Még egy zárójelben sem szerepelek

2011. október 4. 10:13

Moldova György
FN.hu
Azzal dicsekszenek, hogy a magyar bor világhírű? Az, de csak itthon. Vannak nagyszerű boraink, de a világpiacon nem rúgunk labdába. Interjú.

Mondta, hogy sietni kell az interjúval, mert megy dedikálni a Munkáspárthoz.

Van ott egy nő, a kommunista Erzsike, aki összegyűjti a párttagok igényét a könyveimre. Cserébe a bevétel ötven százaléka az övék, én meg elmegyek dedikálni.

Hogy jött a tűzoltók után a borászat?


Azt hittem, hogy a Kádár-könyvvel befejeztem. 75 éves elmúltam, különösebb igényeim nincsenek, busszal járok, a cipőmet addig hordom, amíg le nem rohad a lábamról, lóversenyre sem költök. Mondom a lányaimnak, hogy így kilencven könyv után lassan elfáradtam, mire a kisebbik lányom visszakérdezett, hogy rendben, de mivel fogom tölteni a napokat. (...)

Az újságok tele voltak cikkekkel a magyar borról, olyan szlogeneket írtak, hogy »Magyar bor, mindenkor«. Ez a legalsóbb szintű marketing. Nálunk, akinek három vödör mustja van, az már borász. Mindezek ellenére az a tény, hogy 4-5 éve még háromszázezer hektáron volt első osztályú bortermő terület, mára ötvenezer hektár maradt. Az export kapcsán azzal dicsekszenek, hogy a magyar bor világhírű? Az, de csak itthon. Vannak nagyszerű boraink, de a világpiacon nem rúgunk labdába.

Ennyire kevés bort exportálunk?


Van olyan villányi borász, aki azzal dicsekedett, hogy Kínába szállít. Aztán kiderült, hogy mindössze ezer palackkal. Jártam Tokajban is, hallottam a »fideszes telepítésű« szőlőkről Sárazsadányban. Ez olyan bor, amiről mindenki hallott, de senki sem kóstolta. Állítólag az összes borukat Németországba adják el. Azt is el kell mondani, hogy egyes borászoknál hihetetlen tőke halmozódik föl, ismerünk olyan borászt, akinek három első osztályú étterme van Pesten.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem nekunk az alkoholmentesre kene figyelni.

Ahol a bor-snobbok lobbiznak ott egy kelet-europai azert nem kerulhet be, mert onnan jon. Teljesen mindendegy, hogy milyen a minoseg. Ami pedig ertheto, hogy mas orszagokban is felrosodott a nemzeti vasarlas, tehat vedik a sajat piacukat.

Nekunk meg vedeni kellene a sajatunkat.

Ja, az eu-ban. A nagy eu-ban elértük azt a "hatékony" piacvédelemmel, hogy a történelem során megszokottakkal ellentétben nem innen viszünk ki Nyugatra élelmiszert, hanem onnan hoznak be a multi és a hazai élelmiszer láncok szinte mindent, pl Ausztriából cukrot.

Ameddig az EU-ban leszünk addig a védővámok hiánya miatt itt nem fog változni semmi, mert lényegében nincs erős belső piacunk.

Ezzel a jelenséggel már én is találkoztam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés