„Magyar Péter még a gáton is Orbán Viktorral foglalkozott” – vitainterjú Deák Dániellel és Horn Gáborral!

2024. október 02. 23:09

Hogyan fordultak rá a pártok az őszi politikai szezonra? Ki „nyerte meg” az árvízi védekezést? Mit gondolnak Orbán Balázs háborús nyilatkozatáról? Min fog múlni 2026? Ezekről is vitázott a XXI. Század Intézet vezető elemzője és a Republikon Intézet vezetője a Mandiner Presszó első adásában, aminek szerkesztett változatát közöljük.

2024. október 02. 23:09
null

Nyitókép: Földházi Árpád

Móna Márk és Szalai Laura interjúja a Mandiner-hetilapban

Deák Dániel
1992-ben született Budapesten. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte; 2013-ban politológia BA szakon szerzett diplomát, majd 2015-ben a politikatudomány MA szakot is elvégezte. Szakterülete a magyar belpolitika, médiapolitika és az európai belpolitika. 2011 és 2017 között a Nézőpont Intézet elemzője és projektigazgatója. 2018 februárja és 2019 márciusa között a Figyelő főmunkatársa, ahol a korábbi munkáihoz hasonlóan politikai elemzéssel foglalkozott az újságírás és az interjúkészítés mellett. 2019 áprilisától a XXI. Század Intézet vezető elemzőjeként dolgozik.

Horn Gábor
1955-ben született Szombathelyen. Diplomáját 1980-ban a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdász–tanár szakon szerezte. Egyetemi éveiben a Rajk László Szakkollégium, majd a Társadalomelméleti Kollégium tagja volt. A rendszerváltás környékén a szakszervezeti mozgalom fontos szereplője. Öt éven keresztül vezette és koordinálta a Soros-alapítvány oktatási programját. A rendszerváltáskor lépett be az SZDSZ-be, amelynek 1994-től országgyűlési képviselője, 2002 és 2009 között kampányfőnöke volt. 2002-től 2008-ig koordinációs államtitkárként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban. 2010-től a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az előző hetekben az árvízhelyzet tematizálta a belpolitikát, a közösségi médiában végigkövethettük, ahogy Orbán Viktor és Magyar Péter is részt vett a védekezésben. Indokolt volt a jelenlétük, vagy csupán politikai tőkét igyekeztek kovácsolni belőle?
Horn Gábor: Tény, hogy a mostani védekezésben nagy szerepe volt a politikának. Magyarországot kezelhető méretű árvíz sújtotta, sokkal kevésbé volt súlyos a helyzet, mint például Csehországban, Ausztriában vagy Lengyelországban; akkor is levonult volna nálunk az árhullám, ha egyetlen politikus sem jelenik meg a gáton. Ezzel együtt tény: átéltem néhány budapesti árvizet, de ilyen erőteljes megmozdulásra korábban nem volt példa. Rengeteget dolgoztak a civilek, az önkormányzatok munkatársai, számos városvezető, köztük Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett a védekezésben. Gyurcsány Ferenc szintén megpróbált építkezni a helyzetből, ő is megjelent a gáton, és a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai is kimentek miatta. Kétségtelen, a Tisza pártiak is lelkes „dunások” lettek, kint voltak, és tették, amit kell. Hogy erre mennyire volt szükség, azt nem tudom, nem értek hozzá, a magyar vízügyi szakemberek, mint mindig, most is színvonalas munkát végeztek.
Deák Dániel: A 2013-as árvíz idején ugyancsak rengeteg önkéntes volt, a XIII. kerületben akkor még nem volt mobil gát, egy földbucka volt ott, emlékszem, sokan pakoltuk éjszaka a homokzsákokat. A mostani árvíznél jómagam négy alkalommal segítettem a védekezést, és jó volt megtapasztalni, hogy pártpolitikai hovatartozástól függetlenül – a Tisza pártiaktól a momentumosokon át a Mi Hazánk szimpatizánsaiig mindenki ott volt – együtt tudtunk működni, nem volt konfliktus. Épp ezen a ponton hibázott Magyar Péter.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000102
2024. október 03. 01:39
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­­k­­e­­­l­­­d­­ ­­­a­ ­­s­­­z­­e­x­i­­ ­­p­­­u­­n­c­­i­­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Akitlosz
2024. október 03. 01:35
Mandiner még a Sabbattkor is Magyar Péterrel foglalkozott
Valodi
2024. október 03. 00:27
Palatin 23:51 "egy írástudatlan, hátrányos helyzetü, tanyai istállótakarító fiú" - höhöhö ... itt van egy néhai közülük: "Borzasztónak találom, hogy Európa 47 hektáros, minket éppen piaccá "termelő" mezőgazdaságának közepén, a 3,5 ha-os földtulajdonú Ausztria szomszédságában, a megint titokban kicinkelt nagygazdaságok, RT.-ék és közös vállalkozások akarják „biztosítani” a vidék népének fenntartását, a család, mint pótolhatatlan társadalom-gazdasági alap lehetőségeinek biztosítását, a helyi élelmiszerbiztonság érvényesítését. Miközben egyetlen 100 hektáros táblájuk területén két európai vagy legalább három osztrák farmer, vidéki hagyományaira épített korszerűségében, példásan, nem „skanzeni” szinten megél. Mert az értelmisége ezt akarja. Ezt szolgálja. Ahol a gazdát a saját maga által fizetett kamarája képviseli és szaktanácsolja, az általa fenntartott média informálja és az állam. Nem a globális tőke rezidenciák adják a technológiai programját..." (dr. Nagy Bálint)
Valodi
2024. október 03. 00:23
"1992-ben született Budapesten." -höhöhö ... nagyjából ekkor írta ezt a BOKARTISZ Kht.: "• A folyókat ki kell engedni a mostani szűk hullámtérből egészen a természetes ártérperemig (az eredendően magasabb árszint pereméig), és ott töltésekkel összekötni azokat. • A kiszélesített ártereken vissza kell állítani a folyók természetes kanyargását – nincs időnk kivárni, amíg ezek a kanyarok 100–150 év alatt maguktól is létrejönnek. • A természetes kifolyási pontokon, ahol nincs ártérperem, az ártér nyitott a távolabbi mélyebb térszínek felé, ott szabályozható kifolyást kell építeni, valamint biztosítani a víz útját a távolabbi, alkalmas területek felé. • Az alacsonyabb terület lakott vagy megtartandó részeit meg kell védeni kisebb töltésekkel, vagy fel kell adni." Kiröhögték, megrugdosták őket érte – szépemlékű dr. Molnár Géza Tisza-kutató, ontológus vezetőjüket néhány éve, 59. életévében temettük . Normális országban posztumusz kitüntetnék ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!