Elintézzük.hu

2011. július 29. 9:17
Szabó Anna
MNO
Draskovics alatt több tíz milliárd forintnyi áfát tartott vissza az APEH, hogy a költségvetést a trükkök százainak egyikével valahogy életben tartsák.

„Az Európai Bíróság tegnap végérvényesen elmeszelte az áfavisszatartás hazai trükközési módszereit, amely révén Draskovics pénzügyminisztersége alatt több tíz milliárd forintnyi jogos áfát tartott vissza az APEH hosszú hónapokig, hogy a romokban heverő költségvetést a trükkök százainak egyikével valahogy életben tartsák. A mentőakcióba az érintett kisvállalkozók belerokkantak, áthidaló kölcsön nélkül tízezrével mentek tönkre, mert nem tudták átvészelni az állam késedelmes utalásáig tartó időszakot.

A kaland összesen nyolcmilliárd forintjába került a magyar adófizetőnek, mert a késedelmek miatt büntetésből a jegybanki alapkamat kétszeresét, vagyis 18 százalékos kamatot kellett fizetnie az adóhatóságnak. A forgalmi adó visszatartása a legnagyobb pusztítást a lánctartozások kialakításával végezte a gazdaságban. (...) Eközben Draskovics (aki Gyurcsány Ferenc szerint nem volt eléggé reformpárti) az államreform-bizottság alelnöke lett, majd a kormányzati igazság (!) összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszterré avanzsált, végül igazságügyi és rendészeti miniszterré nevezték ki. A magyar áfatrükközési ügy ettől függetlenül 2007-ben Brüsszel elé került, és mivel az igazság malmai az unióban is lassan őrölnek, az Európai Bíróság ítéletére csak most került pecsét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És ha nem jön ez a elszállt agyú túlmozgásos (jelenleg: aktív blogger és faszbukos) , akkor lehetséges, hogy a magyar lakosság egy jelentős része még mindig a kifosztóira szavazna!?

Az Európai Bíróság ítélete egyáltalán nem Draskovicsról szól, hanem az egymást követő kormányok (köztük a '98-02 közötti I. Orbán) áfa-politikájáról: míg a kibocsátott számlák után akkor is be kell fizetnie egy vállalkozásnak az áfát, ha azt még nem fizette ki a vevő, addig a költségszámláknál csak akkor lehet visszaigényelni az áfát, ha már rendezve van a számla. Ez nagy teher a vállalkozásoknak, ha jól emlékszem, egyedül a Jobbik gazdasági programjában szerepelt ennek a lehetetlen helyzetnek a megszüntetése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés