A gránátalmát– a görög és római mitológiában Aphrodité és Héra, illetve Vénusz és Juno istennők szent gyümölcse – vörös magjai miatt jó előjelnek tartják, és szilveszterkori fogyasztása a hosszú élet, a termékenység, a gazdagság szimbóluma.
Szilveszterkor 12 szőlőszem elfogyasztása – utalva az év 1-1 hónapjára – szerencsét és jólétet hoz az újévben, egyben elűzi a rosszat. A szőlő a bőség jelképe is egyben.
Nem hiányozhatnak a szárított gyümölcsök és magvak sem, mint a mogyoró, földimogyoró, dió, mandula, mazsola, datolya és füge, ezek az az ókori rómaiak kedvelt élelmiszereinek számítottak. A szárított gyümölcsös kosár ajándékozása és fogyasztása biztonságot és jólétet eredményez. A hagyomány szerint az újévben elsőként elfogyasztott datolya magját érdemes megőrizni az egész évi szerencse szimbólumaként.
A hátrafelé járó rákfélék fogyasztását azonban kerülni kell az év első napján, mert az visszaesést, hanyatlást, regressziót hozhat.
A pohárköszöntő és a koccintás az újév köszöntésének kötelező rituáléja, amelyet az üveg pontosan éjfélkor történő kinyitásával kell kezdeni: a durranás szinte kötelező és jó előjel a balszerencse elkerülésére, mint ahogyan az is szokás és szerencsét hoz, hogy az ujjunkat belemártjuk a prosecco vagy pezsgő italba, majd megnedvesítjük a fülünk mögötti részt.