Egy hét alatt annyi víz folyik le a Dunán, mint amennyi a Balatonban van. Kétszer

2024. szeptember 19. 19:26

A Boris névre keresztelt ciklon a Balaton vízmennyiségének 21-szeresét zúdította le a talajra.

2024. szeptember 19. 19:26
null

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

Goda Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának adjunktus a Facebook-oldalán kiszámolta, hogy a múlt heti rendkívüli csapadékos időjárásunkat okozó ciklon, Boris, összesen 21 balatonnyi vizet eresztett ki Közép-Európára. Az Időkép szerint ennek egy részét elnyelte a föld és a vegetáció, egy része hóként az Alpokban maradt, egy része visszapárolgott, egy része más folyókon indult a tengerek felé, jelentős részük viszont a Dunán halad déli irányba. 

A legnagyobb tavunk vízállástól függően nagyjából 1,9 köbkilométernyi, avagy 1900 millió köbméternyi édesvizet tárol, ezt a Duna budapesti szelvényére számított átfolyási adatsorával összevetve kiderül, hogy hétfő éjféltől csütörtök délutánig - az emelkedő vízszint miatt egyre gyorsabban, jelenleg kb. 7500 m3/másodperc (!) sebességgel - már közel egy balatonyi víz ömlött át a fővárosi szakaszon. 

A számítások szerint, ha hihetünk az előrejelzéseknek, akkor a a következő napokban ráadásul tovább gyorsul, a következő balatonnyni mennyiség két és fél nap alatt összegyűlik, így egy hét leforgása alatt két balatonnyi víz halad át a Duna medrén Budapestnél. 

Ha ennyit vizet Magyarország teljes területére szétterítenénk, 4 centis, bokáig érő víz állna mindenhol. 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Ne hazudj, Peti!

Magyar Péter összefogásról papol, de még árvíz idején is betegesen hazudozik.

7 órája

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. szeptember 19. 21:41
A Balatonban igazából nem sok víz van. A Garda tóban 50 köbkilométer, az Ohridi tóban 55 köbkilométernyi víz van, mindkettő fele akkora vízfelszínnel.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 19. 20:33
Ez már csak ilyen. Ezért hívják az egyiket állóvíznek, a másikat meg folyónak...
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 20:22
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­k­­e­l­­d­­ ­­­a­­­ ­­s­z­e­­­x­­­i­ ­­­p­­u­­­n­­c­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
budzsak
2024. szeptember 19. 20:16
Ilyenkor merül fel az emberben, hogy szárazság ellen milyen jó lenne ebből. Csak hát hova folyjon? Birtokviszonyok, pénzügyi és műszaki megvalósíthatóság stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!