Most kiderül, igaza volt-e az ellenzéknek: megjelentek az uniós szegénységi adatok!

2024. október 15. 17:20

Térképen mutatjuk Magyarország helyzetét.

2024. október 15. 17:20
null

Nyitókép: Faludi Imre / MTI

Közzétette az Eurostat a tavalyi regionális szegénységi adatokat, amelyekben nagy meglepetésre két magyarországi régió is kifejezetten jó pozícióban található. Igaz, van olyan régió, amely a legszegényebbek közé csúszott be – írja a Világgazdaság.

Tavaly az EU lakosságának 21,4 százalékát, azaz mintegy 94,6 millió embert fenyeget a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés, derült az Eurostat adataiból, amelyeket ezúttal Nuts2 régiókra lebontva közölt.

Az uniós statisztikai hivatal legújabb adatai szerint 

a legszegényebb régiók Franciaország külső területein, Dél-Olaszországban és Románia vidéki részein találhatóak. 

Az Eurostat által közölt térképen jól látható, hogy a gazdasági fejlettség hatással van a szegénységi mutatókra: míg Európa központi régióiban kisebb a lecsúszás veszélye, a keleti és déli részek jobban kitettek ennek a kockázatnak.

Töretlen a magyar régiók fejlődése, a gazdasági nehézségek ellenére 2022-ben is közeledtek az uniós átlaghoz Ezzel együtt vannak furcsaságok az uniós intézmény adataiban, amelyek szerint a magyar főváros már megelőzi Stuttgartot, Bécset és Helsinkit. 

Magyarországon Közép-Dunántúl számít a legkevésbé érintett régiónak, ahol a lakosság mindössze 11,9%-a volt kitéve a szegénység és társadalmi kirekesztettség kockázatának. Ez az érték az egész EU-ban kiemelkedő, a 242 régió közül a 12. helyen áll. 

A többi magyar régió sorrendje a következő:

  • Nyugat-Dunántúl: 11,9%
  • Budapest: 12,1%
  • Pest megye: 18,1%
  • Dél-Alföld: 22,1%
  • Észak-Alföld: 26,2%
  • Dél-Dunántúl: 27,5%
  • Észak-Magyarország: 31,5%

A szegénységi adatokból jól látszik, hogy az ország gazdasági széttagoltsága továbbra is fennáll. Míg Közép- és Nyugat-Dunántúl a top 20 régióban van az EU-ban, addig Észak-Magyarország a legszegényebb régiók közé tartozik, a 30 legrosszabb helyezés egyikén található. Az országos átlag 19,7% volt 2023-ban, amely enyhe romlást mutat a 2022-es 18,4%-hoz képest.

A fővárosban kisebb a szegénység kockázata

Budapesten az uniós fővárosokhoz hasonlóan alacsonyabb a szegénység kockázata, ahogy más országokban is megfigyelhető, hogy a fővárosi régiók gazdaságilag fejlettebbek. Romániában például az országos arány 32%, míg Bukarestben mindössze 12,3%. Ugyanez a tendencia figyelhető meg Lengyelországban és Horvátországban is.

Ezzel szemben Belgiumban és Ausztriában a fővárosokban magasabb a szegénységi arány: Brüsszelben 37,6%, Bécsben pedig 29,5%, amelyek jóval magasabbak, mint az országos átlagok​

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000113
2024. október 15. 19:16
🍓 ️ ­É­­r­­t­é­­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­p­­u­­­n­­­c­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Szerintem
2024. október 15. 19:15
Azért van annyi autó, mert éheznek az emberek és már hogy szárazkenyeret guberáljanak valahol, ahhoz is egyre messzebbre kell már menniük. Az éttermek is azért vannak tele, mert otthon már nincs mit enniük.
ptrfarkas43
2024. október 15. 19:13
Amennyiben munkanélküliségi adatot is rakunk mellé, talán érthetőbb.
2024. október 15. 19:12 Szerkesztve
Libsik kutyák vár az Unió titeket lehet eltakarodni! Mire vártok még egyv újabb buktára 26 ba megkapjátok!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!