Ki az a Szarvas Koppány Bendegúz, akit Fekete-Győr Andrással együtt ítéltek el?

2024. október 17. 16:11

DK, Momentum, Kecskemét, 8. kerület, tüntetések, ítélet – összeszedtük a fiatal politikus karrierjének legfontosabb állomásait.

2024. október 17. 16:11
null

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

Mint megírtuk: megszületett a jogerős döntés, miszerint Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz is bűnös hivatalos személy elleni erőszakban. Mindkét momentumos politikus felfüggesztett börtönt kapott.

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: a két politikus ellen is a 2018 decemberi események miatt emeltek vádat, konkrétan a Kossuth téri, december 12-i és 13-i ellenzéki tüntetések miatt, amelynek során a vád szerint dulakodtak a rendőrökkel, sőt Fekete-Győr füstgránátot hajított a rendőrsorfal mögé.

2023 májusában a Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon Fekete-Győrt felmentette a vádak alól, Szarvast azonban bűnösnek mondta ki csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. Ezért a politikust a bíróság két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették. Másodfokon azonban fordulat történt, 

és már nem csak Szarvast, hanem a Momentum egykori elnökét is bűnösnek mondták ki hivatalos személy elleni erőszakban. 

Fekete-Győrt a Fővárosi Törvényszék egy év börtönbüntetésre ítélte, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztették. Szarvas büntetését ugyanakkor helyben hagyta a másodfokú bíróság. A vádhatóság mindkét politikus esetében fellebbezett, elsősorban eltérő jogi minősítés megállapítása érdekében. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a Fővárosi Törvényszék által kimondott folytatólagos helyett kétrendbeli elkövetés, míg Fekete-Győr esetében a társtettesi minősítés megállapítása érdekében.

Ki is az a Szarvas Koppány Bendegúz?

Szarvas Koppány Bendegúz a Momentum Mozgalom politikusa, aki aktívan részt vesz a magyar ellenzéki politikában. 2017-ben csatlakozott a Momentumhoz, és 2018 óta a párt budapesti küldötte. A 2019-es európai parlamenti választásokon is szerepelt a párt listáján, és szintén azóta a VIII. kerületben önkormányzati képviselőként is tevékenykedik, ahová Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Szolidaritás összefogási támogatással jutott be. Itt megválasztották a Kerületfejlesztési, Környezet- és Klímavédelmi Bizottság elnökének, valamint több más bizottságban is aktív szerepet vállalt. 

Érdekesség, hogy Szarvas éppen öt napja tette le a képviselői esküt.

Szarvas az egyetemi tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte, ahol Nemzetközi Tanulmányok szakon szerzett diplomát. Saját bemutatkozása szerint nemzetközi tapasztalatokra tett szert, többek között Törökországban, az Erasmus-program keretében. 

Ezt is ajánljuk a témában

DK-s múlt

Politikai pályája kezdetén a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezetében, az Ifjú Demokratákban volt aktív, mielőtt 2017-ben csatlakozott a Momentumhoz. A DK-s múltjáról így ír bemutatkozásában: „2011-ben jelen voltam a Demokratikus Koalíció párttá alakulásánál, majd beszédet tartottam az első kongresszuson. 2012-ben létrehoztuk az Ifjú Demokratákat, ami egy, a DK-val szövetséges ifjúsági szervezet, és melynek elnöke voltam 2015-ös lemondásomig. 

Vezetőjeként gyorsan bevethető elitcsapattá kovácsoltam az IDE-t, akikkel minden fontos választáson ott voltunk, 

többször hozzájárulva a demokratikus oldal sikeréhez (pl. országgyűlési választások, EP választások, veszprémi és salgótarjáni időközik). A 2014. évi önkormányzati választáson Budapest XVI. kerületének 7. számú egyéni választókörzetében, Árpádföldön indultam képviselőjelöltként. 2017. tavaszán elhagytam a Demokratikus Koalíciót.”

Csatlakozás a Momentumhoz

Szarvas 2017. októberében csatlakozott a Momentum Mozgalomhoz, ahol 2018 januárjában a vezetőség kinevezte a pártújság projektmenedzserének. A 2018-as országgyűlési választásokon Bács-Kiskun 1. választókerületben (Kecskemét illetve onnan Nyugatra) indult a Momentum egyéni jelöltjeként. A 2019-es EP-választásokon a lista 17. helyén szerepelt, majd az EP-választás utáni tisztújításon megőrizte a küldötti mandátumát, 

és átjelentkezett Budapest 8. kerületi alapszervezetbe, ahol megválasztották a helyi elnökség tagjának.

Ezekről az időkről így nyilatkozott: „2016-ban költöztem a 8. kerületbe, de sok szál fűz a 16-hoz is. Belépésemkor a 16- kerületet választottam, úgy gondoltam, ott többet tudok segíteni, hiszen nehezebb terep, de mint kiderült, kiváló közösség és csapat épült fel ott, így nyugodt szívvel léptem át a hozzám helyileg közelebbi szervezetbe.”

Tüntetések

Szarvas több tüntetésen is részt vett, és egy 2018-as Kossuth téri demonstráció során elkövetett cselekménye miatt hivatalos személy elleni erőszak vádjával került bíróság elé. 

Ezen az eseményen többek között füstgyertyát dobott a rendőrök irányába, amiért később bírósági eljárás indult ellene.

A Telex egyik cikke szerint Szarvas Koppány Bendegúz még egy azonosítatlanul maradt tárgyat is dobott a rendőrök irányába, akikkel később – az ügyészség szerint – lökdösődött is, később pedig egy földön talált könnygáz palackkal is feléjük fújt. 

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki tárgyalásán részt vett a Momentum „színe-java”, Cseh Katalintól Gelencsér Ferencig, de ott volt a párbeszédes Szabó Tímea és a független Hadházy Ákos is. 

A tárgyaláson az utolsó szó jogán tett felszólalásában Szarvas-Koppány az ügyészség vádiratát egy abszurd viccnek nevezte, 

amelyet sem a rendőrtanúk sem a videó-felvételek nem támasztottak alá. Szarvas szellemesen szánt, papírból felolvasott beszédében többször is sértegette a vádhatóságot. 

Szarvas közösségi oldalán reagált: mint írja, „sosem fognak letörni”. „A rendszerváltás utáni Magyarország első két politikai elítéltje vagyunk, és ezt büszkén, kitüntetésként fogjuk viselni egész életünkben” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: 

Öreg harcos vagyok az ellenzéki politikában, nehéz már meglepni, ez az ítélet sem billent ki elszántságomból, 

küzdök tovább egy demokratikus, európai Magyar Köztársaságért, olyanért, ahol az ilyen eljárások fel sem merülhetnek. És küzd velem együtt a Momentum közössége is. Rengetegen eljöttek támogatni, és sokan üzenetben jelezték, hogy lélekben velem vannak. Kérdezték tőlem többen június 9 után, mi lesz a Momentummal. Amíg a Momentum tagjai szolidárisak egymással, addig a Momentum él, és ma megmutatták, hogy a Momentum közössége bizony él és virul! Nincs hát ok csüggedni, megyünk tovább előre, töretlen elszántsággal.”

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000116
2024. október 17. 18:16
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­­k­­e­­­l­d­­­ ­­a­­ ­­s­­­z­­­e­­x­­i­ ­­­p­­u­n­­c­­i­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Bi Tang Tomee
2024. október 17. 18:15
Két retkes bolsevik… ha elfordulsz, simán hátba szúrnak
kiss.istvan770
2024. október 17. 18:13 Szerkesztve
Az arckifejezéséből is egyértelmű, hogy egy primitív, agresszív bunkó. Ha kinyitja a száját, akkor dől belőle a bunkóság bizonyítéka.
flesh ripper
2024. október 17. 18:13 Szerkesztve
Pár év alatt az ífjú titán alaposan rápakkolta a zsírszalonnát a pónemére! "Koppány Bendegúz"! Ilyen virtigli ősMagyar névvel, Poloska Peti bagázsában lenne a helye... A DK ífjúsági tagozata, a DK, majd a Momentum után, itt az ideje szintet lépni és marokra venni a Peti csini-pici Lehel-kürtjét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!