Egyre kevésbé fogadják szívesen az ukrán menekülteket Lengyelországban

2024. június 19. 14:50

Ez az első olyan lengyel kutatás, amelyben a válaszadók a menekültek „keleti mentalitását, szovjet kultúráját” kifogásolták. Ez szerintük főleg „a közjó iránti érdektelenségben” nyilvánul meg.

2024. június 19. 14:50
Evacuation of civilians from Vovchansk continues

Nyitókép: Vyacheslav Madiyevskyy/AFP

Egy friss felmérés szerint az élet szinte minden területén csökkent a lengyelek szívélyessége a hozzájuk érkező ukrán menekültek iránt, egyet kivéve: a lengyel társadalom változatlanul támogatja az ukrán gyermekek lengyelországi iskolai oktatását – írja a Magyar Nemzet.

A Varsói Egyetem és a varsói Gazdasági-Humán Akadémia tanára, Robert Staniszewski irányításával végzett kutatás szerint, melyet a Rzeczpospolita című napilap ismertetett.

Legmeglepőbb számunkra 

az ukrán menekültek iránti korábbi pozitív viszonyulás meredek csökkenése az élet minden területén, kivéve egyet, az ukrán gyermekek lengyelországi iskoláztatását, amelynek támogatása változatlanul rendkívül magas. 

A megkérdezettek 82 százaléka helyesli, hogy az ukrán gyerekek lengyel iskolában tanulhassanak – mondta a lapnak Staniszewski professzor.

Ellenzik viszont – tette hozzá –, hogy a gyerekek ukrán alaptanterv szerint tanuljanak.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanterv szerint kellene tanulniuk, a válaszadók fele a lengyelországit nevezte meg, míg 40 százalékuk úgy vélekedett, hogy egy új, Lengyelország és Ukrajna közötti megállapodás alapján kialakítandó tanterv szerint kellene folytatni az oktatást. A menekültek iránt negatív érzelmeket tápláló társadalmi csoport erősödését a megkérdezettek az ukránok „követelőző magatartásával” indokolta. 

A kutatásból az is kiderült, hogy egyre többen látják a két nép közötti különbségeket

– hangsúlyozta Staniszewski. 

Ez az első olyan lengyel kutatás, amelyben 

Csökkent azok száma is, akik meg vannak győződve arról, hogy a lengyelek számára kötelesség segítséget nyújtani Ukrajnának. Már csak 31 százalék van ezen a véleményen a 2023-as 62 százalékkal szemben, 43 százalék az „inkább támogatni kell őket” válasz mellett döntött, és 19 százalékra nőtt azok aránya, akik ellenzik a segítségnyújtást.

A megkérdezettek 72 százaléka úgy vélekedett, hogy az ukrajnai háború ellenére Lengyelországnak elsősorban a saját érdekeit kellene szem előtt tartania. Ezzel ellenkező véleményt 15 százalék nyilvánított, elsősorban az élelmiszerexportra utalva. Jan Brzozowski professzor, a krakkói Jagelló Egyetem Migrációs Tanulmányok Központjának munkatársa a kutatás kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrán menekültek iránti viszony romlása annak is következménye, hogy már túlságosan hosszú ideje tartózkodnak Lengyelországban.

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2024. június 26. 14:34
"az ukrán menekültek iránti viszony romlása annak is következménye, hogy már túlságosan hosszú ideje tartózkodnak Lengyelországban." A vendég olyan, mint asztalon felejtett kaja. Három nap után kezd szaga lenni.
Takagi
2024. június 19. 17:19
Megnyerték,vigyék.
templar62
2024. június 19. 16:34
Godless America = Istentelen USA
Ehetős Odó
2024. június 19. 16:27
Csak nem unják már a szerény és dolgos hoholokat??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!