Tizenhárom év kémkedésért

2012. március 22. 14:44
Stewart David Nozette-et, a NASA kutatóját az FBI szervezte be hamisan, egyik emberük Moszad-ügynöknek adta ki magát.

Amerikai katonai műholdakról próbált meg hadititkokat kiszivárogtatni Izraelnek az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy volt kutatója, akit szerdán ezért 13 év börtönre ítéltek — írta a CNN amerikai hírcsatorna internetes oldalán. Az amerikai kormány szerint Stewart David Nozette-et 2009-ben felhívta a Szövetségi  Nyomozó Iroda (FBI) egy ügynöke, aki az izraeli titkosszolgálat — a Moszad — munkatársának adta ki magát. Nozette az ál-ügynöknek készségesen elmondta, hogy mindent látott, „amit az Egyesült Államok az űrben művelt”, és szigorúan bizalmas adatokhoz fér hozzá.

A tudós, aki az egyik legnevesebb amerikai műszaki egyetemen, az MIT-en végezte tanulmányait, az információk kiszivárogtatásáért cserébe pénzt és egy olyan országból származó útlevelet kért, amelynek nincs kiadatási egyezménye Amerikával. A fedett FBI-ügynök a telefonbeszélgetés után is kapcsolatban maradt a férfival, és 10 ezer dollár készpénzt juttatott el neki különböző módokon, ő pedig a műholdakra, előre jelző rendszerekre, nagyszabású támadások elleni védelmi és megtorló rendszerekre vonatkozó információkat adott át neki, illetve az amerikai védelmi stratégia kulcsfontosságú részeit is kiszivárogtatta.

Nozette később még több pénzt akart kicsikarni az információkért a Moszad-ügynöknek vélt nyomozóból, mivel, saját szavaival élve „átlépte a Rubicont”. A most 54 éves kutatót 2009 őszén tartóztatták le, s azóta őrizetben van. „Nozette kapzsisága felülkerekedett az országhoz való hűségén. Azzal, hogy nemzeti titkokat adott el valakinek, akiről azt hitte, hogy külföldi ügynök, tönkretette a hírnevét és elpazarolta a tehetségét. A börtönben lesz majd lehetősége elgondolkozni azon a döntésén, hogy elárulta az Egyesült Államokat” — mondta az ügyet tárgyaló államügyész, Ronald Machen. A tudós tavaly — elkerülve az akár 30 éves börtönt — beismerte bűnösségét. Karrierje során Nozette nem csak a NASA-nak dolgozott, hanem megfordult a védelmi és az energiaügyi minisztériumban, valamint tagja volt a Fehér Ház űrhajózási ügyekben illetékes tanácsának is.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés