Nézőpont: Második a Jobbik

2011. november 16. 11:58

A Demokratikus Koalíció kiválása után az MSZP támogatottságának csökkenése a Jobbikot juttatta a Fidesz-KDNP-t követő második helyre – derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Az MSZP 13, a DK 3 százalékot kapna egy aktuális választáson, Gyurcsányék sikerként könyvelhetik el a mérhetőséget.

Az aktív szavazók 58 százaléka támogatja a kormányzó Fidesz–KDNP pártszövetséget, a második legnépszerűbb párt pedig a 19 százalékot megszerző Jobbik, miután a Demokratikus Koalíció (DK) kivált az MSZP–ből – derül ki a Nézőpont Intézet november 7-10. között végzett reprezentatív felméréséből. Az MSZP 13, a DK 3 százalékot kapna egy aktuális választáson. Az intézet szerint sikerként könyvelheti el Gyurcsány Ferenc pártja, hogy rögtön megalakulása után mérhető eredményt mutat. Az LMP az összes megkérdezett 3, a most vasárnapi részvételét biztosra ígérő szavazók körében pedig 5 százalék támogatottságát bírhatja.

A felmérés szerint a magyarok többsége (53 százalék) a forint elmúlt napokban tapasztalt gyengülését az egész eurózónát fenyegető görög válság számlájára írja. Az MSZP és a Fidesz táborainak 61-61 százaléka, az LMP-szimpatizánsok 49 százaléka, a Jobbik szimpatizánsainak 47 százaléka teszi felelőssé Görögországot.

A magyarok 76 százaléka tud arról, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő egészségügyi és oktatási intézmények az állam tulajdonába kerülnek, körükben 51 százalék inkább jónak tartja (30 százalékuk nem) a döntést. A válaszadók körében elsősorban a gazdasági válság által veszélyeztetett munkahelyteremtés területén mutatkozik igény a további lépésekre.

Az adatfelvétel 2011. november 7-10. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/28829
Balogh Ákos Gergely
2011. november 16. 14:11
Érdekes felmérés, sok meglepő, sőt: hihetetlen megállapítással. Az, hogy az MSZP tábora az aktív szavazók (többé-kevésbé a biztos pártválasztók) körében egyik hónapról a másikra megfeleződne, nagyon nehezen elképzelhető. A politikai szimpátia egyszerűen nem így működik, sokkal lassabban változnak a preferenciák. Ellentmond ennek a megállapításnak a vasárnapi időközi választás eredménye is, ahol a szocialista jelölt ugyanúgy szerepelt, mint 2010-ben, a Demokratikus Koalíció alternatívájának megjelenése a kutatásban önmagában nem indokol ekkora MSZP-s visszaesést. Mindenesetre a DK és egyéb új pártok megjelenésével izgalmas időszak következik a közvélemény-kutatók és a magunkfajta közvéleménykutatás-rajongók számára.
Válaszok:
lavor | 2011. november 16. 14:12

Ajánljuk még a témában