„Padlót fogunk” – szokás szerint csődveszélyt jelentett Karácsony Gergely

2024. október 15. 09:18

A főváros annak ellenére van bajban, hogy Tarlós István, az előző főpolgármester 2019-ben nulla forintos hiánnyal és kétszáz milliárdos megtakarítással adta át a várost Karácsony Gergelynek.

2024. október 15. 09:18

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ATV Egyenes beszéd című hétfői műsorában volt vendég Karácsony Gergely. A műsorvezető felvetett egy régi-új történetet, miszerint Kiss Ambrus főigazgató arról beszélt, hogy nulla forintos számlaegyenleggel indult az új önkormányzati ciklus, és ő ilyeneket mondott az előző ciklusban is.

„Akkor is nulláról indultunk” – válaszolta Karácsony, majd azzal folytatta, van a kormánynak egy új javaslata, hogy a jövőre és az azt követő évben elvonják az iparűzésiadó-többletet és azt szétosztják a járásokon, megyéken belül.

Karácsony kijelentette, Budapesttől már elvonják ezt a pénzt, mert jövőre a mostani 75 milliárd helyett nagyjából 90 milliárdot kell visszafizetni a főváros saját bevételéből  az államnak, ez a szolidaritási hozzájárulás, és amennyiben ezt a kormányjavaslatot Budapestre is kiterjesztik,

akkor padlót fogunk, kétszer veszik el a növekményt, magyarán reálértékben is csökkenthet a főváros költségvetése, s akkor nem jön ki a matek

– fogalmazott.

Rónai Egonnak teljesen igaza volt, a főváros csődjéről vagy ahhoz közelítő állapotáról az elmúlt öt esztendőben is többször beszélt Kiss Ambrus – akkor még főpolgármester-helyettesként –, de maga Karácsony is. Holott Tarlós István, az előző főpolgármester 73 milliárd forintos hiánnyal vette át a fővárost 2010-ben, de 9 évvel később nulla hiánnyal és kétszáz milliárdos megtakarítással adta át Karácsonynak.

Kiss 2023 december elején a Népszavának azt nyilatkozta, „Folyamatosan sakkozni kell, hogy fizetőképes maradjon az önkormányzat.” Mint hozzátette: „A normális az lenne, ha az éves bevétel meghaladná az éves kiadást és a maradványt felújításokra beruházásokra fordíthatnánk. De ettől messze vagyunk, így marad a napi menedzselés.” Arra a kérdésre, hogy az interjú napján „mennyivel indították a napot?”, Kiss azt felelte: 

szerda reggel mínusz 5,4 milliárd forint volt az önkormányzat számláján, vagyis ismét folyószámlahitelből finanszírozzuk a fővárost. 

Ezt is ajánljuk a témában

Két héttel később szintén az Egyenes beszédben nyilatkozott a főpolgármester-helyettes. Az adás egy pontján a műsorvezető úgy összegzett: „Jó. Üres kasszával megyünk 2024-nek mi, budapestiek ezek szerint.” Kiss Ambrus erre azt válaszolta: „Így van.”

2023 legelején pedig a rezsitámogatás kapcsán – amelynek első köréből kimaradt Budapest – Kiss Ambrus kijelentette, 

kormányzati támogatás nélkül a főváros nem tudja végigcsinálni a 2023-as évet, 

mert itt nőttek meg leginkább a rezsiszámlák.

2022 augusztusában pedig azt mondta, „Nem tudom megmondani, hogy végig tudjuk-e csinálni az évet”. Közölte, továbbra sem látják tisztán Budapest idei költségvetését, elismerte, hogy bizonyos bevételi számok felülteljesülnek majd, de a költségek is egyértelműen elszálltak.

Karácsony 2023 december végén szintén az Egyenes beszédben jelentette ki, hogy 

Budapest pénzügyi helyzete a béka segge alatt van, 

ezzel beismerve, hogy csődközeli helyzetbe juttatta a fővárost.

A főpolgármester ugyanezen év áprilisában a főváros „túlélőprogramját” ismertető rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: vitatják a szolidaritási adó törvényességét. Az adónemnek azt a részét, amit törvényesnek gondolnak, befizetik, az általuk vitatott részt viszont „nem tudjuk és nem is akarjuk befizetni”.
 

embed:

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. október 15. 11:49
PATKÁNY KARÁCSONY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SOK A PATKÁNY PESTEN MEGINT MEGSZAVAZTÁK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pipa89
2024. október 15. 11:40
Ja, Karó GeliKÉM, de azért előtte kirámoltad a fővárosi kasszát, te Isten csapása!
Sacap
2024. október 15. 11:34
Balfasz.
madras
2024. október 15. 11:14
Azt a 200 milliárdot amit Tarlós rájuk hagyott fél év alatt elloptátok Kamu Geri! Kevesebbet lopjatok és akkor marad pénz. De szerintem van az most, csak rajta ültök, mert azt még szétakarjátok osztani és a Tiszásoknak nem akartok belőle adni? Ejnye, ejnye... pedig ők is szeretnének majd lopni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!