Segítséget ígért Afganisztánnak Kína

2012. június 8. 9:49
Hu Csin-tao és Hamid Karzai pénteki, pekingi találkozójáról szóló jelentésekből kiderül: Kína a „önzetlen” segítséget ígért legújabb stratégiai partnerének, Afganisztánnak.

Kína a hivatalos megfogalmazás szerint „önzetlen” segítséget ígért legújabb stratégiai partnerének, Afganisztánnak. Ez derült ki Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök és Hamid Karzai afgán elnök pénteki, pekingi találkozójáról szóló jelentésekből. Kína az idén 150 millió jüant (5,6 milliárd forint) folyósít az afgán kormánynak. Afganisztán egy kritikus átmenet időszakába érkezett - állapította meg Hu, amikor vendégét a Népi Gyűlés, azaz a parlament épületében fogadta. Kína Afganisztán megbízható szomszédja és barátja, a jövőben is őszinte és önzetlen segítséget kíván nyújtani neki – mondta.

A felek hangsúlyozták, hogy új szintre emelik kétoldalú kapcsolataikat. Egyidejűleg biztosították egymást, hogy kölcsönösen tisztelik és támogatják egymás alapvető érdekeit, különös tekintettel országaik nemzeti szuverenitására, illetve területi integritására. Megállapodtak abban is, hogy területükön nem engednek semmifajta olyan cselekményt, amely a másik állam ellen irányulna. Karzai határozott támogatásáról biztosította Kína Tajvanra, Tibetre és Hszincsiangra (Xinjiang) vonatkozó álláspontját, valamint más alapvető érdekeit. A találkozóról kiadott közlemény szerint Kína egyebek mellett megerősítette, hogy tiszteletben tartja Afganisztán függetlenségét, nemzeti egységét, és az afgán nép által választott – nemzeti körülményeihez alkalmazkodó – fejlődési utat, egyben pedig támogatja az afgán nemzeti megbékélés folyamatát.

Mindkét ország határozottan visszautasítja a terrorizmus, a vallási szélsőség és a szeparatizmus, valamint a szervezett bűnözés minden formáját. E területeken további együttműködést, a hírszerzési információk cseréjét vállalták. A közlemény felhívja a nemzetközi közösséget Afganisztán támogatására. Kína bejelentette, hogy idén 150 millió jüan (5,6 milliárd forint) pénzsegélyt ad az afgán kormánynak, egyben biztosította Afganisztánt a békés újjáépítés támogatásáról. A Kína és Afganisztán közötti kereskedelmi forgalom 2011-ben megközelítette a 234,5 millió dollárt, 31 százalékkal bővült az előző évhez képest. A kínai import mindössze 4,4 millió dollár volt.

Karzai négynapos látogatáson tartózkodik Kínában. Részt vett a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) csúcsértekezletén, amelyen Afganisztán megfigyelői státust kapott.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

inkabb az a lenyeges hogy az amcsik ne tegyek be a labukat a kinaiak kozvetlen valagaba)

de amugy ugylatszik retorikaban kezdenek tanulni a kepmutato amcsiktol, persze egyelore kezdo szinten vannak)

Kezdődik az összetűzés USA és Kína között?

Itt valami nagy balhé van kibontakozóban. De valami mérhetetlen nagy és durva szembenállás kezdődik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés