Magyarország, Szlovákia és Szerbia együtt harcol a migráció ellen

2024. október 22. 16:14

Orbán Viktor azt mondta, Magyarország számára az energiaellátás szempontjából Szerbia és Szlovákia sorsdöntő ország, s örömét fejezte ki, hogy a mostani közegben a béke nem volt szitokszó. 

2024. október 22. 16:14
null

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Arról tárgyalt Szlovákiában Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Alekszandar Vucsics szerb államfő és Robert Fico szlovák kormányfő, hogy országaik vezetése közösen lép fel az illegális migráció ellen – számol be a Magyar Nemzet. Orbán Viktor a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: 

Együtt küzdünk az illegális migráció ellen!”

Robert Fico pedig kivételesnek nevezte a találkozót a sajtótájékoztatójukon. „Igazunk volt, amikor kimondtuk, az Unió külső határait kell megvédeni, s nem kell a bejutott migránsokat szétosztani” –mondta a szlovák kormányfő. Köszönetet mondott, hogy Szerbia segíti az illegális migráció megfékezését. Fico támogatását fejezte ki, hogy Szerbia az EU tagja legyen, szerinte ez egy jogos ambíció. 

Köszönetet mondott Orbán Viktornak is azért, amit Magyarország a migráció megfékezésére tesz. 

Alekszandar Vucsics kijelentette, a közös munkának köszönhetően idén 80 százalékkal kevesebb a migráns, mint korábban. Örömét fejezte ki, hogy jó állapotban látja Robert Ficót a merénylet után, s hozzátette, zavarja, hogy Európában sokan úgy tettek, mintha a támadás meg sem történt volna. A köztársasági elnök elmondta, a jelenlévő három vezető beszélt a béke fontosságáról is, ami sokak számára nem túl népszerű Európában.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hálás, hogy Fico meghívta a hármas csúcstalálkozóra. Kiemelte: 

amikor a merénylet megtörtént, ezt Magyarországon veszteségként éltük meg. Soha nem láttam olyan szlovákbarát megnyilvánulásokat Magyarországon, mint akkor.”

A magyar miniszterelnök aláhúzta: a mostani három vezető 40 évet töltöttek az országaik élén, s ez tapasztalatokat is jelent. Ez pedig felelősséget jelent a regionális együttműködésért is. Egyetértett azzal, hogy az történt a migrációval kapcsolatban, amit megmondtak. Ha millió migránst beengedünk, abból baj lesz – nyilatkozta. 

2015 óta 8 millió menedékkérelmet nyújtottak be az Unióban, az illegális határátlépési kísérletek száma 3,8 millió volt az elmúlt években,

ebből 1 millió a magyar határnál volt. Tavaly 430 ezer olyan döntést hoztak az EU-ban, hogy kiutasítanak bevándorlóknak, de ebből csak pár tízezret tudtak végrehajtani. A nyugati vezetők pánikszerű döntései miatt most Schengen is veszélybe került, mert visszaállítják a határellenőrzéseket – közölte.

A gazdasági együttműködésről is szólt Orbán Viktor. Mint mondta, Magyarország számára az energiaellátás szempontjából Szerbia és Szlovákia sorsdöntő ország, s örömét fejezte ki, hogy a mostani közegben a béke nem volt szitokszó. Újságírói kérdésre válaszolva a magyar kormányfő elmondta, ott kell létrehozni a hotspotokat, ahonnan indulnak a migránsok.

Csak olyan ember léphet be az Európai Unió területére, aki esetében megszületett a döntés 

– hangsúlyozta.

A magyarok elviszik azokat a migránsokat Brüsszelbe, akiket Brüsszel a nyakunkra sóz. Lázadás közeli állapot van az Európai Unióban, jegyezte meg. Megemlítette: Fellázadt a lengyel miniszterelnök és a német kancellár is. Ez szétveri a migrációs paktumot és az európai együttműködést, Schengent. Az EU rossz vezetése olyan állapotot idéz elő, amelyben felmondják a megállapodásokat a tagállamok. 

Fico feltette a kérdést, Európa miért nem lép fel komolyabban a fenyegető migrációs veszéllyel szemben. A visegrádi együttműködésről szólva elmondta, azt folytatni kellene, s nyitott a Belgráddal való együttműködésre.

Alekszandar Vucsics kiemelte: Orbán Viktornak és kezdeményezéseinek köszönhetően Magyarország és Szerbia soha nem volt ilyen jó viszonyban, s támogatják egymást. Az államfő hangsúlyozta, Szerbia nem akarja, hogy hotspot legyen a területen, ez fel sem merült. 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. október 22. 17:49
Hajrá!
llnnhegyi
2024. október 22. 17:12
K- Európa NER! Beindultak! Hajrá!
sexykitty-5000122
2024. október 22. 16:52
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­k­e­­l­­d­ ­­a­ ­­­s­z­e­­x­­i­ ­­p­u­­­n­­­c­­­i­m­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
contractor-2
2024. október 22. 16:41
Vucic a látható összekötő Putyin és Orbán, Dodik ill. Fico között. De igazából a szerb Dacic az, aki ténylegesen hozza viszi a napi parancsot Moszkvából mindháromnak. Ezért is találkoznak heti rendszerességgel. Díszes egy társaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!