Vasárnap zárva?

2010. május 13. 8:10
Adjuk vissza a vasárnapot az embereknek – szól a KDNP felhívása. A kereszténydemokraták azt szeretnék, ha a hetedik napon senki nem végezne munkát. A Mandiner utánajárt, mit akar pontosan a KDNP, mit szól hozzá a többi párt, és hogy mit gondol róla az utca embere.

Hazánkban a rendszerváltás óta szabad nyitva tartási rendszer van érvényben, a boltok nyitva tartását csak ünnepnapokon korlátozzák – ezért van zárva a Tesco karácsonykor, húsvétkor és az állami ünnepeken. A hatályos európai uniós irányelv előír heti egy pihenőnapot, de hogy ez melyik legyen, azt a tagállamok maguk döntik el. A KDNP szerint a vasárnap a legjobb nap erre. Valamennyi rendelkezésükre álló parlamenti eszközzel el kívánják ugyanis érni, hogy a vasárnap „ismét a családoké, barátoké, a pihenésé és a kikapcsolódásé lehessen, illetve, hogy a vallásos emberek a vasárnapot hitük szerint meg tudják ünnepelni”.

A sajtó leginkább a kereskedelemre élezi ki

a vasárnapi munkaszünet ügyét, holott a kereszténydemokraták javaslata ugyanúgy a vasárnapi munkavégzésről is szól. A KDNP szerint a vasárnapi munka alkotmányos jogokat is érint: a szabad vallásgyakorlást, a pihenéshez, a szabadidőhöz és a rendszeres fizetett szabadsághoz való jogot, valamint a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot is. A párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordult – a testület azonban még nem tűzte napirendre a kérdést. 

Semjén Zsolt és Harrach Péter 2009-ben úgy módosították volna a munka törvénykönyvét és a kereskedelmi törvényt, hogy csak az élet-, vagyonvédelmi, készenléti jellegű, illetve pihenést szolgáló, művészeti rekreációs termékeket előállító dolgozókat lehetett volna vasárnap is berendelni – munkabéren fölüli 50 százalékos bérpótlékért. A vasárnapi zárva tartás tilalma pedig csak a 280 négyzetméternél nagyobb üzletekre vonatkozott volna, a kereskedelmi szálláshelyeken, benzinkutakon, repülőtéren, pályaudvarokon működő üzletek felmentést kaptak volna ez alól.

A kereskedők évi tizenkét alkalommal vasárnap is nyitva tarthattak volna – hogy mikor, azt ők dönthették volna el. Azért van mindez feltételes módban, mert a parlament elé végül nem került a kérdés, a gazdasági és foglalkoztatási bizottság ugyanis elmeszelte a javaslatot. Most azonban változtak a parlamenti erőviszonyok, így nagy esély van rá, hogy elfogadják a KDNP ötletét. Harrach Péter a minap a Népszabadságnak azt mondta, részletkérdésekben bizonyára lesznek egyeztetések a felek között, ám a KDNP fő vonalakban kitart az eddigi javaslatai mellett.

Vasárnap a heti kiskereskedelmi forgalom

3-4 százaléka zajlik a kisboltokban, míg a hipermarketekben ez az arány 12-13 százalék. Nem nehéz tehát felismerni, hogy a KDNP kereskedelmi törvényt módosító javaslata a multicégek ellen irányul. Ezt az is jelzi, hogy a főként kisebb alapterületű üzleteket üzemeltető Coop, Real és a CBA is támogatja a konzervatív javaslatot. „Magyarországra a multinacionális cégek hozták be a vasárnapi nyitva tartás lehetőségét, ez átformálta a vásárlók gondolkodását. Azon a véleményen vagyok, hogy hat nap alatt is el lehet költeni azt a pénzt, meg lehet venni azt a terméket, amelyet hét nap alatt” – áll a cég kereskedelmi vezérigazgatójának 2007-es közleményében.

A magyar tulajdonú üzletlánc belső kutatásai a közlemény szerint akkor azt mutatták, a CBA-val kapcsolatban álló több ezer vállalkozás mind egyetért a vasárnapi zárva tartással. Magas beosztású gazdasági forrásunk ezt azonban kétli: „A gyorsan romló élelmiszereket nem lehet napokon keresztül tárolni, és csak aztán feldolgozni. Egy tejüzem nem állhat le egy napra csak úgy, ilyen nincs.” 

A Magyarországon 103 hipermarketet üzemeltető, közel 22 ezer embert foglalkoztató Tesco is szerencsétlennek tartja a vasárnapi zárva tartásról és munkaszünetről szóló KDNP-s javaslatot. A cég szerint egy ilyen döntésnek kihatása lehet a munkanélküliségre a lehetséges elbocsátások miatt, éppen ezért az állami bevételeket is csökkenti. Példaként a munkaadói járulékok, adók, ÁFA-bevételek csökkenését hozza elő a Tesco, de szerintük a gazdaság kifehérítésének célját sem szolgálja a javaslat. Persze ha megszületik a jogszabály a nyitva tartás korlátozásáról, a

Tesco be fogja azt tartani,

tájékoztatta a cég a Mandinert. Dr. Frivaldszky Gáspár munkajogász, a Szabad vasárnapért kampány koordinátora a Mandiner megkeresésére elmondta: nem ért egyet a Tesco állításaival. Szerinte egyáltalán nem az a cél, hogy az emberek vasárnap ne vásároljanak, a KDNP ugyanis nem szól bele abba, hogy az emberek mit csinálnak. A párt célja az, hogy a kötelezően elrendelt munkavégzést rendes munkaidőben ésszerű keretek közé, a társadalmilag feltétlenül szükséges mértékre szorítsák. A Tesco azon állítására, miszerint elbocsátásokra kerülne sor, ha vasárnap zárva kéne tartaniuk, a munkajogász úgy reagált, a Tesco így is 15-20 százalékkal többet dolgoztatja munkavállalóit, tehát ha a parlament elfogadná a KDNP törvénymódosítását, csak a törvényes állapothoz közeledne a jelenlegi munkapiaci helyzet.

Megkerestük a többi parlamenti pártot is, hogy támogatják-e a vasárnapi munkaszünetet, de csak az MSZP válaszolt kérdéseinkre. A szocialisták még nem mondanak véleményt, meg szeretnék ugyanis ismerni, hogyan oldaná meg a KDNP a vasárnapi zárva tartást a gyakorlatban, ahogyan a szakszervezetekkel is egyeztetnének a kérdés kapcsán. A Szabad vasárnapért kezdeményezés honlapján a csatlakozók között a Jobbik és a Fidesz is szerepel. Persze akadnak ellenzői is a kereszténydemokrata javaslatnak, akik A templom helyett válaszd a közértet! jelszóval a Facebookon fejezik ki nemtetszésüket.

 


A képek forrása: Global Comm Classbodzasfanta/Flickr

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vegyetek egy rendes mikrofont meg egy hangmérnököt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés