Őrültek a rácsok mögött

2024. október 03. 17:39

A globális baloldallal képtelenség megállapodni.

2024. október 03. 17:39
null
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

Nyitókép: MTI/KOVÁCS ATTILA

„Fiatalkoromban felfigyeltem arra, hogy milyen szilárdnak hiszik ideológiai rögeszméiket a kommunisták. Filozófiatanár, szomszéd bácsi, katonatiszt, iskolaigazgató – hosszasan sorolhatnám azokat, akik hallatlan magabiztossággal elhitték önmagukról, hogy »tudományos talajon állnak«, pusztán azért, mert szemináriumon a dialektikus materializmusról magyaráztak nekik a kiképzőik. A modern politikai ideológiákban elsősorban hinni muszáj, a bizonyosság már nem annyira fontos: a baloldali rögeszméknek ez a megközelítés az alfája és ómegája. Éppen ezért, amikor néhány vörös szikra elszabadul a gondolatok máglyájáról, a marxista vagy liberális gondolkodói klub tagjaként tetszeleg, függetlenül attól, hogy művelt fő vagy éppen tökfilkó.

A múlt század közepén több olyan utópikus-szatirikus regény is született, amely alapjaiban leplezi le a marxizmus gondolattalanságát, társadalmi veszélyességét. Orwell 1984-e mellett Arthur Koestler prózája kívánkozik az élre, de magyarul sokáig csak a Sötétség délben igazított el bennünket a fenti tárgyban. Felfoghatatlan, hogy az 1951-ben megjelent A vágyakozás kora című kulcsregényét miért nem fordították le évtizedeken keresztül. Mindenesetre egy biztos: a bolsevikok mindig azokat gyűlölték a legjobban, akik kitáncoltak a mozgalomból, tehát Orwell vagy Koestler hazai megjelentetését a rendszerváltozásig elszabotálták.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2024. október 03. 18:54
Érdemes elolvasni a teljes cikket.
Namond
2024. október 03. 18:32
Botrány! A kormány tudatosan "szórakozik" a magyarok pénzével. Orbán gazdasági modelljének fő eleme, hogy a versenyképesség-teremtés, ennek és a gazdasági problémák kezelésének legjobb eszköze a forintgyengítés; Ha a magyar gazdaság pénzügyi válságba keveredik, jól jön egy kis forintgyengülés. Ha épp nem futnak jól az exporttermékek a külpiacokon, akkor is lehet gyengíteni a forintot. Ha az erőltetett bérnövekedést nem bírnák a vállalataink, gyengébb forinttal lehet helyrerakni az itthoni és külföldi piacokon elszenvedett versenyképesség-csökkenést. Ha a gazdaságpolitika lépést téveszt, és borul a makroegyensúly, majd a forintgyengülés megment minket. Ha a gazdaságot magas nyomás alá akarjuk helyezni, felélve egyensúlyi tartalékainkat, kiváló eszköz a forint gyengítése. Ha félő, hogy a fentiek miatt tartósan magasabb infláció ki akar árazni minket a világpiacról, elkerülhetetlen, hogy hagyjuk leértékelődni a forintot.
sexykitty-5000103
2024. október 03. 17:45
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­­k­e­l­­­d­­ ­­a­ ­­s­­­z­­­e­­x­i­ ­p­­­u­n­c­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!