Megszólalt Karácsony helyettese: „nem szorongós típus”, de szerda reggel mínusz 5,4 milliárd forint volt Budapest számláján

2023. december 07. 12:01

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozatából is kiviláglik: a baloldali városvezetés csődközeli állapotba manőverezte a fővárost, pedig nagyon nem ilyen helyzetben vették át Budapest vezetését.

2023. december 07. 12:01

„Nem vagyok ennyire szorongós típus, de az kétségtelen, hogy nem szokványos a városműködtetési gyakorlat” – válaszolta a Népszavának adott interjúban Kiss Ambrus, Karácsony Gergely főpolgármester helyettese arra kérdésre válaszolva, hogy beépült e a napi rutinjába, hogy kávézás előtt gyorsan számlaellenőrzés tart.

Csődközeli állapotba sikerült manővereznie magát a fővárosnak?

Mint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a népszava fentebb idézett (napi rutinos) kérdésére válaszolva fogalmazott: „Folyamatosan sakkozni kell, hogy fizetőképes maradjon az önkormányzat.” Mint hozzátette: „A normális az lenne, ha az éves bevétel meghaladná az éves kiadást és a maradványt felújításokra beruházásokra fordíthatnánk. De ettől messze vagyunk, így marad a napi menedzselés.”

Arra a kérdésre, hogy az interjú napján „mennyivel indították a napot?”, Kiss azt felelte: „szerda reggel mínusz 5,4 milliárd forint volt az önkormányzat számláján, vagyis

ismét folyószámlahitelből finanszírozzuk a fővárost.” 

Mióta ilyen nehéz a helyzete a fővárosnak?

Kiss Ambrus nyilatkozata kapcsán megpróbáltuk felidézni, mióta van ilyen nehéz helyzetben a főváros. Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: 2023 tavaszán Karácsony Gergely egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy Budapestnek 2019-ben 186,2 milliárd forint le nem kötött tartaléka volt. Ehhez képest Varga Mihály pénzügyminiszter arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy

a főváros baloldali vezetése 214 milliárd forintot örökölt az előző, fideszes városirányítástól.

Mint a minisztérium ismertette: a főváros 2019-es pénzügyi beszámolója világosan mutatja, hogy Karácsony Gergely városvezetése 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós Istvánéktól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél 7 milliárd forint volt. A tárcánál arra is felhívták a figyelmet, hogy a hivatalos adatokból egy következtetés vonható le, mégpedig az, hogy

a baloldali városvezetés felélte Budapest pénzügyi tartalékait.

Erről itt írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Néhány hónappal később aztán lapunk birtokába került az a levél is, amit még márciusban küldött a PM-nek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Röviden és elsőre ebből is az volt leszűrhető, hogy Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése, és hogy már akkor is a kormánytól várták a fizetésképtelenség elkerülését.

A Népszava teljes interjúját a politikussal egyébként itt tekinthetik meg.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. december 07. 18:09
A jobboldali országvezetés a baloldali városvezetés kivéreztetésével, és túladóztatásával csődközeli állapotba manőverezte a fővárost, pedig Budapest a jobboldal fővárosa is. De hát az Orbán-rezsim már csak ilyen. Nemzetellenes és hatalommániás. Bünteti a fővárosi embereket, köztük a pár százezer hivét is !!!!!!!, csak mert nem hajlandók őt alattvalóként szolgálni, mint sok kistelepülésen élő, aki egzisztenciális okokból erre kényszerül.
Tommaso
2023. december 07. 18:05
Van olyan adónem, amelyet a jobboldali nemzetellenes orbán-rezsim a főváros vonatkozásában 1 év alatt a TIZENÖTSZÖRÖSÉRE emelt. És a megigért 6 milliárdot sem adta meg a Lánczhid befejezett felújitására. Pedig még ORBÁN is ezt a hidat használja, ha a Várból a Parlamentbe megy.
Tommaso
2023. december 07. 18:05
Orbán nemcsak Budapestet teszi tönkre, hanem sok magyar ember halálát is okozza. a COVID-ba 45 ezren haltak bele, többen, mint bármelyik másik európai államban. Most meg a honvédeinket készül megtizedelni. A tavalyi hazug választási kampányában ORBÁN és a FIDESZ a magyar katonák külföldre küldésével vádolta, potosabban RÁGALMAZTA meg az ellenzéket. Orbán most olyan, polgárháborúsújtotta országba küld több száz MAGYAR KATONÁT, ahol mindenki lő mindenkire, CSAK a magyaroknak nem lesz erre joguk és lehetőségük. Ugyanis a békefenntartókat szigorú szabályok kötik.
salátás
2023. december 07. 17:11
nyilván ellopták :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!