Kiderült, hol a legjobb élni Magyarországon

2024. október 10. 16:52

Az elmúlt évek trendjei idén is tovább folytatódtak.

2024. október 10. 16:52

Az MBH Jelzálogbank élhetőségi rangsora szerint Budapest, Debrecen és Pannonhalma környékén a legjobb élni 2024-ben Magyarországon, az élmezőnybe került fővároson kívüli területek pontszámai között igen kicsi különbség mutatkozik – közölte az MBH Jelzálogbank csütörtökön az MTI-vel.

Az MBH Jelzálogbank negyedik alkalommal készítette el élhetőségi kutatását, amely arra irányul, hogy a lakáspiaci keresletet befolyásoló tényezőket vizsgáljon Magyarország különböző területein.

Az élhetőségi rangsort az idén is Budapest vezeti, amit a Debreceni járás követ. A lista harmadik helyére a Pannonhalmi járás került,

a negyedik helyezett pedig – a tavalyi hetedik – Budakeszi járás lett.

Az élmezőnyben szerepel még a Pilisvörösvári, a Bácsalmási, a Dunakeszi és a Veszprémi járás, és 2022 után visszakerült az első tízbe a Kisbéri és az Érdi járás. A Győri járás idén a tizenegyedik, Pécs és környéke a tizenharmadik, míg a Szegedi járás a tizennegyedik lett.

A közleményben rámutattak arra, hogy a régiós különbségek megmaradtak. A vizsgált szempontok alapján az ország északkeleti régiójában található járások rendelkeznek a legalacsonyabb értékkel, míg délen, a főváros környékén és északnyugaton több magasabb pontszámú járás található.

Az oktatás területén az élen Budapest, illetve az ország nyugati és déli részei szerepelnek jobb eredménnyel, míg az északi és a keleti területeken jellemzően a nagyobb városok kaptak magasabb pontszámot. Az egészségügyi mutatót nézve az első három helyezett sorrendje nem változott tavalyhoz képest, Budapest az első, majd a Pécsi és a Gyulai járás következik. Az egészségügyi pontszámok összességében az ország déli járásaiban erősebbek.

A kultúra területén elsősorban a nagyvárosok, Budapest, a Debreceni, a Szegedi és a Pécsi járások kínálják a legtöbb lehetőséget,

valamint a Balaton környéki helyszínek kedvezőek.

A munkaerőpiaci lehetőségeket illetően viszonylag nagy különbség mutatkozik Magyarország egyes részei között. Az északnyugati régiók és Budapest a déli és a keleti országrészekhez képest egyértelműen magasabb pontszámokkal bírnak.

A legkevésbé megfizethető járások között sem volt jelentős változás tavalyhoz képest, a lista végén ismét a Balaton környéki – a jövedelmekhez képest magas lakásárakkal szembesülő – járások állnak, és Budapest ezúttal is a lista utolsó tíz helyezettje között végzett.

A bűnözési statisztikák tekintetében pedig továbbra is nagyobb városok szerepelnek rosszabbul

– közölték.

A vármegyeszékhelyek között is Budapest áll az élen az élhetőségi rangsorban. Az első négy helyezett sorrendje ugyanakkor nem változott tavalyhoz képest,

Veszprém szerepel a második, Pécs pedig a harmadik helyen, míg a negyedik legmagasabb pontszámot Győr tudja magáénak. Az élmezőnyben van még Szekszárd, Székesfehérvár, Szombathely, illetve Szeged, Debrecen és Zalaegerszeg is.

A legmegfizethetőbbnek az idén is magasan Salgótarján bizonyult, amelyet erősen lemaradva követ Miskolc és Békéscsaba. Az egészségügyi mutatót nézve a legjobb eredménnyel Pécs zárt, amelyet Miskolc és Veszprém követ – közölte a MBH Jelzálogbank.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wadcutter
2024. október 10. 18:19
itthon nálunk
sexykitty-5000108
2024. október 10. 17:23
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­­k­e­l­d­­­ ­­­a­­­ ­­s­­z­­e­­­x­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­c­­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Józsi6
2024. október 10. 17:19
Pannonhalma Cigány Kisebbségi Önkormányzat Elnöke. 9090 Pannonhalma, Dózsa György út ... No comment
Akitlosz
2024. október 10. 17:12
Nem, nem derül ki. Még csak definiálva sincsen, hogy mi az az élhetőség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!