Orbán Viktor a világ egyik legismertebb kormányfője

2024. október 27. 22:55

Az amerikai elnökválasztási kampányban is meghatározó szereplővé vált Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki régóta nyíltan támogatja a republikánus Donald Trumpot. A Trump és Kamala Harris között zajló kampányban éppen ezért többször is szóba került a magyar kormányfő, bár más-más kontextusban.

2024. október 27. 22:55
Orbán Trump

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Orbán Viktor először a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt – a világon az első és sokáig egyetlen vezetőként – világossá tette, hogy Donald Trumpot támogatja, az ő elnöksége alatt sokat javulhatnak a magyar-amerikai kapcsolatok. Ez így is lett, Trump nyert és a korábbi demokrata-adminisztrációtól megszokottá váló, Magyarország és a jobboldali magyar kormánnyal szemben indított támadások véget értek.

Donald Trump a 2020-as választásokon alulmaradt Joe Bidennel, az Egyesült Államok jelenlegi, hamarosan leköszönő elnökével szemben, ám Orbán Viktorral a jó kapcsolata kitartott. Noha a demokraták 2020-tól folyamatosan megpróbálták megakadályozni, hogy Trump ismét elnökjelölt legyen, végül ő indul a Republikánus Párt színeiben a novemberi, sorsdöntő elnökválasztáson.

Orbán Viktor most sem titkolta, kinek szurkol

A magyar miniszterelnök a jelenleg is zajló elnökválasztási kampányban ismét nyíltan vállalta, Donald Trump győzelmét reméli. Orbán Viktor többször is hangsúlyozta, ha Trump nyer, rövidesen véget érhet az orosz-ukrán háború, amely Magyarország szempontjából kiemelten fontos cél.

A magyar miniszterelnök többször is találkozott a kampány alatt a republikánus jelölttel. Legutóbb júliusban látogatott el Trumphoz Floridába, miután az európai vezetők nemtetszését kiváltó békemisszió keretében először Vlagyimir Putyin orosz elnök, majd Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadta a magyar kormányfőt.

A két vezető konzervatív, szuverenista és patrióta értékeket vall és elutasítják a tengeren innen és túl terjedő woke ideológiákat, ellenzik a bevándorlást és békét szeretnének a világ konfliktuszónáiban.

Trump többször is méltatta a magyar kormányfőt

Donald Trump a kampány során rendszeresen szóba hozza Orbán Viktort. A legemlékezetesebb ilyen alkalomra a demokrata-jelölt, Kamala Harrissal folytatott televíziós vitában került sor, noha erre senki sem számított.

Orbán Viktor az egyik legnagyobb tiszteletnek örvend, erős embernek nevezik

– mondta a vitában Trump. A jelölt a vita során Orbán korábbi kijelentésére is hivatkozott, amikor így fogalmazott: „Magyarország miniszterelnöke megmondta, miért robbant fel az egész világ. Három évvel ezelőtt még nem így volt. Miért robbant fel? Ő azt mondta, azért, mert szükség van Trumpra.”

A volt amerikai elnök szerint Orbán kiemelte, hogy Kína és Észak-Korea is tartott tőle, és bár Trump nem szereti a „félelem” szót használni, Orbán kijelentését idézve elismerte, hogy ezek az országok féltek az ő elnöksége alatt.

„Orbán erős vezető”

Donald Trump a Fox Newsnak adott interjújában is méltatta a magyar kormányfőt. Az Egyesült Államok elnökjelöltje szerint Orbán Viktor erős vezető, ezt az álláspontját pedig korábbi kampányeseményein is gyakran hangsúlyozta.

Ezt is ajánljuk a témában

A republikánus elnökjelölt kampányútjai során is idézte a magyar kormányfőt. Orbán Viktor szavai szerint „a világ jelentősebb konfliktusai rendezése érdekében az amerikaiaknak a republikánus elnökjelöltet kell novemberben megválasztaniuk”. A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban korábban azt is hozzáfűzte: „sem az ukrajnai, sem a gázai háború nem tört volna ki az ő vezetése alatt.”

Kamala Harris sem hagyta ki kampányából Orbán Viktort

A demokraták elnökjelöltje, az Egyestül Államok jelenlegi alelnöke Kamala Harris is beszélt a kampánya során a magyar kormányfőről. Véleménye ugyanakkor ellentétes volt Trump elismerő szavaival.

A CBS News Late Show with Stephen Colbert című műsorában a műsorvezető arról kezdett beszélni, hogy Kamala Harris republikánus ellenfele előszeretettel beszél szoros kapcsolatáról Orbán Viktor miniszterelnökkel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Kim Dzsong Unnal, Észak-Korea vezetőjével. Ekkor azonban Kamala Harris félbeszakította őt, és azt mondta az említett személyekről, akik közé tehát besorolta a magyar kormányfőt, hogy

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bayer Zsolt

Magyar Nemzet

Idézőjel

A demokrata elnökjelölt az amerikai média és a deep state elvárásai szerint nyilatkozik.

Diktátorok, autokraták és olyan emberek, akiket joggal lehet gyilkosnak nevezni. Hozzátette azt is: szerinte Trump maga is olyan »diktátorrá« akar válni, mint akikkel szimpatizál, de az említett vezetők csak játszanak vele és kihasználják.

Harris kijelentése komoly diplomáciai botrány, mivel az elnökjelölt jelenleg a Fehér Ház alelnöke, Magyarország pedig az Egyesült Államok szövetségese. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált Kamala Harris durva kijelentésére, emlékeztetve az alelnököt arra, hogy „mindig tiszteletet tanúsítottunk az amerikai emberek iránt és elvárjuk, hogy az amerikaiak is tiszteletet tanúsítsanak a magyar nemzet iránt. Egy ilyen kijelentés a szövetségesek között elfogadhatatlan.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Amerikai elnökválasztás 2024 aktában.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sentimental
2024. október 28. 00:37
Putyinék nem véletlenül erőltetik ezt a primitív cserekereskedelmet, meg BRICS-et... már érezhetnek valamit...
sentimental
2024. október 28. 00:32 Szerkesztve
Az egyház,meg az a sok tolvaj mind kimentette azt a sok forintot ,stb dollárba ,posztolgatják borikáék is magukat minden hónapban a facebookra ,hogy most Tájföld, Egyiptom ,Hawaii, most Mallorca, az egyházi lopott szajréból ,persze papíron az óvónői fizetésből ,aztán jön egy másik idióta, aki összeomlasztja az egész pénzrendszert, dollárostól. Beszarás
sexykitty-5000127
2024. október 28. 00:01
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­­­k­e­­­l­­d­ ­­­a­ ­­s­z­e­­x­i­­ ­p­u­n­­c­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Bell & Sebastian
2024. október 27. 23:59
Ki ez a sárga hajú Orbán Viktor jobbján, amelyik mindenben utánozza? Remélem, nem egy kivándorolt rokon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!