Köztársasági elnököt választ a parlament

2010. június 29. 13:03
Az Országgyűlés ma dönt a Magyar Köztársaság új elnökéről. A Fidesz Schmitt Pált, az MSZP Balogh Andrást jelölte államfőnek. A Jobbik és az LMP nem tudott önálló jelöltet állítani. Az elnökválasztás első fordulójában kétharmados többséget kell szereznie az egyik jelöltnek: meglepetés lenne, ha Schmitt Pálnak ez nem sikerülne.

A választás első fordulója 13 órakor kezdődik. Először 10-10 percben bemutatkoznak a jelöltek, majd megtörténik a titkos szavazás. Ha ez eredményes, vagyis az összes képviselő kétharmada igennel szavaz valamelyik jelöltre, akkor az eredmény kihirdetése után a köztársasági elnök még aznap leteszi az ünnepélyes esküt. Mandátuma öt évre szól.

Eredménytelenség esetén második forduló Eredménytelen szavazás esetén új ajánlást kell benyújtani, és újabb, második szavazási fordulót kell tartani még ma délután, ahol ugyancsak az összes képviselő kétharmadának igen szavazatára van szükség az elnökválasztás eredményességéhez.

Ismételt eredménytelenség esetén harmadik forduló kell Ismételt eredménytelenség esetén a harmadik, szerdai fordulót újabb jelölés nem előzi meg, de csak arra a két jelöltre lehet szavazni, akik a második fordulóban a legtöbb szavazatot kapták. Ebben a fordulóban a szavazatok többségének elnyerése szükséges, tekintet nélkül a szavazásban résztvevők számára.

A jelenlegi parlamenti arányokat figyelembe véve valószínűsíthető, hogy már az első fordulóban sikerül megválasztani az új elnököt, így nem lesz szükség a másik két fordulóra.

összesen: 16 db | 15 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó

Zulik Ákos

A képviselők eléneklik a himnuszt
2010. June 29. 15:16

Véget ért a ceremónia.

 

Zulik Ákos

6

Zulik Ákos

Érdekek és értékek
2010. June 29. 15:12

A megválasztott köztársasági elnök Klebelsberg Kunót is idéz. Ezt közvetlenül követik Pilinszky János gondolatai. Nyitottságról, párbeszédről, hét határra szóló közösségről vizionál. Megköszöni a támogatást, de tiszteletben tartja másképp szavazó képviselőtársai döntését. Ezt egy Szent István idézet követi.

Zulik Ákos

9

Zulik Ákos

A győzelmi beszéd
2010. June 29. 15:06

A beszéd kezdetén Schmitt Pál Szent István intelmeiből idéz. Méltatja elődjei munkáját, megtiszteltetésnek tartja, hogy  nyomukba léphet. Beszél a kétharmad nagyszerűségéről, az alkotmányozásról, a rendszerváltozás lezárásáról. Újfent említi csapatember voltját, illetve olimpiai érmeit. A párbeszéd embere kíván lenni. Szó esik szépséges szabadságjogokról is.

Zulik Ákos

Zulik Ákos

Gratulációk
2010. June 29. 15:02

Közjogi méltóságok gratulálnak a frissen megválasztott Schmitt Pálnak. Orbán Viktor és a miniszterek is kezet ráznak a leendő elnökkel.

Zulik Ákos

9

Zulik Ákos

Az Országgyűlés határozata
2010. June 29. 15:01

Szűcs Lajos jegyző ismereteti az Országgyűlés által hozott határozat szövegét.

Zulik Ákos

3
4

Zulik Ákos

Eskütétel
2010. June 29. 14:58

Dr. Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnök leteszi az esküt.

Zulik Ákos

Zulik Ákos

Augusztus 6-tól Dr. Schmitt Pál az elnök
2010. June 29. 14:54

366 szavazatból 44 érvénytelen, 322 érvényes. Dr. Balogh Andrásra 59-en, Dr. Schmitt Pálra 263-an szavaztak.

Zulik Ákos

Zulik Ákos

Ómen
2010. June 29. 13:36

Ma van Pál napja. Boldog névnapot, Házelnök Úr!

Zulik Ákos

9

Zulik Ákos

80 perc múlva végeredmény
2010. June 29. 13:34

A képviselők 40 percen át titkosan szavaznak, majd 40 percen át szavazatszámlálás.

Zulik Ákos

3
3

Zulik Ákos

Schmitt Pál megválasztása esetén lemond párttagságáról
2010. June 29. 13:31

Gondolkodását továbbra is a nemzet iránti elkötelezettség, a kereszténység iránti alázat, a polgári értékrend és a humanizmus határozza majd meg. Beszéde végén közepes taps.

Zulik Ákos

4

Zulik Ákos

Oktatás és nyelv
2010. June 29. 13:27

Schmitt Pál hangsúlyozza, hogy a nemzeti összetartozás legfontosabb megjelenítője a nyelv. Kiemel egy szép mondást, miszerint: „Nyelvében él a nemzet”. A Fidesz jelöltje az oktatásról, innovációról, illetve a tanárok megbecsüléséről is szót ejt.

Zulik Ákos

3

Zulik Ákos

Kollektív bölcsesség
2010. June 29. 13:24

Schmitt Pál szerint a köztársasági elnököt a kollektív bölcsesség segítheti, melyre a pártokkal való egyeztetés ad teret. Büszkélkedik csapatokkal szerzett aranyérmeivel, ő csapatjátékos.

Zulik Ákos

7
6

Zulik Ákos

Schmitt Pál beszél
2010. June 29. 13:21

Schmitt Pál szerint a nép egyetlen pártszövetségre ruházta a teljes hatalmat. Szó esik az előzetes normakontrollról, mely szerinte nem lehetséges alkotmánymódosításkor. Schmitt Pál nem ellensúly hanem kiegyensúlyozó akar lenni. Az ellensúly az ellenzék.

Zulik Ákos

9

Zulik Ákos

Balogh nagy tapsot kapott
2010. June 29. 13:19

 Schmitt Pál ugyanebben részesült már beszéde előtt is.

Zulik Ákos

5
5

Zulik Ákos

Balogh András beszél
2010. June 29. 13:18

Balogh András, az MSZP jelöltje beszédében a vallási és származási egyenlőségről, szociális egyenlőtlenségek tűrhetetlenségéről. Szerinte a köztársasági elnöknek a „társadalom lelkiismereteként” kell felhívni a figyelmet a problémákra. Beszélt a teljes foglalkoztatottságról is, és szó esik a nemzetközi kapcsolatokról is.

Zulik Ákos

6
3

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés