Jogerős: Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz is bűnös hivatalos személy elleni erőszakban

2024. október 17. 11:04

Szarvas-Koppány Bendegúzt is elítélték harmadfokon. Mindkét momentumos politikus felfüggesztett börtönt kapott.

2024. október 17. 11:04
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Fekete-Győr András az elsőfokú tárgyaláson (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

Utolsó fordulójához érkezett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolt momentumos képviselő Fekete-Győr András és párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz büntetőpere: csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla harmadfokon hozott ítéletet az ügyben. A per azért jutott le harmadfokig, mert – Fekete-Győr esetében – első és másodfokon ellentétes döntések születtek. 

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: a két politikus ellen is a 2018 decemberi események miatt emeltek vádat, konkrétan a Kossuth téri, december 12-i és 13-i ellenzéki tüntetések miatt, amelynek során a vád szerint dulakodtak a rendőrökkel, sőt Fekete-Győr füstgránátot hajított a rendőrsorfal mögé.

2023 májusában a Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon Fekete-Győrt felmentette a vádak alól, Szarvast azonban bűnösnek mondta ki csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. Ezért a politikust a bíróság két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették.

Másodfokon Fekete-Győr is bűnös

Másodfokon azonban fordulat történt és már

nem csak Szarvast, hanem a Momentum egykori elnökét is bűnösnek mondták ki hivatalos személy elleni erőszakban. Fekete-Győrt a Fővárosi Törvényszék egy év börtönbüntetésre ítélte, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztett. Szarvas büntetését ugyanakkor helyben hagyta a másodfokú bíróság.

A vádhatóság mindkét politikus esetében fellebbezett, elsősorban eltérő jogi minősítés megállapítása érdekében. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a Fővárosi Törvényszék által kimondott folytatólagos helyett kétrendbeli elkövetés, míg Fekete-Győr esetében a társtettesi minősítés megállapítása érdekében.

Az ügyészség emellett mindkét terhelt esetében hosszabb idejű próbaidőre tett indítványt, és az úgynevezett előzetes mentesítést sem tartotta indokoltnak, azaz hogy a két vádlott mentesüljön a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól. A védelem felmentésért, illetve ennek elutasítása esetén enyhítésért fellebbezett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Íme az ítélet

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki tárgyalására eljött a Momentum „színe-java”, Cseh Katalintól Gelencsér Ferencig, de itt volt a párbeszédes Szabó Tímea és a független Hadházy Ákos is. A tárgyaláson az utolsó szó jogán tett felszólalásában Szarvas-Koppány az ügyészség vádiratát egy abszurd viccnek nevezte, amelyet sem a rendőrtanúk sem a videófevételek nem támasztottak alá. Szarvas szellemesen szánt, papírból felolvasott beszédében többször is sértegette a vádhatóságot. 

Fekete-Győr koncepciós és politikailag motivált eljárásról beszélt, és ártatlanságát hangsúlyozta. Mint mondta, egy olyan mozgalmat alapított, amely „mindig az első sorokban harcolt" .  Elmondta azt is, hogy most is mindent úgy tenne, mint hat évvel ezelőtt. 

Az Ítélőtábla ezek után határozathozatalra vonult vissza, majd ítéletet hirdetett. A táblabíróság 

alapvetően helyben hagyta a másodfokú ítéletet, de egyben helyt adott az ügyészségi indítványnak.

Eszerint Szarvas Koppány Bendegúz esetében a kétrendbeli elkövetést, míg Fekete-Győr esetében a társtettesi minőséget állapította meg. Szarvast emellett előzetes mentesítésben részesítette, ahogy a Momentum volt elnökét is. 

Az indoklás szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék helyesen állapította meg a térnyállást és eleget tett indoklási kötelezettségének. A bíró indoklásában egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a rendőrök felé dobálás nem fér bele a vélemény-nyilvánítás szabadságába. 

Az ítélet jogerős. 

Az ítélet meghozatala után Fekete-Győr András egy sajtótájékoztatót tartott, ahol nagy bejelentést tett. „Úgy határoztam, és úgy döntöttem, hogy a parlamenti képviselői mandátumomat Cseh Katalinnak adom át, aki az elmúlt évtizedek legjobb európai parlamenti képviselője volt” – jelentette ki a politikus.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
solnes-2
2024. október 17. 13:56
Szégyen a zitélet.Letöltendő kellett volna !
Sandokan74
2024. október 17. 13:53
Fegyőr szerint a füstgránát "gyermekjáték", nem dobta, hanem "ejtette" a gránátot és különben is mások is dobáltak. Ilyen egy felnőtt, felelős politikus? És ez az alak akart Magyarország miniszterelnöke lenni.
hoci74
2024. október 17. 13:50
Menj ki egy fesztiválra, akár egy gőzgombóc vagy kolbásztöltő fesztiválra, azt inzultáld a helyi körzeti megbízottat... Nem úszod meg ennyivel. Vagy csak építgesd a házad kedvedre, nem úgy jársz mint Tordai... Keményebb ítéletet várna az ember, de hát ezek érinthetetlenek
lemez
2024. október 17. 13:42
Csekknek adja a mandátumát.Ezek megint visszajönnek agyauristen.Itthon legalább kiosszák a parlamentben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!