Kiderült, hogy a magyarok hova költöznek a legszívesebben

2024. augusztus 16. 18:53

Az utóbbi évek óriásberuházási az országon belüli ingatlanvásárlásokra is jelentős hatással voltak.

2024. augusztus 16. 18:53
null

Nyitókép: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP

Az elmúlt egy év adatai szerint a vidéki magyar lakosság továbbra sem mutat nagy mobilitást, jellemzően a lakóhely szerinti vármegyén belül keresnek új ingatlant. Kivételt képeznek azonban azok az óriásberuházások, amelyek hatására megnőtt az érdeklődés azok iránt a vármegyék iránt is, ahol a beruházások miatt a munkaerőigény is megemelkedett – írta meg az Index.

A Belügyminisztérium lakossági statisztikái szerint 2024 első félévében 4,5 százalékkal többen változtatták meg állandó lakhelyüket, mint egy évvel korábban.

Budapest a befutó de sokan el is hagynák a fővárost

Az otpotthon.hu saját adatbázisából kiderült, hogy Budapest és Pest vármegye továbbra is a hazai ingatlanpiac két legnagyobb központja. Ez nem meglepő, hiszen az érdeklődés növekedése az ingatlanárakban is tükröződik. Például Csongrádban 14, Szabolcsban 3,6, Hajdú-Biharban pedig 7,5 százalékkal emelkedtek az ingatlanok négyzetméterárai az előző év hasonló időszakához képest.

Az ingatlanvásárlók többsége általában a saját településén vagy megyéjén belül költözne. Idén azonban kilenc megyében a helyiek helyett inkább a fővárosi lakosok érdeklődnek komolyan az ingatlanvásárlás iránt. A Balaton közelsége miatt Veszprém, Zala és Somogy megyék esetében ez nem meglepő, ahogy Fejér megye is vonzóbb lehet a budapestiek számára a közelsége miatt. Nógrád megyében pedig az alacsonyabb négyzetméterárak vonzzák a fővárosi vásárlókat, míg Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyékben is inkább a budapestiek mutatnak érdeklődést.

Budapesten az ingatlanokra érkező érdeklődések 75,7 százaléka már a fővárosban élőktől érkezik.

A budapestiek kétharmada inkább lakást keres a városon belül, míg házat az agglomerációban, vagy távolabbi megyékben, mint például Szabolcsban és Jász-Nagykun-Szolnokban vennének.

Vidékről leginkább Pest vármegyéből, Szabolcsból és Borsodból költöznének Budapestre, míg a legkevesebb érdeklődést Vas és Tolna megye lakosai mutatják a fővárosi ingatlanok iránt.

Összességében a magyarok leginkább a saját megyéjükben vagy a központi régióban, illetve annak környékén vásárolnának ingatlant. Bár kevesebb, de mégis van olyan érdeklődő, aki az ország egyik végéből a másikba költözne. Az otpotthon.hu adatai szerint például a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei érdeklődők 5,7 százaléka költözne át a Dunántúlra.

A fővárost és Pest megyét nem számítva Hajdú-Bihar, Borsod, Csongrád és Szabolcs megyékben kerestek a legtöbben eladó házat, lakást és telket. Mindezt az okozhatja, hogy az elmúlt egy évben többek között Szeged, Debrecen és Nyíregyháza környékén több óriásberuházást jelentettek be, aminek következtében a munkaerő ezekben a vármegyékben koncentrálódhat

– nyilatkozta a lapnak Lipták Zsuzsa, az otpotthon.hu ügyvezetője.

A lap szerint az ország nyugati részéről a keleti megyékbe történő költözés kevésbé jellemző, de ha mégis, akkor Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs megyék a fő célpontok. Ezzel szemben a Győr-Moson-Sopron megyei lakosok a legkevésbé mobilak az országon belül; 39 százalékuk helyben költözne, 17 százalékuk Vas megyében keres ingatlant, és mindössze 6 százalékuk érdeklődik budapesti ingatlanok iránt. Csongrád és Nógrád megyék iránt mutatják a legkisebb érdeklődést.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. augusztus 17. 08:07
Agglomerácóba kölktöztették az egész kibaszott országot
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 16. 22:45
» szintetikus 2024. augusztus 16. 19:23 Miért nem költöznek Felcsútra. Ott még a kerti budi mellett is stadion áll.« Köszönjük a tájékoztatást csúti.
Gullwing
2024. augusztus 16. 21:08
Tehát bpesten csak a buzi korcsok akarnak maradni...
atti64
2024. augusztus 16. 20:11
PESTRE HA FIZETNÉNEK SE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!MINDEN SZAR!!!!!!!!!!KÖZLEKEDÉS PARKOLÁS ZAJ!!!!!!!!!!!ÉS A FÖPÖOLGÁRMESTER EGY MOSLÉK !!!!!!!!!!!!!!!NEM EMBER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!