Brüsszel már vizsgálja, forgalomba kerülhet-e az első laboratóriumi hús Európában, Magyarország teljes tilalmat szeretne

A francia Gourmey célja, hogy a sejttenyésztett húspiac első globális szereplőjévé váljon.

A hagyományostól eltérő technológiák kihívásaira még nem rendelkezünk megnyugtató válasszal. Sőt, a laboratóriumi hús negatív hatásai sem ismertek.
Már évek óta téma a műhús, elvégre Szingapúrban 2020 vége óta engedélyezett a laboratóriumi hús kereskedelmi forgalmazása, sőt 2022 óta az Egyesült Államokban is kapható sejttenyésztett csirke, Izraelben pedig 2023 óta elérhető a kóser laboratóriumi marhahús. Az EU-n belül azonban nem egyezik minden nemzet véleménye, Olaszország például 2024-ben tilalmat vezetett be a műhúsra, amihez akkor mi is csatlakoztunk – legalábbis elvileg.
Ezt is ajánljuk a témában
A francia Gourmey célja, hogy a sejttenyésztett húspiac első globális szereplőjévé váljon.
Nagy István agrárminiszter akkor elmondta lapunknak: a szöveget kiküldtük Brüsszelbe, és ha várhatóan az ősszel visszakapjuk, akkor lehet belőle jogszabály. Hozzátette azt is, hogy szándékaink szerint ez a szabályozási javaslat arra szolgál, hogy egyaránt betilthassuk a laboratóriumi körülmények között előállított húsoknak a forgalmazását és az előállítását Magyarországon.
Ez elviekben azt is jelenthette volna, hogy a magyar Országgyűlés már 2024 őszén betiltja a laboratóriumi húst – ezzel még azelőtt cselekedve, hogy az Európai Unió intézményrendszere a Gourmey termesztett libamájáról dönthetne.
Erre végül azonban egy évet kellett várnunk. Most viszont a kormány meglépi és betiltja a műhúst az új törtvényjavaslattal, méghozzá az indoklás szerint azért is, mert a hagyományostól eltérő technológiák az alapvető értékeinket fenyegetik. Az ilyen technológiák kihívásaira többek között még nem rendelkezünk megnyugtató válasszal. A negatív hatások még nem ismertek, ami a laboratóriumi hús előállításának és forgalomba hozatalának általános tilalmát eredményezi.
A tilalom alól ugyan akad kivétel, de csak csak a legritkább esetben, vagyis a hivatalos álláspont szerint a laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala kizárólag az orvosi és az állatgyógyászati célú felhasználás esetén lehet megengedett.
Ezt is ajánljuk a témában
„A helyi és európai szabályozásoknak megfelelően receptúráinkat a helyi fogyasztói preferenciákhoz igazítjuk” – írták.
Ennek köszönhetően a javaslat az, hogy a laboratóriumi hús, avagy az állati sejtekből és/vagy szövetből mesterséges körülmények között, az élő szervezeten kívül izolált vagy előállított termék előállítása és forgalomba hozatala tilos legyen. Amennyiben a törvényt sikerül elfogadtatni, már másnap hatályba lép, megszegését pedig a kormány szigorúan büntetni fogja.
Nyitókép: Fabrice COFFRINI / AFP