A Kelet és a Nyugat között tépelődnek a grúzok

2024. október 02. 23:09

Georgia a menekült oroszok paradicsoma, de a Nyugat felé is nyit, amely azonban szigorú feltételeket szab az EU-s integrációért. Választás előtti körkép.

2024. október 02. 23:09
null
Kohán Mátyás

Nyitókép: Az ügynöktörvény ellen tüntetők 2024 májusában
Fotó: AFP/Giorgi Arjevanidze

Nemzetközivé lett tegnapra a világ: Georgiában talán még soha nem szólt annyira kevéssé grúz ügyekről a kampány, mint az október 26-án esedékes parlamenti választásé.

Az országot 2012 óta a Grúz Álom – Demokratikus Georgia nevű párt vezeti, amely érdekes képződmény. Kulcsembere, Bidzina Ivanisvili üzletember Miheil Szaakasvili korábbi államfő esküdt ellensége. Szaakasvili elnöksége alatt, 2008-ban robbant ki a grúz–oszét polgárháború, amelybe Oroszország Dél-Oszétia oldalán beavatkozott, és de facto kiszakította Grúzia testéből az oszétok és az abházok korábban kikiáltott szakadár köztársaságait. A Grúz Álom platformja egyszerű: békét akar, szociáldemokráciát, az erősen EU- és NATO-párti Georgia európai integrációját önfeladás nélkül. Ugyan­akkor stabil kapcsolatokat szeretne Oroszországgal, hogy ne legyen ismét háború a katonai értelemben harmatgyenge és elrettentő erővel bíró hadsereget felépíteni nem képes országban. Ezek mellett az idők során a párt magára vette az ortodoxiától átitatott Georgia keresztényeinek képviseletét is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
obakapimaki
2024. október 02. 23:29
A grúzok nem tépelődnek. A nyakukra csalt usa, liberálfasiszta ügynökók akarják ezt a látszatot kelteni. Megdolgoznak a pénzükért, akár európában a brüsszeli, címeres hazaáruló gazemberek.. Az annyukba szakadt volna a fejük, a centeken megvett talpnyaló troll gecikkel együtt..
sexykitty-5000102
2024. október 02. 23:17
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­é­k­e­­l­­­d­­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­e­x­i­­­ ­­p­­­u­n­c­­i­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!