy a hozzád hasonló szellemi söpredék szennyezi a nemzetet, de szerencsére azért jelentős mértékben nem zavartok bele a társadalom egészséges gondolkodásába.'

Előbb-utóbb bele fogsz szaladni valóság nagybátyánk tenyerébe. Kurv@ nagy csattanás lesz!

A kérdés nem ez, amire terelsz. A magyar családoknál - általában - akkor szültek, amikor a felnevelés alapfokon legalább biztosított lett. Ehhez szoktak évszázadokon keresztül. A gazdáidnak szólj, változtassanak kiképzésed módszerén.

"mellesleg közvetlenül a romákra a költségvetésnek max néhány százaléka megy el, mondjuk, hogy 2%. "
Mi az, már listázol?

1/ 18 év alattiak szülésének állami támogatását SOS be kell fejezni. Egyszer s mindenkorra.
2/ Utcai KÖZRENDŐRSÉGET kell létrehozni SOS az utcai, közterületi terrorizmus üldözésére. (Garázdaság, terrorizáló, megfélemlítő magatartás jeleinél: kötelező igazoltatás, előállítás, rendőrrel szembeni ellenállás esetén a rendőr KÖTELEZŐEN előírt kényszerintézkedéssel. Ez a kiindulási pont.

Én nemigen ismerem az "Érpataki modellt", nem tudok hozzászólni.

"Tehát szerinted "némelyik bíró egyszerűen bűnpártoló."
Ugyan sem a fogalmat nem ismered, sem tények vagy konkrét esetek nincsenek az érvkészletedben, csak a bevalott oktalan gyűlölet. Kik azok a bírák? Mely ítéletek voltak bűnpártolóak? Példák?"
Aldo Raine, az alábbiakkal te is tisztában vagy, valamiért azonban pont az ellenkezőjéért érvelsz:
Az emberek véleménye, tapasztalat alapján: Magyarországon sérült az igazságszolgáltatás.
A bírói munkakörhöz mióta világ a világ, Kapcsolatok, összeköttetések voltak szükségesek.
Akinek van egy minimális fogalma a szoc. összeköttetésekről, annak hiába bizonygatod a bírók nagyszerűségét, kiröhögteted magad. De ez nemcsak bírói kérdés. Az egész "igazságszolgáltatás" a korrupció, a dekadencia fellegvára, bűzlik. Tisztelet a kivételnek.

Egyrészt nem ez a lebukás, hanem az, hogy soha nem tiltakozol amikor Orbánnal kapcsolatban orsósóznak, cigányoznak minősíthetetlen hangnemben a nagyon toleráns eszmetársaid. Az valahogy nem bántja az érzékenységedet.

Másrészt ne feledd hogy visszaolvasható vagy, én nem egyszer olvastam olyan hsz-et amiben személyeskedsz, sértegetsz fórumtársakat,nem kölcsönkenyér visszajár alapon. Olyan emberekről beszélek akik általában mindenkivel igyekeznek udvariasnak lenni.

Ha én lennék a Rita helyében figyelmen kívül hagynálak, tudomást sem vennék rólad.

Julismama2 nevű nicket minden további nélkül le 'seggorúztad', replika gyanánt, erre azért emlékszem ,mert be is szóltam érte. Itt:


http://mandiner.hu/cikk/201212..

Mielőtt Ritán, vagy bárki máson számon kéred a jó modort járj jó példával elöl magad.
!

Ami az Orbán melletti kiállást illeti, én egy ilyen esetre sem emlékszem. Majd valaki nyújtsa az ujját, aki igen. Még jobb lenne egy link, én is vettem a fáradtságot és legalább egy esetben bizonyítottam a bunkóságod linkkel.

Máskülönben ha hazugnak nevezel az engem nem hat meg, mivel azok között vagy itt a fórumon akik véleménye számomra a nullával egyenlő.

Nálad a pont! :) Részemről ignore a hadnagy, ha ezután hozzám szól annyi mintha magában makogna.

Ha valamit szívből rühellek az a hiszti, mindegy hogy nő vagy férfi produkálja. :p

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés