VG: Százmilliárdos kiigazítás kell a büdzsének

2012. január 20. 7:59
A kedvezőtlenebb makropálya, illetve a devizahitelesek árfolyamrögzítési mechanizmusa miatt százmilliárd forint feletti kiigazítási igény látszik a 2012-es költségvetésen – írja a Világgazdaság.

Százmilliárd forint feletti kiigazítási igény látszik a 2012-es büdzsé tavaly év végi lezárása óta – írja a Világgazdaság. A lap szerint a kiigazítási igénynek a kedvezőtlenebb makropálya az oka. Emellett a devizahiteleseket érintő lépések is növelték a kiadásokat, a decemberben elfogadott törvényben ugyanis még nem szerepel az új típusú árfolyamrögzítési mechanizmushoz kapcsolódó állami támogatás.

A gyűjtőszámlán elhelyezett összeg kamatrészét a bank és az állam megosztva vállalja magára, amelyből csak ebben az évben több mint 30 milliárd forintos kötelezettség származik. Ehhez jön még hozzá a 90 napon túli késedelemben lévő devizahitelesek adósságának részleges elengedése, amellyel 20 milliárd forintnyi költségvetési többletkiadás merülhet fel. A közszférában dolgozók végtörlesztési segítségének ára jelenlegi formájában 17 milliárd forintot emészthet fel. A kamattámogatás emellett többletkiadást okoz az új típusú diákhitelnél is.

A jelenlegi állás szerint a gyengébb forint miatt az állam devizában esedékes hiteltörlesztése több tízmilliárddal fog többe kerülni, mivel szakértők szerint a büdzsé decemberi újrakalkulálásakor ezt a tételt nem korrigálta a kormány, a számításokban így még a 270 forint alatti szint szerepel.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Téged még mindig nem zavarnak a tények...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés