Rendőri siker: 33 év után kapták el a magyar pap belga gyilkosát

2024. október 07. 17:23

2023-ban egy új információ alapján a rendőrök újra megvizsgálták a korábban rögzített nyomokat, ami európai szintű nyomozáshoz vezetett.

2024. október 07. 17:23

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter 

Harminchárom évvel a bűncselekmény elkövetése után sikerült kézre keríteni a paloznaki plébános belga gyilkosát – közölte a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon. A jelentés szerint 1991. augusztus 26-án, a Balatonfüredhez közeli Paloznakon, reggel találták holtan a falu idős plébánosát.

Az akkori nyomozás feltárta, hogy az ismeretlen tettes az előző éjszaka befeszítette a plébánia ajtaját, majd behatolt az épületbe. Ott megkötözte az egyik szobában alvó idős apácát is, míg a plébánost olyan súlyosan bántalmazta, hogy az belehalt sérüléseibe. Az apáca könnyebb sérülésekkel élte túl a támadást.

Az elkövető közel egymillió forint értékű műszaki cikkeket, készpénzt és személyes tárgyakat tulajdonított el.

2023-ban egy új információ alapján a rendőrök újra megvizsgálták a korábban rögzített nyomokat, ami európai szintű nyomozáshoz vezetett. 

Ennek eredményeként sikerült azonosítani az 53 éves belga férfit, aki kapcsolatba hozható az 1991-es gyilkossággal.

A férfit március 13-án Antwerpenben tartóztatták le a belga hatóságok segítségével, az ellene kiadott európai elfogatóparancs alapján. Április 19-én átadták a magyar hatóságoknak, akik őrizetbe vették, és gyanúsítottként hallgatták ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés ügyében. A nyomozó hatóság indítványozta a férfi letartóztatását, amit a bíróság el is rendelt.

A közleményben kiemelték, hogy felmerültek olyan információk, amelyek arra utalnak, hogy a tettes nem egyedül követte el a bűncselekményt. Ezért egy 55 éves román állampolgárt is köröznek, akit nemzetközi elfogatóparancs alapján keresnek.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. október 07. 18:54
A gyilkos valamelyik rokona (vagy ő..) föltette valamelyik népszerű oldalra a DNS-profilját, a nyomozóknál pedig megszólalt a találatjelző..
Atti bá
2024. október 07. 18:28
Szóval ezek a nyomozók, minden elismerésem, és köszönet.
letsgobrandon-2
2024. október 07. 17:56
belga, szóval román
luisbathhelena
2024. október 07. 17:54
Belga állampolgár. Ezzel semmit se mondtak. Mi a neve? Hol született? Román? Arab?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!