Szakértő tette helyre a GKI elemzését

2024. október 19. 10:57

Nagyot akart mondani a balos elemzőcég, szokásukhoz híven nem jött össze.

2024. október 19. 10:57
null

Nyitókép: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Orbán Viktor gazdasági semlegesség-álmához képest a kínai gazdaság nem a nyugati, hanem csak a magyar gazdaságot közelítette meg, miközben a magyar gazdaság nem közelítette meg az Európai Unió nominális átlagát, a nagy összegű uniós támogatások ellenére sem – számolt be még október 15-én a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzésére hivatkozva a HVG

A GKI-s elemzésre reagálva Pásztor Szabolcs közgazdász, egyetemi docens és az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója tette helyre a dolgokat.

„A 2024 szeptemberében megjelent Draghi-féle jelentés első oldalain egy egészen szemléletes ábra és adatsor jelent meg arról, hogy 2002 és 2023 között mekkora volt a gazdasági növekedés éves átlagos üteme az EU-ban, az USA-ban és Kínában. Az adatok azt tükrözik, hogy a leggyorsabban Kína tudott növekedni, több mint 8 százalékos ütemmel, az USA-ban éves szinten 2 százalékos, míg az EU-ban csak 1,4 százalékos volt a bővülés ezekben az évtizedekben. Azok, akik jól ismerik a bázishatás jelenségét (alacsonyabb szintről könnyebb nagyot növekedni), rögtön magyarázatot találnak a látványos mutatóra” – írta a szakértő véleménycikkében az Indexen

„Fontos azonban azt hangsúlyoznunk, hogy a kínai gazdaság már EU-s gazdasági súlyt képvisel világgazdaságban 17-17 százalékkal. Az egyfőre jutó GDP kapcsán jelentős a viszonylatban való különbség, azonban érdemes egy fontos tényezőt beemelni az érvelésbe, és egy rövid időre felülemelkedni a növekedési különbségeken, a módszertani és számbavételi kérdéseken, a reál és nominális mutatókon, illetve az árfolyamhatás kérdéskörén” – folytatta a szerző. 

„A magyar kormány által meghirdetett gazdasági semlegesség koncepciója a világgazdaság valós, míg mások által csak vélt átrendeződéséhez kapcsolódik. A semlegesség kereskedelmi szempontból azt hirdeti, hogy az ázsiai térségben létrejött erőközpont a gravitációs modellből adódóan nagyobb kereskedelmi volument tud majd produkálni, így érdemes azt kihasználni. Természetesen az egy másfajta üzleti kultúra és piac, mint a nyugati, vagy a nyugat európai, így a kereskedelemnek kockázatai, illetve költségei is vannak, és nagyfokú alkalmazkodást igényel. Arról pedig már nem is szólva, hogy elemi érdeke a hazai vállalatoknak a szállítási és ellátási láncokba való magasabb betagozódás, hiszen ekkor javul Magyarország nemzetközi kereskedelmi potenciálja” – tette hozzá Pásztor Szabolcs közgazdász.

A teljes cikk ide kattintva elolvasható.  

***

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. október 19. 14:37
Az EU motorja a szabad kereskedelem volt. Ahogy ettől eltért egyre gyorsuló ütemben csúszik le versenytársaitól. Orbán gazdasági nyitása a korábbi uniós gazdaságpolitika folytatása és ennek a gyümölcse érik is. A szankciók eddig - minden kimutatás szerint is - csak a kibocsátónak az EU-nak ártottak és ártanak, mindenki más még a szankcionált is csak nyer rajta.
csapláros
2024. október 19. 14:28 Szerkesztve
Novicsok-5 2024. október 19. 12:08 ..."Nem baj, fideszektás senkiháziak. Eltelik pár év és az oroszok, amerikaiak, az EU után a kínaiakra is köpködni fogtok."... Mint a magyarság és Magyarország ELLENSÉGE, ezt csak SZERETNÉD. SENKI nem köpköd se az oroszokra (elvégre putyinpincsik lennénk szerintetek, vagy mi), se az amerikaiakra (jól elvannak itt a "megszálló" NATO amcsik, és a vállalkozások is), se az EU-ra. Az meg furcsa lenne, ha a LIBERÁLNÁCI USA-Unió liberálnáci diktátor nyomásgyakorlásnak, mint hatásnak nem lenne ellenhatása, elvégre csak akkor viselnéd el, hogy a feleséged a János ás a város is kúrja, ha ebben valami élvezetet vagy hasznot találnál...
sexykitty-5000117
2024. október 19. 14:22
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­k­e­­­l­­­d­­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­i­ ­­­p­­u­­n­­c­­­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
csapláros
2024. október 19. 14:21 Szerkesztve
survivor 2024. október 19. 11:56 ..."Mindig azzal üzletelünk , akivel jobb."... Kovács Ubulsurvivor 2024. október 19. 12:25 ..."Ez a valódi gondotok a zsidókkal. Irigylitek őket."... TANULD meg Kovács Ubul, hogy az irigylés és az UTÁNOZÁS, az két különböző dolog ! Éppen TI, Magyarország ellenségei veritek a nyálatokat, az elért SIKEREINK (Kína, Keleti-Nyitás, Türk Államszövetség) okán, amelyek igazolják, hogy ha kell, akkor MI MAGYAROK is tudunk ZSIDÓBBAK lenni a zsidóknál. Akkor most mi a fasz irigyelni való lenne rajtuk ??? Kac..kac... Arról nem beszélve, hogy a MI külkereskedőink között is jelentős számú lehet a Magyarország gazdagodását, jólétét szolgáló zsidó... Akkor most miért is irigyelné az egyik zsidó a másikat ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!