Közmunkára ítélve

2012. augusztus 19. 11:05

Vojtonovszki Bálint
Millamédia
A közmunka mai rendszere a szegénységben élő emberek növekvő tömegeit bűnbaknak beállító és őket büntető politika egyik csúcspontját képviseli.

„A közmunka napjainkban már nem egy szociális eszköz arra, hogy a tartósan munka nélkül maradt emberek munkaszocializációját segítse. Eredeti feladata – hogy szociális és mentális támogatással és tanácsadással átmenetet képezzen az álláskeresés és a piaci munkahelyek között – háttérbe szorult. Ehelyett, a mai rendszer a jelenlegi kormány stratégiájába illeszkedő, a szegénységben élő emberek növekvő tömegeit bűnbaknak beállító és őket büntető politika egyik csúcspontját képviseli. (...)

A választásokat követően előbb szinte teljes egészében leállt a közmunka-rendszer, majd a FIDESZ kormány tovább szigorított az elvárásokon. Már szavakban sem igazán a munkaerő-piacra történő visszavezetés a cél, hanem hogy a távlatilag munkaképes ember se kapjon segélyt munkavégzés nélkül. Ez már önmagában sok jobboldali választó tetszését kiválthatja, mert egyrészt a munkanélküliek között különösen felülreprezentált romákat sújtja, másrészt távolról igazságosnak tűnhet: aki lusta dolgozni az ne kapjon ingyen segélyt. Előbbihez nem kell kommentár, bár érdemes megjegyezni, hogy a közmunkások érdekében nemrég a Jobbik is szót emelt, ami azt bizonyíthatja (ha mást nem is), hogy a párt választókat feltételez a közmunkások között is. Tehát még a szélsőséges nézeteket képviselő párt szerint sem csak a romákat találjuk a közmunkások között. Az utóbbi érv pedig minden bizonnyal figyelmen kívül hagyja, hogy az utóbbi három évben a munkanélküliek aránya egyszer csem csökkent a 10%-os lélektani határ alá és a statisztikákban megjelenő új állások több, mint kétharmada a közmunkához kötődik. Vagyis nem feltétlenül csak a lusta emberek maradnak munka nélkül.

A büntetési funkciót a rendszer »kötelezően szabadon választható« jellege leplezi le igazán: aki visszautasítja a néhány hónapra felajánlott közmunkát, vagy elbocsájtják a programból, három éven át nem kaphatja sem a rendszeres szociális segélyt, sem a foglalkoztatást helyettesítő támogatást. A fizetést idéntől a csökkentett összegű segély feletti, de a minimálbér alatti szinten határozták meg.

A legtöbb közmunkás a hírhedt havi 47000 forintot keresi, de ezt is csak az kaphatja meg, akit 8 órában foglalkoztatnak, készpénzben kapja járandóságát és nem sújtja valamilyen (szabálysértési, vagy egyéb adók módjára behajtható) elvonás. A hat órában foglalkoztatottak alig kapnak többet 30 ezer forintnál! Ennek fényében nem meglepő módon sok közmunkás a fizetést tartja a legnagyobb problémának: egyszerűen nem lehet ennyi pénzből rezsit fizetni, és tisztességgel megélni. (Pláne, hogy egy háztartásban – a segélyezéshez hasonlóan – csak egy személy jogosult közmunkára.) Főként azok a közmunkások érzik ezt megalázónak, akik évek óta ugyanezt a munkát végzik, csak eddig megkapták a minimálbért.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sok igazság van abban, amit ír - főként az, hogy ennyi pénzből nem lehet tisztességesen megélni-, de ha azt nézem, hogy a mi abaúji falunkban mit dolgoznak ezért a pénzért naponta, akkor már más a leányzó fekvése. Valós példa: az önkormányzat előtti és közelében levő nem egészen 150 méternyi utcaszakasz gondozása (viráglocsolás, ároktisztítás, söprögetés) 5 embernek két napig tartott!
Ergo: nem egyszerű a megoldás: tény, hogy termelő beruházások kellenének, mert így csak a lébecolást szokják meg az emberek a kevéske pénzükért.
A Milla pedig szétnézhetne jobban vidéken, ahelyett, hogy a belvárosból osztja azt észt.

Ez így nagyon látványos, csak arról nem beszél senki, ki fegyverezte le a az országot szó szerint is, meg gazdaságilag is, megszüntetve a jól működő ágazatokat, ahnnét egymillió munkavállalónak kellett távozni.

Aztán ki szabadította rá erre a se gazdaságilag, se katonailag már nem ütőképes, így aztán komolyan nem vett országra a külföldi pénzhiénákat, a devizahiteleket. Ki tette lehetővé, hogy a már említett egy millió ember tekintélyes része kedvezményes nyugdíjba, rokkantnyugdíjba menekülhessen, egy stabil eltartotti réteget képezve.

És ezek után kinek van pofája kritizálni azokat a jó, vagy rossz, de előremutató megoldásokat, amelyekkel a kormány megpróbál valami kezelhető helyzetet teremteni?

"Ennek fényében nem meglepő módon sok közmunkás a fizetést tartja a legnagyobb problémának: egyszerűen nem lehet ennyi pénzből rezsit fizetni, és tisztességgel megélni."

Eddig miből fizették a rezsit, miből éltek?

Csak nem föltartják őket a feketemunka végzésében?

Válaszok:
Julismama2 | 2012. augusztus 19. 12:33

Természetesen tisztelet a kivételnek.

"A közmunka mai rendszere a szegénységben élő emberek növekvő tömegeit bűnbaknak beállító és őket büntető politika egyik csúcspontját képviseli."

Tetoxikálóba vele!
Ez az idézett mondat olyan alantas, amiből a minimális tisztességnek még a látszata is hiányzik.

Olyan igazi "millás" blöff.

Na, akkor vezesd elő a javaslataidat!

Erről sem beszél senki. Minden kivettek az állam kezéből, átjátszották a nyerészkedő üzleti köröknek, de az összes szociális, egészségügyi, oktatási, közbiztonsági és egyéb problémát meghagyták az államnak.

Közben folyamatosan hangoztatják, hogy az immár pénztelen, a hülye ráerőszakolt "európai" törvényekkel eszköztelenné vált állam rosszul működik.

"Még a jobboldali elemzők is elismerik, a jelenlegi közmunka programnál jóval olcsóbb a segély további folyósítása."

Lehet, de demoralizáló azoknak, akik dolgoznak, és lustaságra ösztönzi a túlnyomó részét azoknak, akik kapják.

A munkahelyteremtés nem éppen egyszerű, főleg akkor, ha kormány ilyen irányú lépéseiben nem a munkahelyeket veszik észre a kritikusok, hanem az oligarchákat. Munkaadaók nélkül nehéz munkahelyet teremteni. Minden nagy válságból az állami megrendelések jelentették a megoldás legnagyobb részét.

Akkor mi a probléma? Netán a szocik módszerei és előírásai alapján léne a Fidesznek megvalósítani amit ígért? Nem kérnek túl sokat azután, amit maguk után hagytak?

Talán szerényebbnek kéne most lenni. Merjenek kicsik lenni, ahogyan Kovács papa mondta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés