Lerántotta a leplet a felmérés a magyar vállakozások teljesítményéről: itt vannak a részletek

2024. október 17. 15:03

Az MCC felmérése szerint a vállalkozások 44%-a nyertesként került ki az elmúlt öt év kihívásaiból, míg 36%-uk árbevétele, nyeresége csökkent.

2024. október 17. 15:03
Inside Viktor Orban's $1 Billion Academy

Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

2024-ben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vállalkozáskutatási Műhelye közzétette legfrissebb jelentését a magyar vállalkozások helyzetéről, amely több mint 1500 vállalkozás megkérdezésével készült. A kutatás rávilágít arra, hogy a COVID-19 járvány, a háború és az infláció által okozott gazdasági kihívások ellenére a magyar vállalkozások többsége ellenállónak bizonyult. A vállalkozói szféra alkalmazkodóképessége hozzájárult ahhoz, hogy hazánk gazdasága stabil maradjon a nehézségek közepette is. 

Ezt is ajánljuk a témában

„A magyar kis- és középvállalkozók komoly erénye a gyors alkalmazkodás és a folyamatos megújulás. Reményeink szerint ez érződik majd a következő hónapokban is, amikor a válságokat magunk mögött hagyva újraindul a gazdaság, amely újraindulás mozgatórugói a hazai kis- és középvállalatok lesznek. Ezt segíti majd a kormány a Demján Sándor program célzott hitel- és tőkeprogramjaival, valamit támogatásaival” – mondta a tanulmány bemutatóján Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium kkv-k fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára. 

A felmérés szerint a vállalkozások 44%-a nyertesként került ki az elmúlt öt év kihívásaiból, míg 36%-uk árbevétele, nyeresége csökkent. 

A válság ellenére a cégek jelentős része folytatta fejlesztéseit, különösen a vevőorientáltság és termelékenység terén. A vállalkozások fele optimista a jövőt illetően, és úgy véli, hogy három év múlva jobb helyzetben lesznek, mint jelenleg. 

Az MCC kutatása kiemelt figyelmet fordított az egyedi gépgyártásra és a fogyasztói márkás termékek piacára, amelyek két ígéretes területet képviselnek a magyar gazdaságban. A vállalatok a folyamatos fejlesztés és alkalmazkodás révén igyekeznek versenyképesek maradni a gyorsan változó piaci környezetben. 

„A magyar vállalkozások egyre inkább felismerik, hogy a minőség, termelékenység és stratégiai gondolkodás kulcsfontosságú a sikeres működéshez a jelenlegi gazdasági kihívások közepette” 

– írja a kutatás összefoglalója. 

A jelentés részletesen elemzi, hogy a válságok hatására hogyan változtak meg a vállalkozások stratégai prioritásai: előtérbe került a hatékonyság növelése és a vevőnek nyújtott érték növelése. A kutatás rámutatott arra, hogy a magyar vállalkozások különösen agilisak a válságkezelés terén.

A vállalatok képesek voltak gyorsan reagálni a piaci változásokra, új üzleti lehetőségeket kihasználva, amit az értékesítési csatornák bővítése és a vevőorientáció felértékelődése is tükröz. 

A jelentés kiemeli, hogy a minőség fenntartása kulcsfontosságú a magyar vállalkozások számára, annak ellenére, hogy ez költséges lehet. A vállalkozások törekednek arra, hogy színvonalas termékekkel és szolgáltatásokkal különböztessék meg magukat a piacon. 

Emellett az termékfejlesztés és a technológia korszerűsítésére való összpontosítás segítette a vállalatokat abban, hogy megújítsák kínálatukat, megőrizzék piaci részesedésüket. A kutatás szerint a bérnövekedés és az energiaárak drasztikus emelkedése jelentik a legnagyobb kihívásokat a magyar vállalkozások számára. Ezek a tényezők növelik a vállalkozások működési költségeit, ami sok esetben a profitabilitás rovására megy. Ennek kezelése kiemelten fontos, különösen a kisebb cégek esetében, amelyek nehezebben tudnak alkalmazkodni a költségek folyamatos növekedéséhez. Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a kereslet csökkenése, valamint a megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása komoly problémát jelent a magyar vállalkozások számára. 

A magyar vállalkozások többsége a gyors reagálási képesség és a rugalmas működés révén képes sikeresen megbirkózni a piaci változásokkal. 

A válaszadók szerint a vállalkozások jelentős része nemcsak ad-hoc döntéseket hoz, hanem alapos számítások alapján tervezi meg lépéseit.

 A rugalmasság és a tervezés kombinációja biztosítja, hogy a cégek képesek legyenek gyorsan alkalmazkodni a folyamatosan változó piaci környezethez. A kutatás szerint egyértelmű különbségek figyelhetők meg a kisebb és nagyobb vállalkozások között, mind a sikeresség, mind a jövőbeli kilátások tekintetében. 

A nagyobb vállalatok általában több lábon állnak, döntéseiket jobban megalapozzák, szervezettebben működnek, ami előnyt jelent a piacon. 

A kutatás megvalósításának fő partnerei a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség és a Nemzeti Fejlesztési Központ voltak, 30 hálózati partner és a résztvevő vállalkozások kérésére a jelentés mellett cégre, illetve vállalkozói csoportra szabott értékelést is készített az MCC Vállalkozáskutatási Műhelye.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000116
2024. október 17. 15:42
🍓 ️ ­É­r­­t­é­­k­­e­l­­d­ ­a­­ ­­s­­z­­­e­­­x­­­i­ ­­p­­­u­n­c­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!