Kötcsei iránymutatás

2024. szeptember 10. 07:27

Azt mondják az okosok, hogy egy kormány addig élvezheti a választók többségének bizalmát, amíg nem dől össze az adott ország gazdasága.

2024. szeptember 10. 07:27
Kiss Gergely
Magyar Nemzet

Nyitókép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

„Azt mondják az okosok, hogy egy kormány addig élvezheti a választók többségének bizalmát, amíg nem dől össze az adott ország gazdasága. Jó példa volt erre a dicstelen Gyurcsány-korszak. Ha van munka, ha emelkednek a bérek, ha nem szállnak el a megélhetés költségei, ha van növekedés, ha van világos fejlődési irány, akkor minden van. A válságos időszakok azonban előtt-utóbb mindig beköszöntenek.

Talán még a kormány kritikusai is elismerik, hogy a nehézségek közepette Orbán Viktor politikai tehetsége és éleslátása különösen megmutatkozik. Miután 2010-ben átvette a kormányrudat, az ország lényegében romhalmaz volt. A teljes fordulat azonban elhozta az ország növekedési aranykorát, amely évekig, egészen a koronavírus-járvány kirobbanásáig tartott. Magyarország az első között jutott túl a krízisen, a lehető leggyorsabban sikerült újraindítani a lefulladt gazdasági motorokat. Túl sok idő azonban nem jutott az örömre, mert nyakunkba szakadt az energiaválság, az orosz–ukrán háború, a túltolt szank­ciós politika, majd fellángolt a kereskedelmi konfliktus az Egyesült Államok és Kína között, amelybe Washingtonnak sikerült belerángatnia az Európai Uniót is.

Nem nehéz belátni, hogy az európai gazdaság vergődik. Ma egy euró­pai vállalatnak hatszor annyit kell fizetnie a szén-dioxid-kibocsátása után, mint egy amerikainak és tízszer annyit, mint egy kínainak. Európának szinte egyetlen egy húzóágazata maradt, ez az autóipar. A baj az, hogy az egyetlen megmaradt húzóágazat jelenleg nem húz, mer megdermedt állapotban van. Sorra számoltak be hatalmas visszaesésekről a gyártók. Az elektromos autók értékesítése kizárólag Európában gyengélkedik! Úgy, hogy júniusban az eladások világszinten tizenhárom százalékkal nőttek. A bővülés Kínában huszonöt százalékos, Amerikában és Kanadában hatszázalékos volt. 

Európában viszont hétszázalékos visszaesés mutatkozott. Mindezek tetejében a hatályos szabályok alapján az Európai Unió 2035-től betiltja a hagyományos hajtású autók értékesítését, így erre a piacra jelenleg nem érdemes új kapacitásokat létesíteni. Európa gazdasági motorja eddig Németország volt. Olyan modell alapján, amely az olcsó orosz energiahordozókra és a fejlett német technológiára épült. Ez azonban az orosz–ukrán háború kitörése és bevezetett szankciók következtében megszűnt. A termelés drágulása a versenyképesség elvesztését hozta el. Németország visszaszorul a piacairól, amelyet letarolnak az ázsiai riválisok. Ilyen körülmények között kell a magyar kormánynak »csodát tennie«

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. szeptember 10. 17:47
NAMÁRMOSTAN ! "Talán még a kormány kritikusai is elismerik, hogy a nehézségek közepette Orbán Viktor politikai tehetsége és éleslátása különösen megmutatkozik. Miután 2010-ben átvette a kormányrudat, az ország lényegében romhalmaz volt. " ORBÁN VIKTOR MAGYARORSZÁGOT olyan, abba a helyzetbe, állapotba süllyesztette, mint GYURCSÁNY! CSAK ma már EGYEDÜL vagyunk az EU -ban is, nem csak a legallján! MA már az EU -s forrásokat sem kapjuk meg, mert ORBÁN VIKTORNAK igaza lett!
Patika
2024. szeptember 10. 17:26
ormány addig élvezheti a választók többségének bizalmát, amíg nem dől össze az adott ország gazdasága. ---- bedőlésen már megvan. Orr bán is megvan. Mi hiányzik még? (az éhhalál)
Patika
2024. szeptember 10. 17:24
2010-ben átvette a kormányrudat, az ország lényegében romhalmaz volt. ---- már a halmaz is hiányzik.
Skywalker_bp
2024. szeptember 10. 17:04
Azt is olvastam ma valahol, hogy Szíjjártót jelölték ki arra a marketing szerepre, hogy közvetítse a fiatalság felé a fiatalos modern lendületet. Ennek része volt már a rövidgatyás reptéri diplomáciai bunkóság. Amikor a burnuszba öltözött arab vendégeknek villantott borotvált combot. Wow! Szíjjártóra azért esett ez a választás, mert tenni kell valamit Magyar Péter elképesztô lendülete és vitalitása ellen, Szíjjártó lesz a Fidesz “Magyar Pétere” ami az energiákat illeti. Hát, good luck srácok. Csak nehogy ott is elôkerüljön valami szülinapos ez az Dzsudzsival. 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!