Szakértő: a Nyugat már szinte mindent odaadott Ukrajnának, amije van

2024. október 16. 18:00

Somkuti Bálint szerint „Ukrajna elhitte, hogy a nyugat meg tudja védeni”, végül azonban mégsem ez történt.

2024. október 16. 18:00

Nyitókép: Somkuti Bálint Facebook oldala

Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai elemző a Hír TV Napindító műsorának vendége volt, ahol az orosz-ukrán háború 966. napjának eseményeiről és arról beszélgettek, hogy a felek hogyan tudtak eljutni idáig. Elina Valtonen, a finn külügyminiszter, aki korábban teljességgel kizárta a lehetőséget, hogy Finnország csapatokat küldjön Ukrajnába, azt nyilatkozta, hogy a nyugati országok egyre kevésbé támogatják Ukrajnát, miközben Oroszország egyre inkább erősödik – ez volt a kiindulópontja annak a beszélgetésnek, melyben Somkuti Bálint úgy fogalmazott, hogy „alapvetően a nyugat, Európa odaadta, amit oda tudott adni”. Szerinte azonban „a finnek és a svédek nem nagyon taposták egymás sarkát, hogy katonai felszerelést adjanak Ukrajnának.”

Az elemző szerint azonban „Németország pedig szinte mindent odaadott, amije van – a Taurus az egyetlen, amit nem adtak oda”.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Somkuti azonban emlékeztetett arra, amit korábban Dmitro Kuleba, egykori ukrán külügyminiszter mondott, miszerint „majd úgyis odaadjátok nekünk, mert amit kérünk, azt mindig megkapjuk”. Ez szerinte eleve érdekes kijelentés, a hadtörténész arra is emlékeztetett, hogy „Finnország történelmi okokból retteg Oroszországtól, ami miatt nagy az országban az oroszellenesség”.

A problémát azonban a szakértő szerint az jelenti, hogy „Európa már nem tud mit adni”. Somkuti véleménye alapján „az egyetlen forrás, ahonnan jöhetne hadi felszerelés Ukrajnába, az az Egyesült Államok”. Arra a kérdésre, hogy vajon Ukrajna túlélhette-e, akár egy kisebb területen, vagy a nyugat feláldozta-e az országot, a biztonságpolitikai elemző azt felelte, hogy az egy lehetőség, hogy

a nyugat elhitte, hogy meg tudja védeni Ukrajnát”. Ez azonban a szakértő szerint azért nem valószínű, mert a fegyvereket, amiket az ukránok kaptak, már 2022-ben is átadhatták volna.

Ezt is ajánljuk a témában

Somkuti véleménye alapján „Ukrajna nem kapta meg a nyugattól azokat a fegyvereket, amiket egyrészt megígértek neki meg amire szüksége volt”. Az elemző kijelentette, hogy „az, aki azt mondja, hogy a nyugat finoman szólva nem csapta be Ukrajnát, az egyenesen hazudik”.

A teljes beszélgetés az alábbi videóban hallgatható és nézhető végig:

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa2
2024. október 16. 19:46
https:/*/www.youtube.com/watch?v=1TXGT9R186M Lehet ez igaz? Nem tudom, de érdekes.
sexykitty-5000115
2024. október 16. 19:45
🍓 ️ ­É­r­t­é­­­k­­e­­l­­­d­ ­a­­ ­s­­­z­­­e­­x­i­ ­p­­u­n­­­c­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
zsocc44
2024. október 16. 19:37
Az oroszok évente 1500-2000 harckocsit képesek gyártani, Európában összesen nincs ennyi hadrafogható hk! Ezek is vagy 8 különböző típus! Lőszer! Kína gyártja a lőpor gyapot 80-90%-át! Van meg kérdés?
rasdi1
2024. október 16. 19:35
Köszönöm a cím javítását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!