MSZP: Növénytermesztő-centrikus a földtörvény

2012. október 30. 18:22
A földtörvényjavaslat általános vitájával folytatódott az Országgyűlés keddi munkája.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint a javaslat a tulajdonhoz jutás szabadságát túlzottan korlátozza, ráadásul az ellenzéki politikus szerint az új földtörvény nagyon növénytermesztő-centrikus. A szocialista képviselő szintén bírálta a tervezetet, mert szerinte nagyon sok esetben nem szakmai, hanem politikai érvek mentén alkotják meg az új földtörvényt a kormánypárti képviselők.

Hörcsik Richárd fideszes képviselő uniós szemszögből vizsgálta a javaslatot. Szerinte az Országgyűlés előtt fekvő dokumentum megfelel a létező uniós példák alkotta követelményeknek. Hangsúlyozta azt is, hogy az uniós jogszabályok szigorú feltételeket szabnak a földszerzés szabályozására, amelyeknek azonban a magyar javaslat megfelel. Emellett ráadásul biztosítja azt is, hogy ne spekulánsok, hanem ténylegesen földművelők jussanak a földterületekhez.

A független Szili Katalin a vitában hangsúlyozta, ha változatlan formában fogadják el a javaslatot, akkor az évtizedeken keresztül torz gazdasági viszonyokat hoz létre. Hozzátette: több szakmai szervezet is arra kérte, tegyen meg mindent, hogy ne fogadják el ezt a javaslatot a parlamentben.

A képviselő egyetértett abban, hogy a földkérdés hosszú távú rendezését az igazságosság és fenntarthatóság jegyében várják el az emberek, ugyanakkor a spekulációt is meg kell szüntetni. Ez a törvényjavaslat azonban Szili Katalin szerint ezen céloknak nem felel meg, mivel nem alkalmazkodik a fenntarthatóság szempontjaihoz és a nemzeti vidékstratégiához sem, korlátozza a családok földszerzését, a nagy gazdaságok bővülése elé viszont nem állít akadályokat.

A képviselő szerint a javaslat arra sem alkalmas, hogy a külföldiek földszerzését megakadályozza, mivel a moratórium feloldását tényként kezeli, káros hatásainak kivédésére semmilyen javaslatot nem tesz.

Szili Katalin azt javasolta, hogy függesszék fel az indítvány vitáját és kezdjenek széleskörű társadalmi egyeztetésbe.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Benedek Fülöp a nagy magyar földvédő nem segíti tovább az mszp-t a magyar föld megvédésében?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés