Pressman kiakadt: nem érti, miért létfontosságú Magyarország számára az orosz gáz és a Török Áramlat

2024. október 11. 06:11

A diplomata célkeresztjébe ezúttal a magyar energiabiztonság kérdése került.

2024. október 11. 06:11
null

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

David Pressman amerikai nagykövet újabb éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormány egyik tagjával szemben. A nagykövet most Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tevékenységét bírálta – szúrta ki a Magyar Nemzet. A diplomata célkeresztjébe ezúttal a magyar energiabiztonság kérdése került, amelyről a miniszter az orosz hatóságokkal tárgyalt.

Pressman az X-oldalán adott hangot az ezzel kapcsolatos nem tetszésének:

A magyar külügyminiszter ma 11. alkalommal utazott Oroszországba azóta, hogy Oroszország megindította teljes körű invázióját Ukrajna ellen. A profit, nem a béke érdekében 

– írta a nagykövet.

Szijjártó: Magyarország számára az orosz gáz, illetve a Török Áramlat gázvezeték létfontosságú

A bírálat hátterében az áll, hogy Szijjártó Péter részt vett a szentpétervári Nemzetközi Gázfórumon, ahol a magyar energiaellátás biztosítása volt napirenden. A külügyminiszter közösségi oldalán is megosztotta az egyeztetéssel kapcsolatos gondolatait, rámutatva, hogy Magyarország számára az orosz gáz, illetve a Török Áramlat gázvezeték létfontosságú.

Ha engedtünk volna a baráti és szövetségesi nyomásnak, ha összecsináltuk volna magunkat a szankciós fenyegetések miatt és nem mertük volna megépíteni a Török Áramlatot, akkor ma óriási bajban lennénk amiatt, hogy január 1-jétől megszűnik az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitja. A Török Áramlat nélkül egyszerűen fizikailag lehetetlen volna ellátni az országot elegendő mennyiségű földgázzal

 – fogalmazott Szijjártó Péter.

Pressman „nem ma kezdte”

Pressman éles kirohanása nem előzmény nélküli. Az amerikai nagykövet már korábban is kritikusan nyilatkozott a magyar külpolitikáról. Egy nemrég tartott beszédében a Budapest Fórum külpolitikai konferencián úgy fogalmazott: az Egyesült Államok „országokkal köt szövetséget, nem pedig személyekkel.” Hozzátette, hogy Magyarország szerinte eltávolodott szövetségeseitől, ezért felszólította az érintetteket, hogy változtassanak a hozzáállásukon. 

Nekünk, Magyarország szövetségeseinek és partnereinek fel kell ismernünk, hogy ami fölött eddig szemet hunytunk, arra most már rendíthetetlenül reagáljunk 

– mondta Pressman, majd fenyegető hangnemben hozzátette: „már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog.”

A nagykövet fentebb idézett bejegyzését itt olvashatja eredetiben:

Szijjártó Péter bejegyzését pedig itt tekintheti meg:

 

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 11. 13:35
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­­k­­­e­l­­­d­ ­­­a­­­ ­­s­­z­­­e­x­­i­­ ­p­­u­­n­­c­­­i­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Robert69
2024. október 11. 13:32
Tehát nyíltan megfenyegett egy szövetséges államot, ha nem áll be a sorba "Amerika cselekedni fog". Hát ideje lenne végre hazaküldeni. Nem nagykövet vagy diplomata hanem a felfogása szerint helytartó aki már nyíltan ki is mondja. Egyébként mit teszek ezt is felrobbantják, mint az északi áramlatot? Mit tud helyette kínálni ? Függőséget, négyszeres áron amerikai palagázt. Vagy közvetítőkön keresztül távol keleten vásárolt orosz olajat takhajóval szállítva, horvát terminálon keresztül hatszoros áron. Köszönöm egyik sem elég vonzó. Takarodjon vissza oda ahonan jött.
Mich99
2024. október 11. 13:23
A Patkány helytartót már a déli vezeték is zavarja?! Nem elég neki az Északi Áramlat ferrobbantása?!
Ehetős Odó
2024. október 11. 13:21 Szerkesztve
Mi lenne, ha ez végre elhúzna a kurva anyjába az urával együtt? Már csak ezért is szeretném, hogy Trump nyerjen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!