Zöldben is táncolt a sarki fény csütörtök este

2024. október 11. 15:39

Ez az árnyalat a mostanihoz hasonló, nagyon erős geomágneses viharok esetén tud megjelenni Magyarország égboltján.

2024. október 11. 15:39

Nyitókép: Dél-Alföld Meteorológia Facebook-oldala

Az előrejelzéseknek megfelelően elérte a Földet a hét elején történt X-es erősségű napkitörés. Csütörtök kora este 8-as Kp indexet mértek, de az intenzív geomágneses aktivitás egészen napkeltéig kitartott, így jó pár helyről számoltak be sarki fény észlelésekről – írta az Időkép.

Ezt is ajánljuk a témában

Bár a Kirk-ciklon hidegfrontja miatt az ország egy részén borult volt az ég, sok helyen még a felhőkön is átsejlett ez a különleges égi jelenség. A portál beszámolójából pedig az is kiderült, hogy 

a legszerencsésebbek a keleti, északkeleti országrészben élők voltak. 

Volt, ahol késő este még a zöldes árnyalatok is megjelent.

Az Időkép ismertette, hogy a pirosas, rózsaszínes árnyalatok több mint 300 kilométeres magasságban alakulnak ki, addig a sarki fény zöld színe alacsonyabb, általában 100 és 300 kilométer közötti magasságban jön létre a Föld légkörében. Ez a szín akkor keletkezik, amikor az oxigén atomok kölcsönhatásba lépnek a Napból származó töltött részecskékkel. A zöld szín tehát a mostanihoz hasonló, nagyon erős geomágneses viharok esetén tud megjelenni Magyarország  égboltján.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 11. 15:42
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­k­­e­­l­­d­ ­­a­­­ ­­s­z­e­­x­­i­ ­­­p­­­u­n­c­­­i­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!