Jobbik: Horváth Jánosnak le kellene mondania

2012. április 4. 16:31
Novák Előd, a Jobbik frakcióvezetője szerint a fideszes képviselőnek le kellene mondania azok után, hogy az 1945. április 4-i eseményekre való megemlékezésen a szovjet bevonulást „felszabadításként” jellemezte.

A Jobbik szerint Horváth János fideszes országgyűlési képviselőnek le kellene mondania mandátumáról a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) keddi megemlékezésén elhangzott mondatai miatt — közölte szerdán az MTI-vel Novák Előd az ellenzéki párt alelnöke.A MEASZ kedden a gellérthegyi Szabadság-szobornál arról emlékezett meg, hogy Magyarországon 67 éve, április 4-én ért véget a második világháború és a fasiszta-nyilas diktatúra.

Az egybegyűltek előtt a MEASZ felkérésére Horváth János (Fidesz) parlamenti képviselő, az Országgyűlés korelnöke mondott beszédet. A kilencvenéves politikus, aki részt vett a nemzeti antifasiszta ellenállásban, majd az 1945-ben megalakuló nemzetgyűlés tagja lett, az egybegyűltek előtt az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, hogy 1945-ben eljött, amit „felszabadulásnak gondoltunk, reméltünk (...) és sokunk számára valóban felszabadulás volt”, ami után Magyarország elkezdte a saját életét élni, amíg annak a Szovjetunió, Sztálin diktatúrája véget nem vetett. Novák Előd szerint ugyanakkor az egész rendszerváltás egyik alaptétele volt, hogy a korábban felszabadításként emlegetett esemény tulajdonképpen megszállás volt. Éppen ezért a Jobbik szerint Horváth János szavai elfogadhatatlanok és méltatlanok egy országgyűlési képviselőhöz, ezért inkább le kellene ezek után mondania — vélte a Jobbik alelnöke.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés