LMP: A kormány magyarázattal tartozik az örmény népnek

2012. szeptember 1. 11:20

Az LMP szerint szinte kizárt, hogy ne tudta volna az ügyben érintett minisztériumok egyike, hogy Azerbajdzsán mit tervez a kiadott bűnözővel. Ijesztő dilettantizmus vagy pénzért kötött alku? – kérdezi a párt, és magyarázatot követel a történtekért.

Az LMP szerint a magyar kormány magyarázattal tartozik az Azerbajdzsánnak kiadott gyilkos ügyében. Az ellenzéki párt szombaton, az MTI-nek megküldött közleményében Ertsey Katalin együttérzéséről biztosította az örmény népet. A kormány elsősorban a megsértett örmény népnek, valamint az ügy előtt megdöbbenve álló nemzetközi és hazai közvéleménynek tartozik magyarázattal – írták. Utaltak arra, hogy az azeri baltás gyilkos - aki 2004-ben Magyarországon megölte örmény katonatársát – kiadása Azerbajdzsánnak példátlanul súlyos következményekkel járt: Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait hazánkkal.

Az LMP szinte kizártnak tartja,

hogy ne tudta volna az ügyben érintett magyar minisztériumok egyike, hogy Azerbajdzsán mit tervez a kiadott bűnözővel. Álláspontjuk szerint ha az igazságügyi minisztérium nem állt a helyzet magaslatán, akkor a külügyi tárca kötelessége lett volna felhívni a figyelmét a következményekre, mint írták, ehhez minden bizonnyal megvoltak a megfelelő információi.

A zöldpárt emlékeztet arra is, hogy örmény civil szervezetek nemrég külön felszólították a kormányzatot, hogy ne adja ki az elkövetőt, mert tudható, hogy hőst csinálnak belőle, megalázva ezzel az örmény népet. Közölték, arra gondolni sem mernek, hogy a keleti nyitás jegyében, az azeriekkel való gazdasági kapcsolatok élénkítése jelszavával a magyar kormány azeri befektetésekért cserébe adta volna ki Ramil Sahib Safarovot. Hozzátették: nincs egy hete, hogy 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvény vásárlásáról érkezett hír az azeriektől.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/40698

Ajánljuk még a témában